30 Eylül 2012

"Usta neden sikmedin?"

Son 10 yılda doğalgaza yapılan zam oranı yüzde 350. Rakam yanlış değil, götümden de uydurmadım, Akp iktidarının 10 yıl süresince doğalgaza yaptığı zam oranı net olarak budur.

Şöyle örnekleyeyim. Bundan 8 yıl önce aldığım maaş 1 milyar 800 bin TL'ydi (bin 800 TL). Altı sıfırı hayatımızdan çıkarttıkları için müteşekkirim, milyar gibi rakamlarla artık uğraşmadığımız için.

Tansaş'a gidip alışveriş yapıyordum 15 günde bir. Abur cuburdan tut da, kahvaltılığa, oradan kasap alışverişine kadar hepsini içine koy işte. Kasada ödediğim rakam 65 ila 75 milyon arasında değişiyordu. Bugün verdiğim rakam ise 140 ila 160 TL arasında değişiyor. Yaptığım alışveriş 7 yılda yüzde 100 artarken, aldığım maaş ise yüzde 100'ün çok ama çok az altında kaldı.

Şimdi buradan yaptığımız çıkarım ne? 7 yılda hayat çarşı pazarda yüzde 100'ün üstünde zamlanmış ama aybaşında cebime girmesi gereken ama götüme kaçan maaş ise yüze 50'yi ya bulmuş ya bulmamış. Bu sadece çarşı pazar hesabı. Yani kısacası temel ihtiyaçlar.

7 yıl önce kışın verdiğim doğalgaz parası 60 TL'yken, geçen kış verdiğim doğalgaz faturası 320 TL'ye çıktı. Bak bu sadece doğalgaz parası. Buna elektriği, suyu ve ulaşımı da eklediğinde ay sonunda cebimde kalan parayı bir hesaplayın. Ki, bundan 7 yıl önce her hafta dışarı çıkar, rakı masası yapar, alemde sekerdim, buna rağmen ay sonunda cebimde para kalıyordu. Ancak şu an bunu minimuma indirmiş durumdayım ve artık 4 TL olan birayı bile alırken, "Lan acaba gereksiz mi harcıyorum?" diye kendimi sorgular hale gelmişim.

Benim arabam yok, almayı da asla düşünmüyorum ancak bu ülkede pek çok insan araba kullanıyor. Şunlara bir de benzin parası eklesen aldığım maaşla geçinebilmemin mümkünü yok, üstelik oturduğum ev kendimin, kira vermiyorum. Kira versem, bildiğin götü verecek konuma gelirim.

Şimdi şu tabloda anlamadığım şey nedir diye kendi kendime soruyorum ve aldığım yanıt "Oğlum ne bileyim amına koyayım, harbi bu heriflerin bir hikmeti mi var acaba da, ülkenin yarısı bunlara oy veriyorum" oluyor. Cidden, bu insanlar açlık ve sefalet altındayken, nasıl oluyor da, bu koşullar altında heriflere oy vermeyi sürdürüyor. Anketler yapılıyor, oy oranları 2 aşağı 3 yukarı yine aynı. Bugün seçim olsa yüzde 48-55 arası oy alacaklar.

İnsanların seçimlerine karışılmaz, laf söylenilmez deniyor ya, "sikerim böyle seçimi" diyesim geliyor. Açlıktan ağzı kokuyor, evine sadece kurban bayramında et giriyor, bütün yıl makarna-bulgur pilavından başka bir şey yiyemiyor ama halen oy vermeyi sürdürüyor. Hakikaten çıldıracak gibi oluyorum, şu tabloyu görünce. Bu yüzde 50 koyun kırması gerizekalı böyle yönetilmeyi hak ediyor diyelim, lan ben niye hak ediyorum? Niye bu işkenceyi çekmek zorundayım ki!

Haber sitelerinden yorumlar göreceksiniz altta (Yazıları değiştirmeden koyacağım, hatalar bana ait değildir).

"butun ulkelerde var zam olayi. cari acik nasil kapatilacak fikriniz varmi. IMF den borc alinarak mi?? alistiniz tabi eski hukumetlere nasil olsa imf vardi demi.. yok oyle sey. herkes tasarrufunu yapacak.."

"Hükümete saldıran kesimlere doğalgazın %99'unu ithal ettiğimiz ve fiyatları bizim belirlemediğimiz birisi anlatsın dicem ama anlatsakta işlerine gelmez.. Gözleri var görmezler, kulakları var duymazlar."

"biz daha kendi çocuğumuza laf geçiremiyoruz. adam 70 milyonu idare ediyor. kolaysa siz yapın başbakanlığı. hem başbakanmı yapıyor zammı?"


"yılda ortalama 2000 tl doğalgaz parası veren türk halkına 200 tl olarak bile yansımayan zamdır. yani ayda 16 liraya falan tekabül ediyor, o da 2 paket sigara parası. sözün özü yerinde zamdır. abartı değildir."

Doğalgaza 9.8 zam yapılmış, elektriğin birim fiyatı 18.91’den 20.80 liraya çıkmış, herifler savunmayı sürdürüyor. Sanırsın götünden doğalgaz fışkırıyor pezevengin evladının ya da orospu çocuğu elektriği anasının amından çekip çıkartıyor.

Ya farkında mısınız bilmiyorum da, her hafta bir şeylere zam geliyor, insanların üstündeki vergi yükü de cabası. Sadece soluk alıp vermek için ve aç kalmadan ölmemek için yaşamaya çalışıyoruz.

Bu ülke çığrından çıktı, garip bir sonsuz destek var iktidardakilere. İlginç olansa, bunları savunanların yaşama güçlüğü çekmesine rağmen, o desteği sürdürmesi. Herifler milyarlarla dolar hortumladılar, milyarlarca doları çöpe atıyorlar, ülkenin topraklarını peşkeş çekip, dağlarını, ovalarını delik deşik hale getiriyorlar, ülkenin doğal zenginlikleri yok ediliyor bunların attıkları imzalarla, kan gölüne dönmüş topraklarda yaşıyoruz ama milyonlarca insan, 'hep destek tam destek' şiarıyla hareket ediyor.

Ülkeyi siyaseten de zıvanadan çıkarttılar. Hayatında herhangi bir darbeye ses çıkartmamış, hatta tam tersi alkışlamış milyonlarca yavşak, aniden darbe karşıtı oluyor. Geçen gün alışveriş yaparken 20 yaşlarında bir eleman arkadaşına aynen şunu söyledi "Abi çok çektik darbelerden, iyi oldu."

Dayanamadım, "Eleman senin yaş kaç?" diye soruverdim. "21 yaşındayım" diye yanıtladı. "Sen hangi darbeyi gördün ve gördüğün hangi darbeden nasıl etkilendin?" deyince, "Belli sen darbe yanlısısın" dedi. Nasıl sinirlendiğimi anlatamam, "Birazdan hayatındaki en sağlam darbeyi yaşayacaksın. Sizin topunuzun amına koyayım. Senin taşıdığın ve savunduğun zihniyet 12 Eylül'de asker kucaklıyordu" dedim, sonra araya birileri girdi, sesimin tonu fazlaca yükselince.

Bütün hayatları ezberden ibaret. Öğrenilmiş ve öğretilmiş kelimeleri seçip hep bir ağızdan aynı cümleleri kuruyorlar. Yarın darbe olsun, bir tanesi sokağa çıkarsa geçmişimi siksinler.

Bu iktidara oy vermeyi düşünen kim var, aptalın önde gidenidir. Sokarım böyle seçime, herifler ağzımıza sıçıyor, bunlar "Ama usta götümü neden sikmedin?" diye sitem ediyorlar.

Ustamız şiir seviyor, ona gitsin bu da;

Türk milleti gariptir
Her lafı kaldırmaz
ibne dersin kızar da
sikersin aldırmaz.

Neyzen Tevfik