25 Mayıs 2011

Alfred Adler sizi bekler yavrular


Şimdi okuyanlar diyecek ki, "Bok atıyorsun". Yok cidden bok atmıyorum ama Emenike'ye verilen 9 milyon Euro ziyan olur gider. Hatta bir adım daha öteye taşıyıp, İkinci Preko vakası olur diye de ekliyorum.

Neden böyle diyorum? Çünkü Türkiye'ye gelen Afrikalı futbolcuların profilini iyi biliyorum. Türkiye bir-iki istisna hariç son durak olmuştur Afrikalılar için. Kendisini Türkiye'de geliştirip, giden Afrikalı oyuncu hatırlayanınız var mı? Bizde tersine işler bu süreç. Gelişmiş gelen Afrikalı futbolcu, geriye doğru evrim geçirir ve bir süre sonra da kaybolur gider.

Şundan şüphe etmeyin, Galatasaray'a da gelseydi aynı fikri savunurdum. Türkiye içinden Afrikalı transferi yapılmasının hiçbir faydası yoktur ama umarım Fenerbahçe'de başarılı olur ve Şampiyonlar Ligi'nde gollerini sıralar..

Karabük-Fenerbahçe maçı öncesinde başlayan ve şu transferin gerçekleştiği bugüne gelinen süreçte yaşananları düşündüğümüzde işin ahlâki boyutunun da olduğu su götürmez bir gerçek. Artık Emenike için verilen 9 milyon Euro bonservis bedelini de, o ahlâka sığdırmak lazım.

Selçuk İnan transferine gelince, futbolculuğunun yanı sıra, transferin gerçekleşmesi bakımından psikolojik ağırlığının daha fazla olduğunu düşünüyorum. Son bir haftadır "Selçuk Galatasaray'a ancak çaya gider" diyen Bilgiç (!) kişiliklerden, "Fenerbahçe, Türkiye'de her istediği oyuncuyu alır" diyen içgüveysine kadar -ve tabii ki mal taraftar bakış açısı- gereken yanıtı almıştır diye düşünüyorum.

Transferleri bile büyüklük psikolojisine sokup, "Biz istediğimizi alırız" diye böbürlenmek, alamayınca da "Biz zaten istemedik" noktasına taşımak, içlerdeki kompleksleri dökmek bakımından gayet yararlı oluyor.

Herkesin satın alınabileceğini, "O ne veriyorsa 1 fazlası" diyerek, insana meta gözüyle bakmak, futbol yorumculuğunu filan geçin, insanlığa pek sığmıyor.

Artık şu kahvedeki adam modundan sıyrılmak lazım. İşi sidik yarışına götürmek, insanları daha da birbirlerine düşman yapmaktan başka bir işe yaramıyor. Ama futbolcusu "Koyduk" diyen adamın kendi fikrinden ne hayır gelir?

Bu kadar böbürlenmek, her şeye sahip olabileceğini düşünenler için Selçuk İnan transferi gerekliydi Galatasaray'a.

Ama tabii bu zihniyet öyle ya da böyle bir biçimde su üstünde kalmayı beceriyor, zeytinyağı kıvamında olduğu için.

Futbolculuk meziyetlerine söyleyebilecek bir şeyim yok. Biraz ağır olması dışında pek fazla defosu olduğunu düşünmüyorum, umarım Galatasaray'da başarılı olur. Tahminim, Terim'in beynindeki 4-3-3'ün içinde barınabileceği yönünde.

Trabzonspor meselesine gelince, takım dağılıyor ve buna çare üretmek konusunda basiretsiz bir yönetim sergileniyor. Kuvvetle muhtemel Umut Bulut, Jaja ve Colman da yolcular arasında olacak. Silbaştan yapmak gibi bir durum söz konusu. Yine de enseyi karartmamaları gerekiyor, çünkü Şenol Güneş gibi ölüyü dirilten bir teknik direktöre sahipler.

"Galatasaray'a çaya gelir" ne demek lan ayrıca. İnsan rakibini bu kadar aşağılar mı? Lan otur şampiyonluğunun tadını çıkart. Hâlâ aklınız, fikriniz Galatasaray'da. Alfred Adler mezarından çıkıp gelse bu heriflerdeki aşağılık kompleksini çözemez.

10 yorum:

Kayda Geçsin dedi ki...

Transferi dinlerken benim de aklıma Preko gelmişti. Demek aklın yolu birmiş..

Elve dedi ki...

geremi ile lima var benim tek hatırladıklarım. onlarda burda pek parlamamışlardı fakat biri real ve chelseade digeri roma da oynamıstı. tabi g.birligi ve g.antep ten giderek. emenike belki iş yapabilir ama asla 9m euroluk bir iş yapmaz. adamlar 10m euroya nuri şahini alıyor. porto meselesine hiç girmiyorum. 5m a hulk 4.5m a falcao... şimdi her biri nerden baksan 40m eder. bir de yaş meselesi var tabi. yavsaklar kendi maçlarından önce haber çıkarmışlardı 31 yaşında diye. emenikede türkiyeden ayrılmayı düşünüyorum bu haberler yüzünden demişti. danışıklı dövüş aq... birde zaytung'ta okumustum galiba. emenikenin kemik yaşını test etmişler. adam 10 sene ölmüş gibi bir sonuç çıkmıştı. fenere gelincede öyle olacak galiba.

Adsız dedi ki...

kadıkoyde prekoyu gorursunuz

Adsız dedi ki...

Bu fikir sahiplerinin kompleksini zaten Alfred Adler çözemez doğru , Bunların kompleksini belki Bülent Ersoyun eski kocası Cem adler çözer,çünkü soyadı tutuyor hiç olmazsa.:))))))

çağdaş dedi ki...

http://www.kardemirkarabukspor.org.tr/images/takimlar/emmanuelemenike%20%5B640x480%5D.jpg benimde aklıma en uç örnek geremi geldi.. selçukta nokta ötesi transfer.

Saunders82 dedi ki...

Tek istisna Geremi'dir. O da Toshack sayesinde balına Real Madrid gidip, yavaş yavaş aşağıya doğru ivmelenmiştir.

Adsız dedi ki...

Hürriyet 2 nolu haber Emenike formayı giydi 3 nolu haber Selçuk İnanılmaz rakam,

Vaybe ne objektifsin hürriyet Ulan 9 milyon Bonservisi kim verdi.

Ozan dedi ki...

Ölü Trabzon'u Diriltti aynen öyle abi yönetim arkasından olsun Şenol hocanın daha çok iş yapar Fenerlilere ben artık diyecek bir şey bulamıyorum pislikleri de gün yüzüne çıkmış oldu 5-6 forvet bu kadar aç gözlülük olmaz be Galatasaray ne büyükmüş be yok sezonumuzda bile heriflerin aklındaki Galatasaray kötü günler geçirsekte iyi ki Galatasaraylıyım be :)

Elve dedi ki...

sadece hürriyet degil. ntv'de aynı haber var. bastıra bastıra yazmışlar kocaman 18 MİLYON EURO diye. bi yerinize girsin o paralar. ki bence fazla yazıyolardır. spk açıklamasında anlaşılır gerçek. tabi gerçek rakamı verirlerse...

koala dedi ki...

@ Elve; ya boşver yırtınsınlar. o mantıkla bakarsak emre beleözoğlu'unn 5 yıllık maliyeti de aynı