23 Mart 2011

Sabahat Tuncel'in tokadı


Kendimi anlatmak zorunda kaldığım zamanlardan hoşlanmıyorum ama sanırım şu "Eline sağlık Sabahat" yazısından sonra bir kez daha anladım ki, bir biçimde durumu anlatmam gerekir.

Baştan belirteyim, bunu milyon kez yazdım, kimsenin beni okuması gibi bir zorunluluk yok. Çünkü birileri okusun diye yazmıyorum. Birileri okusun diye yazsaydım, emin olun şu aşağıda gördüğünüz takip listesi dört haneli olur, her gün gelen giden insan sayısı dört haneyi de geçerdi.

Kendi kendime iç döküyorum burada ve bu iç döküş sırasında rahatlıyorum. Nedeni, niyesi bana kalsın.

"Eline sağlık Sabahat" yazısında anlatılmak isteneni götünüzden anladığınız için ya da daha doğru bir ifadeyle götünüzden anlamak için büyük çaba harcadığınız için olayın özünü anlayamıyorsunuz bile.

Ülkede varolan -varolandan kastım Akp iktidarı değil, genel Cumhuriyet tarihi dönemidir- şiddete bugüne kadar kimse tepki vermeyecek, işkenceleri görmezden gelecek, cezaevinde yakılan insanlar hafızasında yer bile etmeyecek, polisin-askerin her türden sergilediği tavrı eleştirmeye korkacak ama iş bir Kürt milletvekili polis tokatlayınca ülke ayağa kalkacak.

Neden? Çünkü toplumun çok ufak bir kısmı dışında herkesin vurduğu, eleştirdiği, aşağıladığı, yargıladığı insanları vurmak kolay. Onları eleştirmek, ağzına geleni söylemek en uygulanabilir olanı. Öyle değil mi?

Götünüz yemiyor çünkü bu toplumda şiddet sergileyen çoğunluğa, erke baş kaldırabilmek. Herkesin vurduğuna, herkesin aşağıladığına, bir tekme de sizin tarafınızdan atılması daha rahat.

Sabahat Tuncel'in o hareketi, sadece bir polise atılmış bir tokattan ibaret olduğunu sanıyorsanız, kat etmeniz gereken çok yol var önünüzde.

O tokadın anlamı; annesi, ninesi, ezilmiş bir kadının ataerkil toplumda erkeğe isyanıdır.

O tokadın anlamı; kendisini çocukken ezen, kendisini okulda ezen, kendisini sokakta ezen, kendisini gençliğinde ezen ve hatta kendisini milletvekili bile olduğunda ezen devlete karşı atılmıştır.

O tokadın anlamı; köyünde bok yedirilen, kocasının yanından alınıp tecavüz edilen, asker jipine bağlanıp köyde herkese ibret olsun diye gezdirilen, keyfi olarak okuldan çıkan çocukları karakollara alıp işkence yapan, hapisanelerde kafası tuvalete sokulan, götüne cop sokulan Kürt halkının 'yeter' demesidir.

O tokadı hâlâ başkomisere atılan tokat olarak algılıyorsanız, kimseyle oturup da bunu tartışmam bile.

Burada kaç tane delikanlı kadın-erkek şu yazıyı okuyup "siktir git" deyip de, BDP'li Sevahir Bahadır'ın ayağı kırılırken tepki gösterdi.

Kaç kişi Batman'da neler yaşandığını biliyor? Kaçınız gazla boğulan milletvekilleri için "Olur mu böyle şey?" dediniz?

İsteyen kabul etsin, isteyen etmesin; ilkokuldan bu yana devletin resmi olarak pompaladığı faşizm çizgisindeki milliyetçilik damarlarınızda dolaşıyor. Beyninizde bir yerlerde Kürt derken bile tüyleriniz diken diken oluyor. Bir yanınız onlara hak vermek istese de, diğer yanınız hemen susturuyor o akil sesi.

Kendisinin muhalif olduğunu söyleyip de, o tokadı eleştirenler, Sabahat Tuncel attığı için mi, Sabahat Tuncel Kürt olduğu için mi eleştiriyor önce bir onu düşünsün.

Sabahat Tuncel değil de, o tokat bir öğrenci eyleminde öğrenci tarafından ya da memur eyleminde memur tarafından atılsa "Eline sağlık" der miydiniz, demez miydiniz?

Hah! İşte ırkçılık dediğiniz şey tam da bu noktada ortaya çıkıyor.

Şu yukarıdaki fotoğrafa bir bakın. Bu insanların üstüne basacaksın gazı, basacaksın tazyikli suyu, basacaksın boyalı suları sonra hiçbir şey olmamış gibi kaçıp gitmelerini ya da boyun eğmelerini bekleyeceksiniz.

Kimse kusura bakmasın ama boyun eğmek onurlu hayvanların bile yapacağı şey değildir.

Ve yine kimse kusura bakmasın, her şeye sessiz kalıp, bir köşede sinip, bir Kürt kadınının polise attığı tokadı eleştirmek, benim adıma faşistlikten başka bir şey değildir.

Bütün dünyadan ayrı da düşünsem, kimse hak vermese de, umrumda bile değil. Böyle düşünüyorum ve düşünmeye devam edeceğim.

18 yorum:

simonshouts.blogspot.com dedi ki...

Degiliz üstad, fasist degiliz, irkci degiliz, yalniz belki senin kadar hümanist de degiliz. O tokatin benim bakis acimdan fotografi dokunulmazligi olan birinin bir emir kuluna sallamasidir. Tokati atanin Kürt ya da Nijeryali olmasi zerre etkilemez düsüncemi, kaldi ki o tokati basbakanin ya da ic isleri bakaninin yuzune indirse o zaman deriz de hakkini ariyor diye. O tokata gelene kadar neler cektiklerinden de haberdariz beraber yasamadiysak da, yapmamasi lazimdi ayip, ayip, ayip diye de yirtinmiyoruz o yüzden. Sorun tam da bu vekilin hakkini aramasi gereken yerde aramayisi degil mi yillardir. Zulm gordugu polise tas atmayi degil o gun olanlari meclise tasimayi görev bilmeli kendine, hakli gördügünün yaninda halkiyla beraber olmasi güzel, olmasi da gereken ama zaten bir elin parmaklarini gecmeyecek sayidasiniz fark yaratabilecek, halkinin sesini gercekten duyurabilecek.. Neden meydanda kavgayla herkes gibi yapiyorsun bunu neden gerekirse mecliste girmiyosun o kavgaya, herkes duysun sesini..

folklorikdetaylar dedi ki...

Valla ne diyim harika bir yazı olmuş duygularım neyse aynen yazmışsın. Yazını paylaşmak isterim müsadenle

ozdmroz dedi ki...

O tokatın anlamı olarak, başlayan bütün cümlelere ithafen bişeyler yazmak istiyorum.

Sadece şunu demek istiyorum; Eğer ki Meclis'teki BDP millet vekilleri deseler ki, "Bizim mücadelemiz Kürt halkı içindir ve bu mücadelede pkk bizim için muhattap ve yol arkadaşı değildir." en önde ben koşmazsam şerefsizim. Ne yazık ki Bdp Pkk'nın sözcüsü konumundadır.

Peki pkk'yı eğiten kimler, silahlar nereden geliyor. Sabahtan akşama kadar küfür ettiğmiz emperyalistler değil midir bu pkk'yı eğiten, İsrail değil midir bunları eğiten abd değil midir silahları veren. Yahu bunu görmüyor musunuz?

Devlet baskısıyla isyan eden kürtler - ki katılıyorum dağa çıkmışlar yada çıkartılmşlar- yani kandırılmışlar, yani kullanılmışlardır.

Yahu uğur mumcu değil mi? bu pkk, derin devle, amerika ilişkilerini çıkardığı için katledilen.

Kısaca bdp pkk temsilciliğini yaptığı sürece bu tepkiler olacaktır.

kaptan dedi ki...

anlamayan okuzlere bir daha yaz..

Adsız dedi ki...

Yakın geçmişe dönüp baktığımızda, nice milletvekilleri, nice bakanlar, polislere ne tokatlar attılar. O zamanlar bu kadar tepkiyi kimsede göremedik. Geriye dönüp baktığımızda özellikle ülkücü vekiller tarafından itin ayağına düşürülen polisleri herkes hatırlar. Sırf milletvekiline trafik cezası kesti diye sürülen onlarca polis var.

Adsız dedi ki...

Katliam bakımından devletin de PKK'dan aşağı kalır yanı yok.Hatta rakamları karşılaştırsak TC Terör Örgütü>PKK Terör Örgütü

BDP'den PKK'yı dışlamasını beklemek de saçma olur.Kürt milletvekilleri her an parti kapatma ve tutuklanma tehlikesiyle karşı karşıya.Aynı şekilde diğer kürt aydınları da öyle.Düşünce özgürlüğünün olmadığı bir ortamda BDP neye güvenip de PKK'yı dışlayacak ki?Zaten kürt sorununun bu kadar gündemde olup tartışılmasını sağlayan da PKK.PKK olmasa gündeme bile gelmezdi bu sorun.

Bu arada her ne kadar pek haz etmesem de BDP diğer muhalefet partilerine göre kat kat ileridedir gözümde.Birkaç örnek:

http://www.emekdunyasi.net/ed/isci-sendika/8310-bdpden-engelli-iscilerle-ilgili-soru-onergesi

http://www.norzartonk.org/?p=1717

http://www.memurlar.biz/haber/20101014/30-GUNU-ASAN-RAPOR-SORUNU-MECLIS-TE-.html

http://www.kenthaber.com/Haber/Genel/Normal/neden-2003ten-oncesi-yok-/af09a08e-3788-404d-afab-3de3e10c6d28

http://www.sosyalhaklar.org/haberler/BDP-Tarim-Iscileri-Icin-Soru-Onergesi-Verdi

http://www.odatv.com/n.php?n=gey-ve-lezbiyenler-hakkinda-soru-onergesi-verildi-0805081200

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1034312&Date=28.12.2010&CategoryID=78

http://www.bianet.org/bianet/siyaset/126869-demirtas-turkiye-zengin-yoksul-diye-bolundu-zaten

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1037170&Date=19.01.2011&CategoryID=78

http://www.milliyet.com.tr/demirtas-gazetecilere-sahip-cikmak-ergenekonculuk-degil/asli-aydintasbas/siyaset/yazardetay/14.03.2011/1363966/default.htm

Adsız dedi ki...

Bu arada kürtlerin emperyalistler tarafından eğitilmeleri veya silah sağlanmaları onların davalarının haksız olduğu veya kandırıldıkları anlamına gelmez.

Kayda Geçsin dedi ki...

Usta inan bunlar yazılanı "götünden anlamak" için bile kafası çalışmayacak toplumsal asalaktırlar.

Ozan dedi ki...

seni az çok takip eden olayı türk kürt davasına çevirmediğini anlar anlamayan varsa şu yazını okusun

http://lucarelli-breitner.blogspot.com/2010/07/acilen-intikam-duygusu-yok-edilmeli.html

iki taraftan da insanlar hiç yere ölüyor haklı veya haklılık davası değil olay senin yazından şiddete tepki olarak helal olsun demişsin uzatılıcak bir yazı değil bence isteyen katılır isteyen katılmaz bu kadar basit bu olay

iyi akşamlar

fırat dedi ki...

Ozan abi bu yazıyı yazmana gerçekten gerek yoktu eminim ki sen anlatmak istediğini anlattın sadece bizim faşist ülkemizin faşist insanları kendi sabit kafalarına uymayan bir düşünce oldu mu sallamak isterler yaptıkları da bu.Devam et abi takipçiniz!

Adsız dedi ki...

"Hatta rakamları karşılaştırsak TC Terör Örgütü>PKK Terör Örgütü"
diye yazmış ya arkadaş.. Onaylanıp girmiş ya yorumlar arasına.. Tc terör örgütü olmuş ya.. Devamındaki yorumlarda Bu görmezden gelinip millet bi bok bilmiyo boşver abi sen bunları anlamazlar anlatmakla tarzı yorumlar bırakılmış ya.. 12 Eylülde sadece kürtler cezaevinde işkence gördü öldürüldü gibi konuşulup dağa çıkmaları meşrulaştırıldı ya..
Haklısınız
Ne biz sizi anlayacağız ne de siz bizi.. Bu kavganın sonu yok
Ayrımcılık değildir bu.. Biz devletin askerine polisine kurşun sıkana tuzak kurana terörist diyeceğiz onu destekleyene..
Birileri okusun diye yazmıyorum demişsin ama biz okumayı seviyoruz.. okuyoruz ki doğruyla yanlışı ayırt etmeyi öğreniyoruz..
Bazıları gibi sadece ben bilirim benim doğrularım gerisi yalan mantığıyla yaşamıyoruz..

ozdmroz dedi ki...

@13_rüzgar_13

Abicim kaç yaşındasın bilmiyorum ama, sana okulda öğretilen matematik işaretlerini haybeye kullanma.

Böyle yorumlar hem yazının anlatmak istediğini saptırıyor hem de tartışmaları başka yönlere çekiyor.

ozdmroz dedi ki...

Bir de şuna katılmıyorum,

Aksi bir düşünce bile söylemek faşist yaftası yapıştırılıyor. Ulan biz burada "Ya sev ya terk et" mi diyoruz. Başka bloglarda da yazdım Koala'nın yazdıklarının %99'unun altına imzamı atarım. Ama o değil de bir düşünceyi söylemek faşist, anlamazlar, siktir et, sen yazmana bak gibi cümlelere layık görülecekse, e sikmişim ben böyle demokratik ortamı.

Tartışa tartışa bulmayacak mıyız doğruyu, tartışmaya bile hazmedemeyen -kimse kusura bakmasın- kendini humanist sananlar var.

koala dedi ki...

@ ozdmroz; benim bir düşünceyi faşizm olarak nitelemem de bir tartışmadın en nihayetinde. ben söylediğim için doğru diye bir iddiam yok.
yoksa tabii ki herkes istediği gibi düşünebilir.

Adsız dedi ki...

@Adsız

Herkes senin hassasiyetlerine göre mi davranmak zorunda, sana ne milletin yaptığı ya da onayladığı yorumdan?

"Biz devletin askerine polisine kurşun sıkana tuzak kurana terörist diyeceğiz onu destekleyene.."

Peki çıkarlarını korumak için kürt-türk-ermeni demeden kendi vatandaşlarını katleden devlete ne dersin?

Benim kafamdaki devlet tanımı insanların bir araya gelerek kendisine en uygun yaşama koşullarını sağlamakla görevlendirdiği ve tek bir vatandaşından bile daha değerli olmayan bir oluşumdur.Eğer bu oluşum var olma nedenini unutarak belli bir kesimin çıkarları için milyonlarca insanına zulmediyorsa benim için bir terör örgütünden farksızdır.Karşıt görüşlere uyguladığı katliamları da unutmayalım.

12 Eylül'de kürtlere uygulananlarla diğerlerini de karşılaştırma. Diğerlerine de zulm edilmiş olması haksız oldukları anlamına gelmez.

Adsız dedi ki...

@Ozdmroz

İlk yaptığın yorumda DTP PKK'yı dışlayıp öyle siyaset yapsın demişsin.Kaç yaşındasın bilmiyorum ama bunu diyebilmen için ülkenin koşullarından tamamen habersiz olman gerekir.Hrant Dink 2002 yılında Urfa'da verdiği bir konferansta "Ben Türk değil Türkiyeliyim ve Ermeniyim" dediği için "Türklüğü aşağılamaktan" yargılandı.Bu seviyede faşizmle yönetilen bir ülkede DTP'yi bununla eleştirmek saçma olmuş.PKK gibi örgütler faşizme karşı doğarlar.Faşizm bitmediği sürece PKK'nın bitmesi de DTP'nin tek güvencesi olan PKK'yı dışlaması da mümkün değil.

O sabah akşam küfrettiğimiz emperyalistler de topraklarında yaşayan azınlıklara karşı bizden kat kat daha hoşgörülüler:

http://www.marksist.net/levent_toprak/sovenizmin_tabulari_ya_da_uniter_devlet_ve_resmi_dil_yalanlari.htm

"Devlet baskısıyla isyan eden kürtler - ki katılıyorum dağa çıkmışlar yada çıkartılmşlar- yani kandırılmışlar, yani kullanılmışlardır."

Faşizme karşı isyan eden insanları kandırılmakla ve emperyalistler tarafından kullanılmakla suçlamak da okullarda ezberletilen resmi söylemin kopyası olmuş.

"Abicim kaç yaşındasın bilmiyorum ama, sana okulda öğretilen matematik işaretlerini haybeye kullanma."

O ">" işareti için de fazla saygısız bir tutum takınmışsın. Özgür tartışma ortamından bahseden sensin.O zaman başkalarına karşı da saygılı ol.

ozdmroz dedi ki...

@koala;

yorumlarım daha çok, başka kullanıcılara yönelikti. Tartışalım, konuşalım ama kimse kimseye faşist, ırkçı, kafatascı yaftası yapıştırmasın. herhangi birinin tüm söyledikleri %100 doğrudur diyemeyiz. konuşulur tartışılır anlamaya çalışırız. zaten bizim toplumun kangrenidir. tartışamamak.

Unknown dedi ki...

"-varolandan kastım Akp iktidarı değil, genel Cumhuriyet tarihi dönemidir." bence daha da gerilere gitmen gerekir abi.

ayrıca 13_rüzgar_13 terörün en büyüğü devletler tarafından yapılandır. ama terörün tanımı daha çok onlar yaptığı için genelde yaptıkları tanımsız kalıyor:)