1 Ekim 2009

Arsene Wenger'in sihirli 10 imzası


13 yıldan bu yana Londra temsilcisi Arsenal'i çalıştıran Arsene Wenger, hiç şüphesiz Gunners tarihinin en başarılı teknik direktörlerinden biri. Japonya'nın Nagoya Grampus Eight takımından 1996'da takımın başına geçtiği dönemden sonra Arsenal'i sınıf atlatmış ve üstündeki ölü toprağını atan adam yani.

Wenger'in sportif başarılarındaki en büyük sırlardan biri, transferde yatıyor. Pek çok genç futbolcuyu Londra'ya getiren Fransız teknik adam, Arsenal'e hatırı sayılır paralar kazandırdı. İngiliz basını bu transferlerden 10 tanesini seçmiş, ana da el atmak kaldı.

Hemen belirtmek gerekir ki, liste salt para kazandıran oyuncu olarak hazırlanmamış. Başarı+para kıstası gözönünde bulundurulmuş. Niye Adebayor ve Toure yok türünden eleştiriler için guardımı almış oldum böylece.

10. SOL CAMPBELL

Şimdilerin çokça tartışılan ismi Sol Campbell, Tottenham'dan Bosman kurallarından faydalanarak transfer edildi. 2000'li yılların Arsenal'inin en önemli oyuncularından biriydi.



9. MARC OVERMARS

1997 yılında Highbury'e Ajax'tan 6 milyon sterlin karşılığında gelen 'The Roadrunner'ı tarif etmeye gerek yok. Sürati, çabuk ayakları rakip defanslarda hep bir korku ve panik havası yarattı.

2000 yılında Barcelona'ya transferinde kulübün kasasına tam 25 milyon sterlin kazandırdı. Arsenal'de oynadığı 3 yılda 100 maçta forma giyip 25 gol de takımın yanına kâr kaldı. Zaten bu transferden sonra ismi 'Overbars' olarak değişti.



8. ANDREI ARSHAVIN
Arsene Wenger'in bir diğer sihirli transferi Rus Arshavin. Zenit St Petersburg'dan 15 milyon sterlin karşılığında alındı. Premier Lig'de henüz çok kısa süre oynamasına karşı, özellikle Liverpool-Chelsea ve MANU maçlarındaki performansları dikkat çekti.



7. FREDDIE LJUNGBERG

1998-2007 yılları arasında Arsenal'de forma giyen İsveçli Ljungberg, Halmstad'dan 3 milyon sterline transfer edildi. Arsenal'in şaşaalı dönemlerinde takımın en önemli parçalarından biriydi. 9 yıl süresince 216 maçta 46 gol attı.



6. EMMANUEL PETIT

Wenger'in Monaco'dan öğrencisi olan Petit, 1997 yılında 2.5 milyon sterline transfer edildi. Vieira ile birlikte orta sahada kurulan birliktelik Gunners'ın zor gol yiyen ve zor yenilen bir takım olmasında büyük pay sahibi oldu. 2000 yılında Barcelona'ya 7 milyon sterline transfer oldu.



5. CESC FABREGAS

2003 yılında Barcelona'dan geldiğinde 16 yaşındaydı. 2003'ten bu yana Arsenal'de forma giyen genç İspanyol, Wenger'in dünya futboluna armağan ettiği birçok genç oyuncudan sadece biri. Üstün tekniği ve oyun vizyonu ile Premier Lig'in en klas orta saha oyuncularından olmayı başardı.



4. ROBERT PIRES

Overmars'ın Barcelona'ya gidişinden sonra B planı olarak devreye sokulan Pires, Marsilya'dan 2000 yılında 6 milyon sterlin karşılığında transfer edildi.

Arsenal'de oynadığı 6 sezon süresince 189 maçta 62 gol attı. Daha ikinci senesinde Futbol Yazarları Derneği, onu Premier Lig'in en iyi futbolcusu seçti.



3. NICOLAS ANELKA

Mali açıdan Arsene Wenger'in en önemli imzası Anelka. 1997'de PSG'den 500 bin sterline alınan Anelka, iki yıl sonra Real Madrid'e 23 milyon sterline satıldı. 2 yılda 68 maç ve 23 gol tabii yanında da 22.5 milyon sterlin.



2. PATRICK VIEIRA

Dünyada önlibero kavramının ilk ve en önemli temsilcilerinden biri Fransız Vieira, Arsenal'deki 9 sezonunda sayısız başarı kazandı. Bir takımın sınıf atlamasında bu bölgede forma giyen bir oyuncunun, ne denli önemli olduğunun en büyük göstergesidir.

Başarısız AC Milan kariyerinden sonra 3.5 milyon sterline transfer edildi. 2007 yılında Juventus'a giderken, onun için ödenen para 20 milyon sterlindi. Bu sene başında Wenger ve Vieira çok istemesine karşın yeniden birliktelik sağlanamadı.



1. THIERRY HENRY

1999 yılında Highbury'ye 10 milyon sterline geldiğinde Wenger, İngiliz basını tarafından hoyratça eleştirildi. Kendi vatandaşlarını kayırmakla suçlanan Wenger'in haklılığı ise kısa sürede ortaya çıktı. Arsenal'in İngiltere'de mamağlup şampiyonluğununn en kilit oyuncularından biriydi.

Ada'dı iki kez yılın futbolcusu seçildi ve 8 yıl boyunca 200'e yakın gol attı Arsenal formasıyla. Barcelona'ya 16 milyon sterlin karşılığında transfer oldu. Wenger'in kendisi için cümlelerinden biriyle bitirelim; "Thierry Henry orta sahadan topu alabilir ve Dünya'da kimsenin atamayacağı bir gol atabilir."

Hiç yorum yok: