24 Mayıs 2011

Galatasaray'dan bir bok olmaz -2-


Eyvallah Fatih Terim 1996-2000 yılları arasında Türk futbolunda bir daha tekrarlanması güç bir başarı yakaladı. Bunu kabul etmemek aptallık olur. Ama hepsi o kadar.

Terim 2000 yılında pause düğmesine bastı ve orada kaldı. Kimse çıkıp "Avrupa Şampiyonası'nda 3.lük" filan demesin. Cech'in elinden kaçırdığı top, kariyerinin tamamen durmasına neden olmuştu. Şans pek çok zaman insana yardım etmiyor fakat Terim, o şanstan bol bol nasiplendi.

Şimdi kariyerini yeniden ayağa kaldırmak için yeni bir fırsat ayağına geldi ama Terim daha ilk hamlesinde sınıfta kaldı. Kendisine yardımcı olarak seçtiği "Hasan Şaş, Ümit Davala ve Taffarel" isimleri yanlış açılış yapan satranççıya benziyor.

Ortalarda dolanan pek çok isim var. Olur ya da olmaz onu bilmiyorum ama Drogba'yı çalıştıracak adam Hasan Şaş mıdır, Ümit Davala mıdır?
Hasan Şaş, Drogba'ya ne öğretebilir, neyi anlatabilir biri açıklarsa sevinirim. Çünkü benim fındık beynim bu hamleyi anlamış değil. Keza Ümit Davala da aynı şekilde. Kaldı ki, Skibbe'nin yardımcısı olarak geldiği zaman hangi yeteneklerini sergiledi, nasıl meziyetler ortaya döktü ki, yeniden göreve getiriliyor?

Hadi diyelim işin bu noktasını geçtik. Herhangi biriniz şunu düşünebiliyor musunuz? Galatasaray, XSpor karşısında 2-0 geride ve Terim hatalı bir hamle yapıyor. Hasan Şaş ya da Ümit Davala "Fatih Hoca yanlış yapıyorsun. Ahmet yerine Mehmet'i alsan, forveti 3'lesek" gibi bir cümle kurabilir mi?

Terim'in ders almayıp, ders vermeye devam ettiği daha 4. günde kendini belli etti. Şu geçmiş saplantısından, 2000 ruhundan artık sıyrılmak gerekir. Nedir bu aptalca ısrar anlamış değilim. 2000 yılından bu yana her sene o ruhu arayıp duruyoruz. Eğer aranan ruhsa 2011 ruhu yarat. Yaratamıyorsun ve yaratamayacaksın çünkü elde Hagi gibi bir sihirbaz yok!

Tabii tüm bunların üstüne altyapının başına getirildiği söylenen Hakan Ünsal gerçeği var. Bugüne kadar köşe yazarlığında gösterdiği müthiş performansa dayanarak, kendisini altyapının başına uygun görmüş, İmparator hazretleri.

Artık altyapıdaki çocuklar, hem futbol oynayıp aynı zamanda nasıl oruç tutulur, takımdaşlık gereği toplu Cuma namazlarına nasıl gidilir, küçük yaşlardan itibaren yabancı futbolcu düşmanlığı nasıl yapılır hepsini bir bir öğretir Hakan Ünsal abileri.

Pek çok kişi Fatih Terim'in göreve getirilmesinden çok ümitvardı ama eğer ki şu isimler göreve getirildiyse, 3. Fatih Terim döneminin 25 Mayıs 2011 tarihi itibariyle sonunu belli etmiştir.

Yazık ki, hâlâ 2000'den medet umuluyor ve o başarı üstünden yeni bir yapılanmaya gidilmeye çalışılıyor. Oysa o ruh, 17 Mayıs 2000 tarihinde görevini gerçekleştirdi ve misyonunu tamamladı.

Ben gelecek yabancı oyunculara şimdiden üzülmeye başladım. Hiçbirinin uzun vadede başarılı olabileceğini düşünmüyorum bu kafa yapısı içinde. Hakan Ünsal'ın, Hasan Şaş'ın yabancı futbolcular hakkındaki düşüncelerini gayet yakından biliyoruz. 40 yaşından sonra hidayete ermelerini bekliyorsak, daha çoooooook 2000 ruhu bekleriz.

Göreceksiniz gelen yabancı futbolcular ya Türkiye'ye adapte olamayacaklar, ya müzmin sakat olacaklar ya da suratları beş karış top oynayacaklar.

Galatasaray bu yıl harcanacak paralarla birlikte çok daha büyük bir çöküş sürecinin içine girecektir.

İsteyen umudunu korusun, isteyen İmparator'una sahip çıksın. Olacak oğlak bokundan belli olur misali, gelecekte bizi bekleyen sonu görmemek için en iyisi gözlerimizi kapatıp bir an önce bunun da geçmesini bekleyelim.

Şu biat kültüründen kurtulamadığımız sürece Galatasaray'dan bir bok olmaz. Geçen yıl 29 Temmuz akşamı Ali Sami Yen'deki 2-2'lik OFK maçından sonra da aynı şeyi söylemiştim, şimdi daha erkene alarak 25 Mayıs'ta aynı cümleyi tekrarlayacağım; Galatasaray'dan bir bok olmaz...

Ama burası Türkiye iki transfer, bir galibiyetten sonra herkes "İmparatorr Fatih Terim" diye gırtlağını yırtmaya başlar. Başarı dediğiniz şey, salt şampiyonluksa, Türkiye'de şampiyonlukların nasıl geldiğini hep birlikte izledik bu yıl. Cihan Kamer, Hüseyin Ersan Topbaş'ın sihirli dokunuşlarından bir tanesini de çiçeği burnunda vekilimiz Hakan Şükür yapıverir sihirli değneğiyle, al işte sana başarı...

Neyse iyi yanından bakalım, "Kadıköy'de büyü mü var?" diyen Hasan Şaş göreve geldiyse, sırtımız bir daha yere gelmez.
Florya'dan Kadıköy'e kadar kurşun boru hattı döşeriz, o sayede kazanabiliriz belki.

Taffarel için hiçbir şey söyleyemiyorum ama şundan eminim kimse Nezihi'den daha kötü bir çalıştırıcı olamaz.

13 yorum:

Burak Eren dedi ki...

Hakan Ünsal yoktu abi yardımcılar arasında ve yeni dönemde fikren çok farklı kutuplardayız :)

koala dedi ki...

@ Burak Eren; eğer ümidin varsa bir şey diyemem tabii. zaman gösterir her şeyi. hakan ünsal'ın olup olmamasının çok önemi kalıyor mu bir noktadan sonra? bu heriflerle evde toplantı yapmak bile başlı başına saçmalıktır.
dediğim gibi zaman gösterir her şeyi. terim'in teknik adamlığına asla inanmadım

Saunders82 dedi ki...

Terim'in teknik adamlığına ben de inanmıyorum ama Türk futbolcusu gazla oynadığı için, bizde de bunlardan baya bol olduğu için kaliteli yabancı başka bir hocayı yiyeceklerine sopa yesinler tercih ederim. Hak ettiler sonuna kadar çünkü...

Not: O nasıl bir saç şekli lan Hak-an Ünsal'daki?

Adsız dedi ki...

İlk başta bekleyipgörmek lazım ama ben olsam Suat kayayı alırdım, Adamın demeci var Biz Oynarken kaptığımız topları sanatkara iletmek için, çabalardık ve oda gereğini yapardı diyor Hagi için.

Böyle düşünen adam, Hocalığında Drogbayada saygı duyar Etoya da.
Kakaya da vs. adam haddini biliyor bir kere.

Alper dedi ki...

Hakkaten canım sıkıldı yardımcıları görünce, ne umuyoruz ne ile karşılaşıyoruz :/

Adsız dedi ki...

kontrol etmeniz gerekir:)

Yakup Sabri İNANKUR dedi ki...

"...yabancı futbolcular ya Türkiye'ye adapte olamayacaklar, ya müzmin sakat olacaklar ya da suratları beş karış top oynayacaklar..."

Galatasaray'ın içini en iyi yansıtan durum bu, en iyi anlatan cümle de bu.

Stat açılışında yaşanan rezalet bir dil sürçmesi ya da boşluğa gelmiş bir kafanın kişisel saçmalığı değildi. O olay "biz, sizi ele geçirdik" demenin diplomatik özetiydi / açıklamasıydı.

Galatasaray sportif olarak başarı yakalar ya da yakalamaz, 2000 ruhu gelir ya da 2011 model ruh inşa edilir onu bilemiyorum. Ama Türkiye'nin batıya açılan penceresi Galatasaray, ile şimdiki Galatasaray çok farklı kavramlar, onu biliyorum.

Not: Zaten ben, Neuchatel'e 5 atan Galatasaray'ı, UEFA alan Galatasaray'dan da daha çok seviyorum.

tenten dedi ki...

sokacam bu 2000 ruhuna... 11 senedir ayni hikaye ile uyutup duruyorlar bizi... sene 2012 ama 2000 deki ruh...
Tugay ne olacak???

koala dedi ki...

@ tenten; Terim hayatı boyunca Tugay'ı tutmadı. Göreve geldiğinde ilk yapacağı işin onu göndermek olduğunu düşünüyordum, haklı da çıktım

kaptan dedi ki...

hic uzulmuyorum kizilcik serbetlerini hazirlamistik sonucta, bundan sonrasi bana dusen kendim adina konusuyorum galatasaray sevdalilari icinde taraftara daha fazla omuz omuza olmaktir bilincli ozgur biat etmeyen sessiz kalan dostlari yureklendirmek mumkun oldugunca stada cekmek ve orgutlenmek tek basina degil omuz omuza tek yumruk olarak bu gidise sadece bizim dur diyebilmemiz icin daha aktif olmak..

Kenan Yilmaz dedi ki...

Ben yerli oyuncularda komple temizlik yapılması gerektiğini düşünüyodum, onun için FT'nin gelmesini doğru bulmuştum. Ancak bu yardımcılar doğruysa önce FT yi temizlemek lazım. Hakan Unsal iğrenci kulüpten 5 alıp 1 vermişken, sabah akşam akbabalar gibi sırtını cemaate yaslayıp siper aldığı beş para etmez tuvalet kağıdı köşesinden kulube giydirdi. Bunları kulüpten temizleyene kadar çekmediğimiz kalmadı hatta az daha küme düşüyorduk. Biz bunca şeye bu zihniyete posta koyduk içerdeki temsilcisinide sittir ettik diye katlandık. FT gelsin bunları bacadan geri doldursun öyle mi? Yağma yok; en son mali kongreye geldi mi bilmiyorum ama FT gelmediyse DVDlerini izlesin Adnan Polat ta var. Onun neden gittiğini iyi analiz etsin aklı varsa. Cemate , Tayyip'e şuna buna yaslanıp gelecek şampiyonluğun taa ..na koyayım. Aziz'in dediği gibi bitireyim, burası fb değil.

Elve dedi ki...

Sadece Terim degil galiba Tugay'ı tutmayan. Bu 2000 ruhu olan dangalakların hiç biri pek sevmez Tugay'ı. Çünkü Tugay onlara göre biraz kültürlüdür. Mantık adamıdır. Profosyoneldir. İşine Din'i veya faşizmi karıştırmaz. Suat Kaya ile Ergün'de Tugay ile aynı kategoriye girebilir. Bu yüzdendir bu 3 adamın, adam gibi adamın pek ismi dolaşmaz 2000 ruhu geyiginde. Suat sadece Hagi için degil Taffarel ve Popescu içinde çok iyi söylemlerde bulunan birisidir. Floryayı düzene sokan Taffarel di demişti.

Adsız dedi ki...

bence söylediklerinin çogunda haklısın. terim gelince benim için bitti bu taraftarlık. ne kadar fetocu varsa kadroya doldururlar. tam hepsi gitti temizlendi derken bi 10 sene daha bunlardan kurtulamayız.
bi bokta olmaz hakkaten.