15 Ağustos 2009

Mehmet Topuz'dan, Enes Kanter'e

Fenerbahçe, son dönemlerde büyük ilgi gören oyuncusu Enes Kanter'in ABD'ye götürülmesine ateş püskürüyor. Fenerbahçe Ülker Şube Direktörü Nedim Karakaş, "Bu işin arkasında 'insan kaçakçılığı' var. Bu olay bir oyuncuyu Fenerbahçe'den kaçırmaktır. Geçtiğimiz sene biz ailesini ikna etmiştik. Bu işi yapan menajer Fenerbahçe'nin aleyhine çalışan biri. Biz Fenerbahçe Kulübü olarak bu işin peşini bırakmayacağız."

Şimdi kasedi hemen başa saralım, hafızaları tazeleyelim, balık hafızalı Türk toplumuna bir kıyak geçip Mehmet Topuz olayını hatırlayalım mı?

Beşiktaş ve Fenerbahçe, Kayserispor'un kaptanına talip olur, yani Mehmet Topuz. Fenerbahçe Kayserispor'la, Beşiktaş Mehmet Topuz'la anlaşır. Mehmet Topuz "50 milyon dolar bile verseler, Fenerbahçe'de oynamam" diye bir açıklama yapar. Hatta televizyonlar karşısında iki kez yapar.

Sonra, Aziz Yıldırım atlar uçağa Kayseri'ye gider. Bir toplantı yapılır Kayserispor Belediye Başkanı, Kayserispor Başkanı, Kayserispor menajeri ve Kayseri Ülkü Ocakları Başkanı'nın da bulunduğu bir toplantı. Sonra odadan çıkılır ve Mehmet Topuz Fenerbahçeli olur.

Şimdi yazının başına gelelim. Enes Kanter ve Mehmet Topuz arasındaki korelasyonu inceleyelim. Çıkırdığımız sonuçlara bakalım. Sayın Nedim Karakaş, sizin ailesini ikna ettiğiniz genç adam 17 yaşında. "Biz ailesini ikna ettik" derken, bu genç adamın hiç mi söz hakkı yoktur? Siz hiç bireyleri ikna edemez misiniz? Hep birilerini mi ikna etmek ihtiyacını hissediyorsunuz?

Kaldı ki, Mehmet Topuz gibi koskoca bir adama mal muamelesi yapan kulübünüz, sporcuların hepsine mal gözüyle mi bakıyor da, hiç sporcuların kendisiyle anlaşmazsınız da, birileri devrede olur. Ayrıca bu genç adamın ABD'de okumak istemesi ya da Avrupa'da oynamak istemesi suç mudur? Mehmet Topuz, Fenerbahçe'de oynamak istememesine karşın, bir biçimde Fenerbahçe forması giydirilmesi insan kaçakçılığına girer mi?

Sorular uzar gider böyle. Türkiye'nin en büyük kulüplerinden birinin sporculara bakış açısı içler acısı. Her ayrılan sporcunun menajeri suçlanıyor. (Örnek: Aurelio-Bayram Tutumlu)

Koskoca adamlara, genç insanlara yapılan muamele "modern kölelikten" başka bir şey değil. Ama bunu umursayan kim...

1 yorum:

Unknown dedi ki...

altyapıdan yetişen bir oyuncu ve gelecek olarak çok şey vaad ediyordu fenerbahçe için. nba giderse fenerbahçe'nin oyuncusu olarak gitmeyecek ki bir de fenerbahçe ülker'in pota altı bir sene sonra bu kadar renkli olmayacak. yani enes'e ihtiyaçları var aslında. son olarak da modern çağın kölelerinden tek farkları maaşlarının daha iyi olması.