16 Ekim 2009

En iyi 10 spor fotoğrafı

Öncelikli not: Liste bana ait değil, Dailymail'in listesi. Şimdiden eleştirilere karşı gardımı aldım..


No 10: 1994'te Almanya Grand Prix'sinde Hockenheim Benetton sürücüsü Jos Verstappen'in aracı, pit stop sırasında benzin sızması sonucunda alev aldı. Verstappen, bu olaydan sadece burnunda birkaç yanıkla kurtuldu.


No 9: Preston takımının efsanevi oyuncusu Tom Finney Stamford Bridge'de iki Chelsea'li oyuncunun arasından böyle sıyrıldı. Bu fotoğrafın bir de heykelinin yapıldığını söylemekte fayda var.


No8: 2010 Dünya Kupası elemeleri maçında Norveç karşısında kaçırdığı gol İskoçyalı Chris Iwelumo'nun yüz ifadesine böyle yansıyor.


No 7: Dünya Kupaları tarihinin belki de en unutulmaz fotoğrafları arasında yer alır, Maradona ve Belçikalı 'sürüsü'. 1982 Dünya Kupası'nda Maradona karşısında tam 6 Belçikalı'nın görüldüğü bu fotoğraf birçok ödül kazandı.


No 6: İngiltere'nin unutulmaz defans oyuncusu Terry Butcher'ın İtalya karşısında oynadığı maçta, bu 'gazi' durumu da, spor tarihinin unutulmaz fotoğrafları arasında yer aldı.


No 5: İngiliz rugby oyuncusu Fran Cotton ve iki arkadaşının çamurlara bulanmış bu hali, bir zafere dönüşünce, fotoğraf da unutulmazlar arasındaki yerini aldı.


No 4: 6 Mayıs 1954'te 25 yaşındaki tıp öğrencisi Roger Bannister Oxford'da 3 binden fazla seyirci önünde bir mili 3 dakika 59.4'le koşarak, 4 dakikanın altına inen ilk atlet oldu. Bannister 1975 yılında şövalye yapıldı.


No 3: 2008 Pekin Olimpiyatları'nda Çin atlet Huo Liang'in bu atlayışı kendisine altın madalya, fotoğrafın sahibine de ödül getirdi.


No 2: Şimdilerin ünlü aktörü dönemin en sert futbolcularından Vinnie Jones ve Gascoigne'nin bu karesi 2 numarada. Wimbledon-Newcastle maçında Jones'un eli hakemden kaçmış olabilir ama fotoğrafçılardan kaçmamış.


No 1: Muhammed Ali'nin, ilk raundda Sonny Liston'u devirdikten sonra "hadi kalk ve benimle dövüş" demesi ve bu ifadenin kare içine alınması spor tarihinin en iyi fotoğrafı kabul edilmiş.

Dilencilik sırası Fenerbahçe'de mi yoksa?


Senerlerdir "Dilenci Galatasaray, devlete stat yaptırıyor" diye ağlaşanlar, Kadıköy Belediyesi'nin hem de aralarında Fenerbahçe Kulübü üyesi olan kişiler tarafından yapılan bir oylamayla, Ataşehir gibi bir yerde 57 dönümlük araziyi sadece Fenerbahçe'nin ihaleye girmesi şartıyla satışa çıkartılmasına ne diyecek çok merak ediyorum.

Kadıköy Belediyesi, Kadıköy'de oturan bütün insanların Fenerbahçeli olduğu savında sanırım ki, böyle bir kararı rahat rahat alabiliyor. Gerçi kararı alanlar arasında bolca Fenerbahçe Kulübü üyesi de var. O yüzden karar rahat alınmıştır muhakkak ki.

Şimdi burada ilginç olan, benzer bir karar Galatasaray lehine çıkması durumunda basında makineli tüfek misali çıkacak haber ve köşe yazılarının, Fenerbahçe için yer bulmayacak olmasıdır.

Hemen her karar sonrası köşelerinde çok bilmişçilik yapıp, "Bu karar adaletsizdir", "Devlet kimsenin babasının malı değildir" diye bağırıp çağıranlar, muhtemelen 3 maymuna bürünecektir.

Adalet istiyorsak, herkes için istemeliyiz. Yok eğer sadece kendimiz için adalet istiyorsak, adaletsizliğin temel kavramlarından biri haline geliriz.

Oturup hep birlikte izleyeceğiz olan bitenleri. Daha önce 1 TL karşılığında verilen Şükrü Saraçoğlu Stadı'nın yeri hakkında tek bir kelime bile etmeyenlerin, bu karara da tepki göstereceklerini sanmıyorum.