30 Haziran 2011

Yetmez, yetmez, yetmez, biraz daha gaz bombası


Polisin son yıllardaki oyuncağı (!) gaz bombaları Şırnak'ta bir can aldı. 54 yaşındaki Hatice İdin, 12 Haziran akşamından bu yana hastanede ölüm kalım mücadelesi veriyordu ve ne yazık ki, bu mücadeleyi kaybetti.

"İsminin ne olduğu bilinmeyen ve üzerinde durulmayan" bir kişi olarak hiç hatırlanmayacak Hatice İdin. Yakınları, akrabaları ismini bilecek, her yıl 30 Haziran'da gözyaşları, dudaklara kadar süzülecek ve hayat devam edecek.

Bir anne, bir eş, iğrenç bir saldırıyla hayatını kaybediyor, hayat Ali Taran ve Ayşe Özyılmazel, ilk ne zaman vuruşmuş, nerede görülmüşler, ne söylemişler diye devam ediyor. Kimsenin umrunda bile olmayacak Hatice İdin'in ölümü.

Polis artık toplumsal olayların tamamında bu iğrenç ve ölümcül silahı kullanıyor. 1 Mayıs 2008'de Taksim'deki kullanım çok uygun bulunmuş olacak ki, o dönemden bu yana, sürekli olarak ve miktarı artırılacak insanlaar böcek muamelesi yapılır gibi üstlerine fırlatılıyor.

2011 yılı için Başbakanlık örtülü ödeneğinden 2.3 milyon TL aktarılarak, bir yıllık kullanım için 170 bin gaz bombası, gaz solüsyonu, yangın söndürme aparatı ve savunma tüfek mühammatı alındı. Mayıs ayına girildiğinde eldeki stoklar tükendi. Ne kadar çok kullanıldığını varın siz düşünün.

Ülkede gaz bombalı saldırılardan hayatlarını yitirenlerin sayısı artmaya başladı.

Nazi Almanyası'nda kitlesel katliamlar için gaz odaları kurulmuştu, günümüz Türkiyesi'nde her sokak, her cadde, her alan 'havadar gaz odalarına' çevrildi. Toplumsal olayları kontrol etmeyi beceremeyen polis, elindeki 1 yıllık stoğu 5 ay içinde bitirebilecek kadar yetenekli ve dirayetli (!)

İnsanlar sokak ortasında öldürülüyor. Polise; sokaklar yetmiyor, hastanelere kadar ilerliyor.

Gaz bombalarının etkileri; göz yaşarması, hapşırık, öksürük, zorlu soluma, gözlerde ağrı, geçici körlük, göz kapaklarında, boğazda ve midede tahriş, bulantı, kusma, ishal ve deride tahriş, tansiyon yüksekliği gibi çok değişik semptomlar. Bununla birlikte astım ataklarına neden oluyor, Yüksek miktarlarda, solunum fonksiyonunda bozukluk, kalp yetmezliği, karaciğer hasarı ve ölüme neden oluyor.

Kendi halkına karşı, savaşlarda bile kullanılması sakıncalı olan, sokakları, meydanları açık hava gaz odalarına çevirenler, elbet hesap verecektir.

Bu ölümlerin hepsi, Akp iktidarının göğsüne iliştirilmiş insanlık ayıbı olarak duracaktır.

Polis mi? Bisiklet parçalayan, yerlerde insanları tekmeleyen, insan görünümlü canlılar için yapabilecek bir tanım henüz bulamıyorum. Fakat bu terörün ve işkencenin bir an önce bitmesi gerekir...

GAZ BOMBASINDAN YAŞANAN ÖLÜMLER

2007, 1 Mayıs gösterileri sırasında 75 yaşındaki İbrahim Sevindik, polisin attığı gaz bombasından etkilenerek fenalık geçirmiş ve hastaneye kaldırıldı. Nefes darlığı problemi yaşayan Sevindik, hastanede tüm müdahalelere karşın kurtarılamamıştı. Daha sonra Sevindik'in ölüm nedeni kalp krizi olarak açıklandı.

Ekim 2009'da İstanbul Taksim'deki IMF protestoları sırasında İshak Kalvo, gazdan etkilenerek hayatını kaybetti.

27 Nisan 2010'da Bismil'de lise öğrencisi Halil İbrahim Oruç'un katillerinin bulunması talebiyle yapılan yürüyüşe polis gaz bombasıyla müdahale etti. Atılan gaz bombalarından etkilenen 60 yaşındaki Kazım Şeker isimli yurttaş kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.

Artvin'de emekli öğretmen Metin Lokumcu, gazdan etkilenip kalp krizi geçirerek hayatın kaybetti.

Ve son olarak da Hatice İdin.

12 yorum:

Atilla Çelik dedi ki...

Toplama kamplarında Hitler ne kullanıyordu? Düşünüyorum, düşünüyorum, bulamıyorum.

Ah pardon, modern devletiz yahu. Biz soykırım yapmıyoruz!!!

Adsız dedi ki...

anlaşılan senın topun küçükken karakola kaçmış:)atılan taşlardan molotoflardan havayı fıseklerden parça tesırlı ses bombalarındanda söz et bence

koala dedi ki...

@ Adsız; karakolda mı yaptılar seni? ahahahahaa. bak ben de komiklik yaptım.

Adsız dedi ki...

yok yavrum bız karakola alanız bızzat sanırsam senınde topun kaçmış bu yangın baska turlu cıkmaz cunkı ıstersen bı daha alalım içindeki ates soner belkı

koala dedi ki...

@ Adsız; Yavrun demek? Ehh iki kelime Türkçe konuşamayan adamdan başka bir şey beklemek anlamsız olurdu. Sen öyle yavrum diye günlerini geçirdur, akşam Kurtlar Vadisi izle kahvede, iki de araç çevir avantanı al. Benim yangını söndürecek bir hortum var, Süleyman'dan bir koşu al gel istersen...

Adsız dedi ki...

benım edebıyatıma senın hayallerın yetmez yavrum o kadar basıt ınsanlar degılız senın yangını sondurecek hortum bende sen teshısı kıme KOYDURDUYSAN yanlıs koymus apse yapmıs

koala dedi ki...

@ Adsız; Gel senle, bir perşembe günü 20 tane rastgele kahveye gidelim, var mısın? Öyle belirli bir yer de değil, İstanbul'u değişik ilçelerinde. Polisler ne yapıyor, bir görelim. Var mısın?
Kimseye teşhis "koydurmadım" seni sevimli kelime oyunları yapan embesil. Çok istiyorsan teşhis 'koyarım sana'. Ama apse yapmaz, direkt bir tarafından çıkar.
İsimsizliği, kişiliksizliği, şahsiyetsizliği bir kenara bırakıp, adını yaz önce

Melih ERTAN dedi ki...

İt iti ısırmaz hesabı Adsız ve onun gibilere RoboCOP'lar bir şey yapmadığı için böyle bol bol konuşuyorlar.
@Koala: Sabrına hayran kaldım abi. Ben bile okurken 100'den fazla küfür ettim.

Melih ERTAN

ugogus dedi ki...

Adsız,
senin edebiyatın ne lan cok merak ettim, aldıgın rusvetin avantanın ne kadarını kitaba harcıyorsun? yüzde sıfırınıysa, tüm o avantayı eşine cocuguna kız arkadasına (var mıdır ki, yoksa tek işin milletin sevgilisine bakmak da olabilir, beklerim bu acizliği senden) mı harcıyorsun bogazlarından geciriyorsun? günde kaç öğün beleş çorba içiyorsun? veya hangi karakolda solitaire oynuyorsun, insan tartaklamaktan veya gozune genzine gaz sıkmaktan arta kalan zamanlarda?
Ne hadsiz adamsın sen ya insan önce bir laf edecekse arkasında durur adını verir, burada copun yok diye elin mi zayıf?

Ozan dedi ki...

Bugün Ankara'da gecekondu yıkımı yapılırken de biber gazı kullanmışlar ama bu sefer rüzgar ters tepip polisleri etkilemiş iyi olmuş iyi :)

ozdmroz dedi ki...

Bu adamda yürek olsa "adsız" olarak yorum yapmaz, lan o kadar edebiyatın var o kadar yüreklisin bari "adsız" yorum yapma en azından sahte hesap aç.

Bunlar üniformaları giyince erkek olurlar. Senin haysiyetine tüküreyim ben .ötveren...

hagininsolayagi dedi ki...

Ben bu ülke insanının amına koyayım abi afedersin, memlekette herkes sikinin üstünde fındık kırıyor ya anasını satayım...