22 Temmuz 2011

Acaba hangisi daha onursuzca?


Üstüne ne kadar yorum yapılır bilmiyorum. Aslında kızgınlık basına filan değil, karşı karşıya kalınan durumla ilintili.

Ağır ağır sonun başlagıcına gidileceğinin farkındalar. Şu süreçten nispeten onurlu bir biçimde ayrılmak mümkünken, rezilliğin bini bin para şeklinde, kendilerini daha da aşağılıyorlar.

Oysa yapılan taraftarı ilgilendirmez. Daha önce de söyledim; taraftar Fenerbahçe'ye bağlıdır, onu sever, renklere aşıktır. Aklı selim birkaç kişi dışında pek çok Fenerbahçeli halen hadiseyi bütün boyutlarıyla reddediyor. "Belgeleri görsem de inanmam" diyen insanlar var. Ne söylenebilir ki!

Bütün hıncını mesleğin emekçilerine yöneltmek, sayısal çoğunluk durumuna gelince işi vandallığı dökmek, hayvana dönmek, her şeyi anlatıyor.

Günlerdir ekonomi geyiği dönüyordu. "Biz olmazsak ülke batar" türünden zırvalarla kendilerini eğlendiriyorlardı. Sanki Bank Asya bu ülkenin ligi değil. Duyan, Fenerbahçe'nin La Liga'ya gönderileceğini sanır. Hoş, "Gerekirse Bundesliga'ya gideriz" diyen adamlara bunu anlatmak ne kadar mantıklı o da ayrı mesele.

Tehditle, aptalca güç gösterileriyle, bu işin içinden sıyrılmanın imkânı olmadığını keşke anlasalar.

Evet, kabul ediyorum ki şu süreçte başını Taraf'ın çektiği basın, adına haber denmeyecek rezilliklere imza attı. İyi de, oradaki foto muhabirlerinin günahı nedir? Eline üç kuruş verilip, sabahtan akşama kadar koşturulan basın emekçileri midir bu işin sorumlusu?

Buhran sürecinin başlangıcı olmuştur Shaktar maçında yaşananlar. Daha uzun bir süre bu süreci yaşayacaktır Fenerbahçe taraftarları. Ne zaman ki, ayaklar yere basar o zaman hayat normal seyrine dönecektir. Tabii bu süreç minimum 4-5 yılı bulacaktır.

'Daha yeni başlıyor' diyorlar. Olaya nereden baktıklarıyla ilgilenmiyorum ama haklılar, her şey Fenerbahçe taraftarı için yeni başlıyor.

Şike yapılmıştır ya da yapılmamıştır ama ilginç olan büyük bir güruhun Fenerbahçe'nin değil de Aziz Yıldırım'ın arkasında durması. Kulüp taraftarlığı değil de, müritlik gibi bir ilişki peydah olmuş aralarında.

Şu yapılanların hepsi aslında ülke fotoğrafıdır bir yandan. Çünkü ülkede katiller elini kolunu sallayarak ortalarda dolanır, insanları yakanlar güya aranır ama 18 yıl boyunca Sivas'ta olduğunu görürüz, mafya bozuntuları cezaevlerinden tehditlerini sürdürür ve bunların hepsi de sanki sıradan bir olaymış gibi yansıtılır.

Şu Saraçoğlu'nda yaşananlar da bunun bir tezahürü. "Güçlüyüz, her şeyi yaparız" gibi iğrenç bir anlayışın ürünü yani. Sanıyorlar ki, sesleri daha güçlü çıkarsa, kabadayılık yaparlarsa, tehdit ederlerse, herkes yelkenleri suya indirecek. Bir taraftan da hak veriyorum çünkü bugüne kadar sergilenen tavır hep bu yöndeydi.

Muhtemelen herkes geçen yılı hatırlamıştır şu görüntülerden sonra. Benim de aklıma ilk gelen şey bu oldu. Geçen yıl olmayan şampiyonluğu kutladılar, şimdiyse gidilen yolculuğa hikâyeden isyan niteliğinde.

Yaşananlardan sonra Fenerbahçe Süper Lig'de kalsa ne olur, Bank Asya'ya gitse ne olur? Bunun adına spor denecekse, futbol diye isimlendireceksek, zaten hiç izlemeyelim daha iyi.

Elinden oyuncağı alınmış çocuk gibi mızmızlamanın anlamı yok. Herkes kendisiyle yüzleşsin, "Biz nerede hata yaptık?" diye.

Yoksa bu tavır sürdüğü müddetçe, Fenerbahçe'yi Bank Asya'da kesmez. İşin şikeden, teşvikten, çeteden daha onursuz olanı, bunları sahiplenmektir. Yapan sen değilsen otur adabınla bekle ama sahiplenmeye devam ettiğin sürece şerefsiz yaftasından kurtulamazsın.

İyisi mi, timsaha devam edilsin, yanlış anoslarla gönüller alınsın, ağlatan mektuplarla (!) insanlar ajite edilsin, forumlarda basına saldırı emri verilsin, ortadaki rezilliğe rağmen bloglarda salya sümük ağlansın, statlarda devrimcilik oynansın, tepki diye şuursuzca ortaya salınsın herkes.

Unutmadan şuraya da yazayım, yüzsüzlük bir değil binlerce maskeyle bile kapatılamaz. Aziz Yıldırım t-shirtleri satarak, krizi (!) fırsata çevirmeye çalışanlara tepki gösterileceğine, götü basın emekçilerine kalkan herkes yavşaktır.

23 yorum:

juvenal dedi ki...

''Kim bunlar?

Fenerbahçe Basketbol Takımı Şampiyonluğunu kutlarken sahaya elinde ne varsa atıp saldıran, saldıranlara ağızlarını yarım da olsa açıp tek kelime edemeyen,

17 Yaş altı takımımıza Florya tesislerinde tekme tokat girenler karşısında yellenme kabilinden dahi itirazda bulunamayacak kadar ar duygusunu kaybetmiş olanlar!

Kim bunlar?

Pet şişe atılmasına gözü dönmüşlük diyip, Alex'in kafası girince -ağlara- sahaya rakı şişesi atanlara alkış tutanlar,

Bir tane kadıncağızın, üstelik de provoke ettiğini iddia ederek, Fenerbahçeli basketbolculara saldıranlar, ondan sonra da kendi yönetimleri saldıranları koruyunca tamtam gibi kutlama mesajı yayınlayanlar,

Cemal Nalga sahte formayla sahaya girdiğinde "yerin dibine girdiğini" iddia edip, sonra susup, üstüne kalem dahi oynatmayanlar,

Taurasi'yi önce doping kralı ilan edip, bir hınçla saldırıp, sonra doping yapmadığı ortaya çıkınca kaçacak delik arayanlar,

İki tane Leeds United taraftarını sokak ortasında bıçaklayanları -mutlaka- unutanlar,''

önce sen kımsın geçmişte ne haltlar yemişsin bi öğren ondan sonra fenerbahçe taraftarına laf at.aklı başında kimse bu olanlardan mutlu değil. ben stadyumda sahaya giren insanlarla da tartıştım ama 20 gündür her sabah gazetelerde ''çok vahim çok off off offff fenerbahçe kesin düştü.ben okudum itirafları.180 sayfa ifade okudum bi anlatsam dibin düşer.emenike para sayarken yakalandı.sezeri parkta paralarla bastılar.mehmet yıldız fenerbahçeyi şampiyon yaptım dedi'' diye götünden haber uyduran piçleri görmeyip,iki satır doğru düzgün eleştirmeyip artık savunmaya geçen insanlara bok atma.

aksilaz dedi ki...

Haysiyetten zerrre kalmamış azizim bunlarda. Bu arada Aziz ismi ne kadar manalı aslında. Utanıp susacaklarına seslerinin desibeli her geçen gün artıyor. Buda haksızlıkların en büyük kanıtı aslında.

Barakuda dedi ki...

bi embesil de çıkıp anlasa artık, galatasaraylıların genelinin sütten çıkmış ak kaşık olmadıklarını kabul ettiğini..

mesele fenerbahçelilerin ne kadar yavşaklık, yalancılık, usulsüzlük varsa yapıp, bir de üstüne masumun kralını oynaması ve başkalarının sayılı günahlarını dillerine dolayabilme yüzsüzlüğünü gösterebilmesi..

saydın 4-5 şey ee? sen bu işlerin başısın, çıbanbaşısın, günahların takımısın, şerefsizliğini bir türlü kabul etmeyen bir camianın ürünüsün.. çayırdan kopmuş gelmiş, ruh hastalarının demagojisini bize yutturuyor herife bak lan..

mesele ne yeğen? aha da bu.. yüzsüzlük.. sahaya giren de, resmi siteden açıklama yapan da, sokaklarda yürüyen de, medya bize karşı diyen de.. alayı yüzsüz..

Adsız dedi ki...

@juvenal;
Son 13-14 yıla yayılan,yavaş yavaş güçlenen ve neredeyse Aziz Yıldırım tarafınan tüm fenerbahçe taraftarlarına inandırılan bi safsatanın ürünü bu davranışlar ve bunun uzantısı olan yorumun.Güçlü ama dağılmış,çok başlı olan camianın bütün parçalarını birleştirmek için,herkes bize karşı,herkes fenerbahçenin düşmanı,biz bişey elde ediyorsak hakkımızla ederiz ama edemiyorsak haluk ulusoy federasyonu vardır( sonrasında mahmut özgener)hakemler,medya,anadolu klupleri,rakipler birbirne yatar yeter ki biz kazanamayalım diye(şu anki federasyon başkanının aziz yıldırım tarafından istenmeme sebebi de,bu argümanlardan birinin elinden gidecek olması) ama tüm bunlara rağmen biz başarırız yeter ki yanyana olalım.Bu düşünceyi yerleşterdikten sonra da ne yaparsak yapalım kazanalım yeter ki mantığına döndü iş,dürüst adil oyun,onurlu mücadele geri plana itildi,herkes anelka eliyle gol atınca sevindi misal, kazandık diye oysa tüm fenerbahçelilerin üzülmesi lazımdı ve o günkü hadise şu şekilde savunuldu ne var siznde olmadımı sizde de şu olmuştu(hatta iş arif erdeme kadar gitti),şimdide bu olaylar yoktur diye savunulmuyor,herkes yapıyo ne var niye bizi yakalıyosunuz isyanı var.Futbolun tüm aktörlerinin nerdeyse kirli olduğu(takım ayrımı yapmadan)taraftar gruplarından yöneticisine,spor yazarları ve müdürlerine,yöneticilerden futbolculara,federasyondan hakemlere, herşeyde suçlu olan cezasını çekmeli ve suçu savunacak kadar kendini kaybetmemeli,kaybedersede işte yazıdaki gibi madara olurlar,komik duruma düşerler...ayrıca kendi sahasında atılan şişeyi,rakip takımın sahasında atılanla savunmaya çalışmak ancak ilkokul zekasında bi savunmadır.

Erdem Yaşar

WarBlood dedi ki...

@juvenal;

Harbi malın önde gidenisin.Yaşanan bunca rezillikten sonra,hala gönül verdiğin o yavşak camianı fütursuzca destekliyosun.Biliyorum ki tek mal sen değilsin,senin gibi bir sürü mal var.Dün akşam sahaya girenler buna en güzel örnek.O kadıncağız dediğin küflenmiş kaşarın,yaptığı hareketlere karşın verilen cevap azdı bile.Ulan ağzınıza kadar boka batmışsınız,oturup derdine yanacağınıza,hala etrafa cevap yetiştirme,pislik atma derdindesiniz.Sizin alayınızın amına koyayım.Beter olun...

koala dedi ki...

@ juvenal; bir fikir senin değilse, fikir beyanında bulunmanın anlamı yok. kaldı ki, aç bakalım o yazılanlara nasıl tepki vermişim o orospu karı dışında. hikâyeden, ezbere konuşuyorsunuz. utanmazlığınızla başbaşa bırakıyorum sizi..

Adsız dedi ki...

otobüs yakmayı, banka camlarını kırmayı, esnaf taşlamayı demokratik bir tepki olarak görenlerin, bunları yapanları dövmek için sopayı keseri kapıp sokağa çıkanlara ırkçı deme hakları yoktur.

Sali dedi ki...

"herkes bursasporlu doğar, çünkü hayat timsah yürüyüşüyle başlar" deyişinin ironisine sığınarak yazıyorum. fenerlileri kızdırmak niyetinde değilim. yalnız, fenerlilerin akıl-dışı tutumlarını anlamakta zorluk çekiyorum. insanın canlılar alemindeki farklılığında konuşmak kadar önemli bir özelliği omurgasının dik olmasıdır. geçen sene emekliyorlardı, yürümeyi de öğreneceksiniz, ama bu zihin yapısıyla zor gibi.

Melih ERTAN dedi ki...

@ juvenal: Ne içtin laa bana da versene.

Bu ne amk; kendi yaptıklarını görme, sonra GALATASARAY'ın yaptıklarını listele. Volkan denen goril, bi'maç gelecek kasıklarını tribünlere gösterecek, bi'maç götüyle top tutacak, bi'maç kol geçirecek. O topu o göte sokarlar.
Oğuz Savaş denen goril, Volkan abisinden öğrenmiş, potada maymun gibi sallanacak, biz susacaz. Araştır bakalım 5.maç Shippmiştik yaa, orada ne kadar para çakmak atılmış?

Melih ERTAN

ozdmroz dedi ki...

Oha!

En çok da şuna güldüm :)

"Bir tane kadıncağızın, üstelik de provoke ettiğini iddia ederek..."

Pardon be birader. Ne alçak insanlarmışız ya. Melek la o melek...

koala dedi ki...

@ ozdmroz; karı kaşarın önde gideni çıktı "kadıncağız" oldu birden. yazıyı yazanın geçmişini sikeyim, juvenal'in yazmadığını biliyorum çünkü

Adsız dedi ki...

kaşar sensin koala. binlerce kişi ancak 1 kadına gücünüz yeter şerefsizler sürüsü

koala dedi ki...

@ Adsız; şşşt yavaş ol, toz kaldırma fazla

juvenal dedi ki...

@melih ertan

götünden uydurma bizde o maçlardaydık. shipp o sayıyı attı sizde eşşekler gibi sevindiniz ve sonra salon boşaldı. bı tane bile bi şey atılmadı. ama biz abdi ipekçide kazanınca neler oldu gördük. sallama a.q. ayrıca şurada alıntı yaparak sıraladığım şeyler smaç basmanın ya da kıçla top tutmanın ne alakası var gerizekalı.

Barakuda dedi ki...

bunca zaman taraf gazetesi ve onun anlayışının yalakalığını yapan bu eski dönek aethewulf ve tayfasının şimdilerde taraf'ın fener'e karşı duruşu hakkında ne düşündüğünü de merak etmiyor değilim eheh..

neydi.. it iti bir dakikada bulur..

Brian dedi ki...

dün gece görevim gereği staddaydım 4 sene sonra yurtdışından döndüğümden beri ilk maç görevimdi orad fransız lequipe'in muhabirleride vardı hatta kadın muhabır kafasına çakmak yedi benim kafama 2 bozuk para ve pet şişe su geldi yüzlerine baktığım zaman kudurmuş bir salaklar sürüsünden başka bir şey görmedim fb nin beşiktaşında galatasarayında mına koyım yıllardır kandırılıyoruz bu ülkede şike yenimi çıktı yıllardır var ilk defa üzerine gidildi adam gibi bu ülkede futbolun bi şkilde iki üç sene durdurulması lazım futbol medeni insanlar içindir hayvan vandal sürüsü için değil ben liverpool taraftarıyım ve bundan çok mutluyum 22 senedir şampiyon olamıyoruz ama bır tane bile böyle iğrenç olay yok !! ve bir sözüm bana orospu çocuğu diye bağıran fenerlilere 4 senedir 30 bin orospu çocuğunu bir arada görmemiştim iyi oldu tekrar görmem dün gece

madamoz dedi ki...

Kadın kim ? Bi onu anlamadım.Görüntülerin bi kısmına baktım ama. .d

Yazı kesinlikle kusursuz,Tebrik.

Ozan dedi ki...

kadıncağız olduysa orta parmak çeken kesin papazın çayırını okumuştur arkadaş...

Dün sabaha karşı kanalları gezerken FBTV açıldı haber vardı bakayım dedim yaşanan bütün rezillikleri "taraftar aziz yıldırım'ın arkasında" "başkanımıza büyük destek" gibi argümanlarla haber yapıyorlar ya sizin adınızı kirleten bir adamı desteklemek nasıl bir kafa ürünüyse artık daha fazla yorum yapamayacağım azizyıldırımsporlular beter olsun gerçek fenerlilere geçmiş olsun

Ozan dedi ki...

@juvenal : ne oldu anlatsana ben onaylamasam da maddeler atıldı sadece sizin basketçiler içeri kaçtı o madde atanların bende anasını sikeyim ama önce kendi geçmişine bak efes şampiyon olunca basketçileri galatasaraylı taraftar dövdü di mi biz temimiz demiyoruz ki bizim içimizde de orospu çocukları var şu blogu okumadan önce su olayına iyi oldu derdim şimdi o suları atanların amına koyayım diyorum keşke 5 değil 10 maç ceza verilseydi ama gene atlıyorsunuz stat yakıp 2 maç aldınız unutmayın fenerliyim diyorsan buyur konuş ama hala azizyıldırımsporluysan senle konuşmanın anlamı yok

il capitano dedi ki...

ulan bunca zaman hükümeti arkanıza alıp iş yaptınız,o zaman iyiydi o zaman başbakan adam gibi adamdı.şimdi sikince neden bizi sikiyor! e sen aldın adamı arkana dün azmamıştı bugün azdı tabi seni sikecek aq beni mi sikecek!

koala dedi ki...

@ OzZ; o abla budur http://lucarelli-breitner.blogspot.com/2010/05/motor-bir-karnn-dusundurdukleri.html

madamoz dedi ki...

He şu kadın.O zaman sonuna kadar haklısın.Bende dedim herhalde Lube,o bu kadar olmasa da bi farkı yok.
Teşekkürler.

Melih ERTAN dedi ki...

@juvenal: Öncelikle tam bir fenerli gibi hakaret etmişsin. Görmek istediğin gibi görüyorsun, ben burda sabahlara kadar yazsam bir şey değişmeyecek. Buraya gelip efendi gibi okuyup yorum bırakacaksan sorun yok. Ortalığı bulandırıp insanlara hakaret edeceksen siktir git başka yere. Önce okuduğunu anlamayı öğren. Okuduğunu anlayamadığın için geri zekalı sen oluyorsun. Önce yazı ile alakasız yorum olarak gs'ye giydirmişsin. Siz çünkü tertemizsiniz.
ya amk. gecenin 4ünde uğraştığım işe bak. en güvendiğiniz adam, başkanınız sikmiş sizi, siz domalmaya devam edin.
Not: 5.maçta bir şey atılmadı demişsin yaa ben daha da bişey demem.
Not2: O kaşarı tokatlamadığıma pişmanım.

Melih ERTAN