17 Ocak 2011

Hep birlikte Venceremos


Statların dünya siyaset tarihinde büyük önemi vardır. Kimi zaman faşizmin gövde gösterisine sahne olmuşlardır, kimi zamansa faşizme başkaldırının mabedi haline gelmişlerdir.

Pek çoğunuz zaten biliyorsunuzdur ama yine de hatırlatmakta fayda var aşağıdaki olayı.

Estadio Chile, 1973 yılında faşist darbenin ve darbecilerin ölüm tapınakları oldu.

Tarihler 15 Eylül 1973'ü gösterdiğinde, Pinochet'nin esas oğlanı Albay Manriquez Bravo, Estadio Chile'ye binlerce insanı ellerini-gözlerini bağlayarak topladı.

Binlerce taraftarın bağırdığı statta nefes alışverişlerinin sesleri duyuluyor, o kadar sessiz yani. Sonra karanlığı ve sessizliği yırtan bir ses "Venceremos" -biz kazanacağız- diye haykırıyor. Bu ses Victor Jara'dan başkasının değildi.

Tek bir ses binlerce sese dönüşür. Toplama kampı değil de, sanki bir şölen halini alır bu utanç günü.

Askerler Victor Jara'nın sesini kısmak için dipçiklerle kafasını parçalarlar, ellerini keser ve herkese ibret olsun diye stadyumun ortasında asarlar.

Eylül 2003 tarihine gelindiğinde ise Victor Jara'nın 30. ölüm yıldönümünde Estadio Chile stadyumunun ismi Estadio Víctor Jara olarak değiştirildi.

Galatasaray Kulübü ve onu yönetenlerin, onu yönetmeye talip olanların hemen hepsinin el öpme yarışına girip, bayramda harçlık koparma heyecanı yaşayan çocuk gibi aportta beklemeleri aslında bugüne dek bildiğimiz ancak kabullenemediğimiz gerçeklerin yüzümüze tokat gibi çarpmasından ibarettir.

İstifaya davet ettiği Adnan Polat'la özür konusunda aynı dili kullanan İnan Kıraç'ın, bu kulüpte hep aşağılanmış Abdurrahim Albayrak'ın arasında ne yazık ki tek bir fark bile yok, duruş açısından.

Mehmet Cansun, Fatih Altaylı, Mehmet Helvacı ya da Sebahattin Şirin. Hepsi toplumun bambaşka katmanlarından, hepsi farklı kültürlerin temsilcileri ama bugün bütün bu isimler, damlata damlata göl haline getirdikleri yağ damlacıklarından koskoca bir göl oluşturmayı başardılar.

Olayların üstünden geçen bunca süreye rağmen koskoca Galatasaray Kulübü'nün içinden bir tane adam çıkıp da, "Beyler ne 600 trilyonu, babanızın hayrına mı yaptırdınız bu stadı? Ali Sami Yen arazisini kimlere verdiniz, Aslantepe'yi hangi şirketlere ihale ettirdiniz? Sizin misafir diye adlandırdığınız yerde misafir bizdik. Bu kulübün ölen bir başkanı hakkında kimse böyle konuşamaz." diyemiyor.

Bırakın bu tondan olmasını, daha düşük bir ses bile gelmiyor. Camianın bütünü -taraftar hariç- hep bir ağızdan, el etek öpüyor.

Galatasaray taraftarı; bok çukuruna batmış ihbarcı başkanlara, kul olan yöneticilere ve siyasi iktidarın gücüne karşı tek başına bırakılmıştır.

Bu kulübün onurunu, gururunu, şerefini, haysiyetini bir avuç elite bırakmayacağımızı görmüş olduk. Kendi kişisel çıkarları, kendi şirket gelecekleri için siyasal güce tapan, ondan aman dileyenlere karşı onur savaşı vermek bize düşüyor.

Koskoca bir yalanın içinde savrulup durmuşuz yıllarca. Futbolu zenginlerin oyuncağı haline getirmemek için herkes elinden geleni yapmalı. 'İki taş, bir top' masallara konu olmak üzere.

Victor Jara'nın, sessizliği ve karanlığı yırtan sesi şimdi biziz.
Çünkü halkız ve haklıyız. Çünkü gerçek şeref, onur, gurur, haysiyet sahipleri bizleriz.

İster sarı-kırmızı, ister siyah-beyaz, ister sarı-lacivert, ister bordo-mavi olsun.

Artık hep birlikte "Venceremos"u söyleme vakti geldi.

16 yorum:

tenten dedi ki...

ua sultans kendini fesh ettigini duyurmus...

koala dedi ki...

@ tenten; bir zahmet yapıversinler. işin ranta döndüğü, tribünlerde kabadayılık yapan, karaborsa bilet işi yapan, altlarında mercedes'le dolanan yavşaklarla bugüne kadar birlikteliğinin hata olduğu çok daha önce görülmeliydi

tenten dedi ki...

devami gelecek midir? asil sorunsal bu

koala dedi ki...

@ tenten; bence bir avuç yalaka ile başbaşa kalırlar. tamamen feshedilmez

tenten dedi ki...

ama gercek kimlik geri donuyor saniyorum... tt arena gercekten yeni bir sayfa olur bu anlamda...

Unknown dedi ki...

uA'nın olayı çoktan bitti okeye dönüyorlar. Rahmetli Alpaslan Dikmen'den beri tek bir doğru icraatlerini görmedim zaten.

Unknown dedi ki...

Galatasaray in su anda yapmasi gereken bisey var alin stdainizi gotunuze sokun deyip Ali Sami Yen e geri donmek!

Ozan dedi ki...

herşeyi geçtim zan altından bırakmak istemem ama katil dolu grup aman uzak dursunlar en büyük hatayı bunları tribüne sokarak yaptık zaten zaten bir tek ultrayalakalar ıslıklamamış o da sebo reisleri akpciymiş cart curt siktirin gidin lan galatasray size muhtaç değil sizin yüzünüzde 180 lira bilet vermiştim şerefsizler siktirin gidin

Adsız dedi ki...

Hayrettin kozak'ın açıklamaları yalakalara kapak olsun.

http://www.yildiz.tv/?act=dvr&chan=tv8&seekTime=17-01-2011%2016:01

Ozan dedi ki...

aha bak abi yavşaklar stadı vermemiş çokta sikimizde sokakta da oynarız biz

http://www.tff.org/default.aspx?pageID=600&ftxtID=10573

koala dedi ki...

@ Alp; Türkiye'de onu söyleyecek kimse yok. Galatasaray'ın içindeyse Hayri Kozak'tan başka "Onların özür dilemesi gerekir" diyen çıkmadı. Bu hayal yani. Şimdi desinler stadı biz yapacağız diye, gece gündüz çalışırım. Benim gibi binlerce insan var. Ama bunlarda gurur ne arar. Hepsi onursuz, gurursuz bir avuç elit.

tenten dedi ki...

ben bugun itibariyle gs bonus umu iptal ettirdim umarim toplu iptaller olur... tanidigim butun gercek galatasaraylılarda iptal ettiriyor...

Erhan dedi ki...

Bugun Haberturk'e Osman Tamburaci'yi bagladilar. Kendisi yeni safal'ta yaziyor. Muhtemelen basbakani destekler yorum bekleniyordu. Lakin kendisi, stadin ali sami yen karsiligi verildigini belirtti ve kimsenin burayi babasinin hayrina yapmadigini ve karsiliginin alindigini ifade etti. basbakan ile adnan polati da sucladi. Spiker bayan bu yoruma sasirip kaldi, nasil yani neden suclu gibisinden birseyler sormaya cabalarken ne kadar affalladigi belli oluyordu. kendisini begenirsiniz, begenmezsiniz. ama acik yureklilikle dogruyu soyleyen pek az insandan biri oldugunu gordum. dogrusu o spiker kadar ben de sasirdim. biat etmeyenler varmis herseye ragmen.

Adsız dedi ki...

An itibariyle Yılmaz Vural başbakanı yağlıyor.Bu adam neden herşeye maydanoz olur anlamıyorum.Sana ne be adam?(Habertürk)

Adsız dedi ki...

http://vliegendenederlander.blogspot.com/2011/01/gudulmeye-gebe-bir-kulup.html

Ergül dedi ki...

TEFİK FİKRET in kemikleri sızlıyordur. Adam ozamanlar OSMALIya kafa tutup futbolcuları koruyup saklarken bügün yuhlayanlar bizzat kulüp başkanı tarafından satılıyor. TARAFTAR AZ BİLE YAPTI. AJAX Başkanı bile yuhlama nedeniyle başbakanın gitmesine çok şaşırmış. Garibim ne bilsin onlarda İLERİ DEMOKRASİ!!!!!! yok ki... 'Onların ülkesi toplar ile dolu olduğu için!!!!!!!!!' böyledir. BİZ DE İSE ÖYLE OLMAZ HEM ÖNÜMÜZE GELENE YALAKALIK YAPARIZ HEM DE DELİKANLI GİBİ ORTALIKTA DOLAŞIRIZ. SONRA DA ONLAR TOP OLUR BİZ DE ADAM OLURUZ.

NOT: Buradaki top lafını eşcinselleri aşağılamak için söylemiyorum.