1 Haziran 2010

10 mu? Yetmez serbest bırakın (!)


Dur hele işim var, bitsin saydıracağım. 10 yabancı kararı çıkartıldı, vatana millete hayırlı uğurlu olsun. İşim bitsin geliyorum... Ahan da geldim şimdi.

VE YAZI BAŞLAR...

Türkiye Futbol Federasyonu, Turkcell Süper Lig'de yer alan takımların 10 yabancı ile sözleşme imzalamasına hükmetti.

Yeni karara göre; sözleşme yapılan 10 yabancı futbolcunun 8'i maç kadrosunda bulunurken, bunların 6'sı takımı adına sahada yer alabilecek. 2 yabancı oyuncu da kulübede bulunabilecek.

Bu karara kim ya da kimler destek verdiyse, başına taş yağar umarım. Şimdi kimileri çıkıp "Türk piyasası yüzünden alınıyor bu karar. Mehmet Topuzlar, Sercanlar bu kararla o fiyat etmeyecek" diye savunmaya geçecek.

Evet, kısmen haklı ama sadece kısmen. Çünkü bu ülkede ahmak yöneticiler olduğu sürece, sidik yarışı hiç hız kesmeden devam ettiği müddetçe Mehmet Topuz 8.5 milyon Euro edecek.

Biri çıkıp, bana desin ki; "Türkiye'de 6 yabancı kontenjanını X takım çok iyi kullandı." Kim söyleyebilir bunu? Hangi takım bugüne kadar mantıklı seçimler yaptı ki bu ülkede? Kim seçimlerinde büyük bir yüzdeyi yakaladı? Tabii ki, hiçbir takım. Al sana Galatasaray. Elano, Keita, Dos Santos, Leo Franco, Jo.... Yarım sezon boyunca Dos Santos'un yerine Emre Çolak oynasa en az Meksikalı kadar fayda sağlardı. Hatta bence daha fazlasını da yapardı.

Bu kararı kimin istediğini Türkiye'de herkes biliyor. Aziz Yıldırım yaklaşık 10 yıldan bu yana, sayıyı artırdı. Çünkü sanıyor ki, devşirdiği adamlarla başarı sağlayacak. Kendine güveni olmadığı için kendi insanına da güveni yok.

Herif, Türk futbolunu istediği gibi yönlendiriyor. Paşanın keyfi ne isterse o oluyor.

Bu ülkede Aziz Yıldırım, Yıldırım Demirören, Adnan Polat, Ali İpek gibi başkanlar olduğu sürece Mehmet Topuz'a 8.5 milyon Euro verilir, hatta daha fazlasını bile verirlir.

Anadolu takımlarına çıkıp bir bakın, çöplük gibi.

Elbette ki, iyi futbolcunun yerlisi, yabancısı olmaz. Ama parmak hesabı yapıp, sayı artırmakla bu ülkedeki futbola kimse bir şey kazandıramaz. Çünkü bu ülkeye Ribery bir kez gelir, Hagi bir kez gelir, Alex bir kez gelir, Ferdinand bir kez gelir.

Öyle yaptığın her transferde Kona'yı, Moshoeu'yi bulamıyorsun. Attın zarı, 6*6 geldi. Senelerdir zar sallıyorsun ancak bir kez atıyorsun 6*6.

Yabancı futbolcuya değil karşıtlığım. İsterse serbest olsun sorun değil. Ama ülkede var olan futbol mantığıyla devam edildiği sürece yabancı sayısının 10'a yükseltilmesi kimseye bir fayda getirmez. Kendi aptallıklarını, böylesi kararlar alarak örtmeye çalışmak ise daha büyük aptallıktır.

Karar herkese hayırlı uğurlu olsun. Türkiye Futbol Federasyonu da, işi matematiğe dökmesin boşuna. 6+2+2 gibi saçmalıklarla uğraşmasın, doğrudan yabancı sayısını serbest bıraksın.

Bu ülkede Hagi, Popescu, Taffarel ve Capone'yle UEFA Kupası kazanan bir takım var. Sayının önemi zerre kadar yok, önemli olan o sayı içindeki futbolcuların karakterleri, yetenekleri ve nitelikleridir.

Haaa, ama sen diyorsan ki, ben takımımı tamamen yabancılardan oluşturacağım. Onu da paşa gönlün bilir.

Ayrıca bu kadar komik bir karar olabilir mi? 6+2+2 nedir yahu? Cidden birisi beni aydınlatsın bu konuda. Madem yapacaksın adam gibi 6+4 yap. 2 kişinin tribünde oturmasının mantığını, neyle açıklayacaklar ciddi anlamda merak ediyorum.

Yok aslında onun yerine 6+3+2+1 yapsınlar. 6'sı sahada, 3'ü yedek kulübesinde, 2'si tribünde, 1'i de kulübe arkasında gaz versin arkadaşlarına. Ya da olmadı 6+2+2+2 yapsınlar. 6'sı sahada, 2'si yedekte, 2'si tribünde son ikisi de evde sevişsinler birlikte.

Cidden çıldırılmayacak gibi değil. Bu ülkenin karar alıcıları ne kadar aptal insanlardan oluşuyor.

Bu arada Yıldırım Demirören, kararı kutlamaya başlamıştır muhtemelen Schildenfeld, Tabata ve Zapo'yla birlikte.

4 yorum:

Selocan dedi ki...

6+2 direkt 8 olsaydı o zaman daha mantıklı bir karar olurdu. Alınan yabancı oyuncular sadece oynatmak için alınırdı. Kulübede hatta tribünde oturacak yabancıya ihtiyaç yok bu ülkede. + bilmemkaç kuralı bile saçmayken şimdi bir + daha eklendi.

Ben yabancı oyuncuya karşı değilim, ancak bu + kuralları yüzünden saçma sapan futbolcular alınıyor ve tribünde oturuyorlar.

Devrim dedi ki...

Ne kadar doğru bilmiyorum ama son yapılan kulübler birliği toplantısında Galatasaraylı yöneticilerinde bu konuda ısrarcı oldukları söyleniyor.6+2+2 den nasıl bir medet umulur anlayamıyorum.Şunu anlarım eğer yapabilirsen tabi tıpkı İngilterede olduğu gibi Milli takım seviyesinde oyuncuların transferine izin verirsin yada kendine göre ciddi kriterler düzenler bunları ön koşul olarak yürürlüğe koyarsın.

Atilla Çelik dedi ki...

Eğer Galatasaray da bunu özellikle istemişse tribündeki +2'yi muhakkak sürekli sakat kontenjanında saydığı yabancıları için istemiştir. :) Ne de olsa seneye de en sağlam adamı alsak bile muhakkak aylarca sakat olacak.

Haa, ben olsam tribündeki +2 kontenjanına Kewell'ı paşa paşa eklerdim o da ayrı konu..

Bence tribündeki kontenjanın elde patlamış, yararlı olamamış, riskli olmuş ve sakatlanmış yabancı oyuncularla alakası var gibi. Doğru mu? Tabii ki değil. Bir çok takım var o kadar yabancı oyuncuya sahip olup bazen sahaya 2-3 yabancıdan fazlasını sürmeyen.. Nede olsa para bol..

Ben olsam fırsattan istifade eklenen +2 için gelecek vaat eden genç yabancıları tercih ederdim. Tam bir kumar payı yani..

Ozan dedi ki...

@Atilla Çelik

aynen bende katılıyorum madem kontenjan genişledi kewell kalsın adamın karakteri yeter bu karara sadece bu sene olanlar ve kewell kalması umudum arttığı için sevindim zaten fifa yerli futbolcu sayısını arttırıcak birde jo ve dos santos gibi kiralık oyuncu getirirsende as oyunculaı yollamazsın lan linderoth gitti sevindim de ya bir maçta patlama yapsaydı işte bunların garantisi yok ama şu var bence bu karardan sonra altyapılar kapansın adamlar futbolcu yetiştiriyor onlardan alırız bizim neyimize bu altyapı olayı hakkında daha geniş yazmaka isterdim ama kelimeleri toparlayamadım ama barcaya bakın altyapıdan şampiyon olacak takım yaratıyor işte altyapı budur gün kurtarmak için takas için kullanmıyor futbolu domine edicek 5-6 sene sonrasının takımını kuruyor işte altyapı bu