21 Şubat 2013

Bir sol açık olarak Sneijder

Bir aralar Mircea Lucescu'nun, Vatan Gazetesi'nde yazıları yayımlanıyordu. Hangi milli maç hatırlamıyorum ama öküz gibi tempo koyup, berabere kaldığımız bir maç sonrasında, tüm basın Emre Belözoğlu'nun muhteşem oynadığından dem vururken, o yazısında "Emre takımı yanlış yönetti, sürekli tempoyu artırmaya çalıştı, oysa iyi bir oyun kurucu tempoyu ne zaman artıracağını, ne zaman düşüreceğini bilmeli" demişti. 

Oyuna gayet iyi başladı Galatasaray, golü de tam istediği gibi erken buldu. Golden sonra rakibin üstüne abanmaya başladı. Tam o sırada, Lucescu'nun bu yazısı aklıma geldi. Senin sol kanadın zaten Allah'a emanet, üstüne Sneijder'ı sol açık gibi oynatınca, herifler geldikçe geldi, geldikçe geldi o kanattan. Orada yapılacak şey, tempoyu yükseltmek yerine, olabildiğince düşürmek ve topu oynatmaktı. Tempo yükseldikçe Schalke'nin işine geldi ve ilk yarı boyunca Galatasaray'ı sürklase etti. Akıl orada devreye giriyor. Rakibin tempo yükseltiyorsa, sen düşüreceksin. 

O noktada iş, senin yaptığın hatalarla belirlenmeye başlıyor. Şampiyonlar Ligi'nde son 16'ye kalmış bir takımın, savunmada, orta sahada bu kadar fazla hata yapma lüksü yok. Stoperler iç içe geçmiş, orta sahan, rakip iki pas yapınca oyundan düşüyor, ileri 3'lün ile orta sahan arasında büyük boşluk var. Ehh bu kadar şeyden sonra 1-1 berarebe kalmışsan, zil takıp oynayacaksın.

Baştan yazayım, elinde Hagi, Sneijder gibi oyuncular varsa, oyun kurgusunu bu adamlara göre ayarlayacaksın. Sneijder'ın sol kanat oynaması, hele hele gerisinde Riera varken, intihar gibiydi. Terim bu yanlışı çabuk görüp ikinci yarı Sneijder'ı oyundan aldı. Oysa Sneijder'ın 45 dakika süresince etkili olduğu anların tamamı göbekten kanatlara ve ileri uca attığı toplardı. Eğer gol atmak istiyorsan, sahaya 3 forvet sürmek yerine, Sneijder'ı oyunda tutup, başka bir plan yapmalıydı ama onun tercihi Hollanda'lıyı çıkartmak oldu.

Sneijder'ı çıkarttı da, Amrabat oyuna girince çok mu etkili oldu? Ne yazık ki, itiraf etmek gerekir, Amrabat Galatasaray'ın en büyük kazıklarından biri olarak tarihe geçmiştir. Ne savunma yapmayı biliyor, ne ileride oyuna katkı sunuyor. Şampiyonlar Ligi'nde 3 asist yapmış. Herife verdiğin parayla, ligde ilk 5'e girecek kadro kurarsın, kurduğun kadrodan Amrabat'tan çok daha iyi en az 3 oyuncu çıkar. Adam geçemiyor, top ayağına geldiği zaman ne yapacağına karar veremiyor, savunmaya yardım edeceğine sürekli saçmalıyor, eeee bir zahmet orta da yapsın amına koyayım. Bunu ekstra bir özellik olarak sürekli söyleyip durmayın yeter.

Eldeki oyuncu yapısına göre sistemde değişiklik yapmak şart. Orta sahan bu kadar rahat geçilirken, Almanya'da mantıklı bir skor üretemezsin. Ki, bugün alınan 1-1'lik skor bile sahadaki oyuna bakınca mucizedir. Schalke, müthiş mi oynadı? Almanya'da yenilmez mi? İkisi de değil ama Galatasaray bugün berbattı. Keza oyuncu seçimleri ve oyuncu değişiklikleri de kötüydü. 

Hamit'le ilgili birkaç kelime etmek lazım. Bu ülkede kimse, Hamit'in futbolculuğuna laf edemez, iyi niyetinden kimse şüphe edemez ama oyundan çok çabuk düşüyor. Eğer yanılmıyorsam bu sezon direkten dönen 4 ya da 5. şutunu izledik. O pozisyonlarda, abanmak yerine akıllıca plaseler yapsa, belki bir tanesi (o da Manchester United maçı) dışında hepsi filelerle buluşmuştu. O pozisyona kadar gayet iyi oynayan Hamit, orada bitti. Tabii bunda, ayağına her gelen topta seyircinin homurdanması fazlaca etkili. Taraftar hep bir kurban arar, işler kötü gittiğinde suçlu adresi odur. Hamit de, Galatasaray'ın olağan şüphelisi halini aldı. Oysa oyuncu kalitesi açısından bu takımda kefil olacağım 3 isimden biridir. Ben kefilim de, kimsenin sikinde mi, o da ayrı mesele. 

Tekrar ediyorum, izlediğim Schalke çok rahat perişan durumlara düşebilir. Savunması bu denli ağır ve hantal adamlardan kurulmuş bir takımı uzun zamandır görmedim. Galatasaray, oyuna doğru başladı derken, kastettiğim şey buydu. Savunma arasına atılacak derin toplar. Bu denli kötü oynadığımız bir maçta Sneijder ve Selçuk'un savunma arasına attığı her derin top tehlike oldu. Bunu maç boyunca denemeliydik ama biz klasik panik düğmesine basan Türk takımı aptallığıyla orta yapıp durduk, savunma ortalaması 1.86 olan takıma karşı. Drogba'ya gelecek de, o topu indirecek de, Burak atacak.

Bu hayatta aklınla yapmadığın hiçbir şeyde başarılı olma şansın yok. O yüzden Amrabat'tan, Emre Çolak'tan (oynamamış adama bok atıyorum), bir bok olmaz. Kafasını kullanmıyor çünkü herifler. Ve bizim sol kanadımızda başka alternatifimiz yok (iki dünya bir araya gelir Sneijder o alternatif olmaz, o hatadan çabuk dönülmesi lazım). O yüzden Terim'e kızıyorum, sene başında planlama hatası o yüzden yapıldı diyorum.

Son söz de Selçuk'a olsun. Sneijder, Drogba, Muslera vs. Bu çocuğun küstürülmemesi lazım. Bugün orta sahada 90 dakika boyunca götünü yırttı. Dünya yıldızıysa, en baba yıldıza taş çıkartır. Futbolcular çocuk gibi adamlar, geçen seneki sevgi giderek azalıyor Selçuk'a karşı. Oysa o, asist ve gol sayısındaki düşüşe karşın, oyun etkinliği açısından geçen seneyi aştı. Ama bu ülkede göze girmek için gol atacaksın, asist yapacaksın, yani rakamlarla oynayacaksın. Bu takımda herkes bir yana Semih ve Selçuk bir yana, benim için. İkisi de bambaşka adamlar. 

Altını keçeli kalemle çizerek sonlandırayım. Sneijder'dan sol açık olmaz, olamaz. Eğer Sneijder burada oynatılacaksa, verilen para da boşadır, yapılan transfer de. Umarım Fatih Terim, bu hatadan kısa sürede döner, yoksa o sol kanadı oyarlar kabak gibi.

Haaa, bir de çok sikişmekle çok çocuk olmaz. Sahaya 3 forvet koyunca 5 gol atamazsın. Bir zahmet bunu öğrenmiş olsun teknik direktör.