8 Ocak 2010

Middlesbrough Premier Lig'de oynamıyor, değil mi güzellerim

Dün Anadolu Ajansı'na ait bir metni sayfaya koymuştum.

Bunun bir benzeri Kayserispor'un Middlesbrough'dan transfer ettiği Mohamed Shawky konusunda yaşandı.

Ajans, metinde Middlesbrough'nun Premier Lig takımı olduğunu yazdığı için, bugün irili ufaklı bütün haber portallarında "Kayserispor'a Premier Lig'den transfer" başlığı ya da içeriğiyle geçti.

Eyvallah, doğru düzgün para vermemek için yeni yetme elemanları editör yapıyorsunuz, bu adamlara haberin içeriğinin öneminden çok, 'hızlı' girilmesi konusunda direktif veriyorsunuz. Kusura bakmayın ama bu çocuklara biraz da, haberde nelere dikkat edileceğini, neler yapılması ve hangi kurallar çerçevesinde haber yapmaları gerektiğini öğütleyin.

Komik oluyor çünkü. Önüne gelen metni alıp, birebir olarak sayfaya taşıyacaksa ne anlamı var ki editör istihdam etmenin. Otomatik bir program yapın, ajanstan inen her haberi spot ve haber olarak bölüp yayına verin.

Hayır, bu çocukların da yarınlarını ipotek altına alıyorsunuz, böyle yaparak. Çünkü hiçbir şey öğrenmiyorlar, hiçbir şey bilmeden yapıyorlar. Haber portallarının neredeyse hepsi, gazetecilik mesleğinin utancı durumunda.

Bari ana sayfanıza koyduğunuz haberlerde biraz dikkat ve özen gösterin. Ama başınızdaki kişi de, habercilikten bihaberse yapabileceğiniz bir şey yok haliyle.

Doğru söylemişsin de gerek yok


Arda, Antalya kampında gazetecilerle söyleşi yapmış. Son zamanlarda hakkında çıkan ipe sapa gelmeyen, kıçtan çıktığı her halinden belli olan haberlere kendisi de takılmış olacak ki; biraz iç döküp, biraz da taarruzda bulunmuş.

Söylediklerinin tamamına katılmakla birlikte, açıklamaların bazılarının gereksiz olduğu düşüncesindeyim. Bu tür, polemik yaratacak cümlelerden kaçınmalı. Hoş, sessiz kalmak da bir yöntem değil. Çünkü ipin ucu kaçmış vaziyette. Artık, olmayan GSM şirketlerinin telefon numaraları verilerek röportajlar yapıp, daha önce yapılan tiksinç bir yazı olumlanmaya çalışılıyor.

Mide bulandırıcı bir durum bile değil bu. İnsanların sabırlarıyla oynanıyor. Kendisine taraftar diyen vandalın biri çıkıp, bu yazılanlara tepki için bir şey yapmaya kalkışsa, kimse işi toparlayamaz. O yüzden sağduyu olabildiğince korunmalı. Çünkü ligin ikinci yarısında, sinir harbinin skalası yükselecek olabildiğinde. Her maçta hakem konuşulacak, her maçta şike-teşvik konuşmaları alıp başını gidecek.

Arda ne demiş ona bakalım: "Ben Messi dünyanın en iyi oyuncusu diyorum. Onlar hâlâ kıyaslama yapıyor sonra da bize sallıyorlar. Bu durum zaman zaman bizi taraftarlarla karşı karşıya getiriyor.

Ayrıca; bizde kaos yok, başka kulüplerde ne olaylar oluyor ne kaoslar oluyor. Bunların üstüne gidilmiyor. Bizde ise tam tersi oluyor. Biri çıkmış Elano'ya 'seks partisinde sen de var mıydın?' diye soru soruyor.

Neden Galatasaray'ı her fırsatta yıpratmaya çalışıyorlar anlamıyorum. Halbuki ben ve arkadaşlarım her fırsatta sizlere yardımcı olmaya çalışıyoruz."