16 Temmuz 2011

Ez kurbana te bırayemin


Cemil Topuzlu'da Aynur Doğan Kürtçe türkü söyleyince, kıyamet kopmuş. Bir grup "Türkçe şarkı söyle, şehitlerin kanı daha kurumadı" diyerek, sahneye minderler fırlatmış ve protestolar da büyüyence Aynur Doğan, sahneden inmek zorunda kalmış.

Sürü psikolojisi böyle işler, bunun devamı linç kültürüdür. Aslında yapılanın tam karşılığının ismi linç kültürüdür. Sivas'ta insanları yakanlardan hiçbir farkı yok. Orada da, sanatçılara, aydınlara önce protestolarla başladı her şey. Nasıl sonlandığını gayet iyi biliyoruz.

Sorunumuz dil çünkü. İnsanlar Kürtçe yüzünden ölüyor, Kürtçe türkü söylendiği için bu savaş sürüyor.

Şimdi şu yuhalayanlara, bağıranlara desem ki; "Peki birader, oğlu asker üniformasıyla ölen Kürt annesinin yüzünü, gözünü parçalayarak, Kürtçe ağıt yakmasını, feryat etmesini, nereye koyuyorsun?" diye, bir yanıt alabileceğimi sanmıyorum.

Konserde, İspanyolca, İbranice, Yunanca ve İngilizce şarkı söyleniyor, kimsenin gıkı bile çıkmıyor ama söz konusu Kürtçe olunca, ortalık karışıyor.

Biz bunları çok yaşadık. "Ahmet Kaya'ya Kürtçe klip çekmek istiyorum" dediği için bıçaklar, çatallar fırlatıldığı zamanları da hatırlarız. Sözümona toplumun 'sanatçıları' kılıç-kalkan bulamadıkları için çatal-bıçak ikilisine yönelmişlerdi.

Hepsini geçtim, her şeyi bir kenara bıraktım, e be pezevengin evladı madem yas tutuyorsun diyelim, ne bok işin var lan konserde, eğlencede. "Yas tutarız ama İngilizce, Yunanca, İbranice şarkılar, türküler eşliğinde" öyle mi?

Ayrıca seni İngilizce neden rahatsız etmiyor? Bugün dünyanın her yerinde İngilizce konuşulması emperyalizmin ağa babasıdır. "Evrensel dil" diyenler, bu dilin nasıl yayıldığını biliyor mu acaba?

Faşizm bedenimizi, ruhumuzu öyle bir sarmış durumda ki, bir dil bile insanların galeyana gelmesi için yetiyor.

Önceki gün Diyarbakır'da ölen er Ethem Okkay'ın ablası 'Ez kurbana te bırayemin' -sana kurban olayım kardeşim- diye ağlarken, "Acımız büyük Türkçe ağıt yak" diyebilecek misiniz? O ablaya, o anaya tepki verebilir misin?

Kürtçe söylenen bir şarkıya bile tahammül eşiğimiz bu noktadayken, daha çok insan ölür, çok genç tabutlarda ana evine girer, çok analar feryat figan ağlar, yüreği dağlanır.

Dünyanın en pahalı benzinini kullanırken hiç sesini çıkartmayan, ülkede milyonlarca aç varken savaşa milyarlarca dolar harcanmasına tepki vermeyen, sokaklarda gaz bombalarıyla ölen insanlar varken oturduğu yerden izleyen, gencecik insanların geleceklerinin bir sınava bağlandığı ve o sınavda türlü üçkâğıt dönerken, tepkisiz kalan, şehirlerinde insanların yakıldığı, gençclerin dövüldüğü, emekçilerinin haklarının gaspedildiği bir ülkede yaşayacağız ama bizim bütün sorunumuz Kürtçe türkü olacak. Tam bize göre bir davranış zaten!

Evlerine rahat rahat gitmişlerdir artık, vicdanlarını rahatlatmışlardır, "Ben de tepkimi verdim" diye göğüslerini gere gere (!) dolanabilirler ortalıklarda. Nasılsa vicdani mastürbasyon yapıldı, ya gerisinin önemi yok.

Haa unutmadan; bu tepki sonrasında artık Kürt sorunu kalmamıştır. Artık ülkenin gençleri ölmeyecek, kan akıtılmayacak, aynı havayı soluyan insanlar birbirine düşman olmayacak.

Artık bu kadar yastayken, hafta sonu bir Rock'n Coke yaparsınız. Rahat rahat izleyin, şarkılar ya Türkçe ya İngilizce. Üstelik türkü de yok. Sizin tuttuğunuz yası sikeyim lan...

22 yorum:

Adsız dedi ki...

ellerin dert görmesin..bozma moralını ınan eskisi gibi yemiyor kimse bunları..ilkokul mezunu anam bile kürt sorununda hatanın kimde olduğunu biliyor..yemıyoruz böyle ucuz şovları..sikerim sizin o entel görünümlü sıfatınızı desem ayıp olur bu gece ama ben yınede sııkecem aga..senin gibi afilli sözler düzemedim ama ellerin dert görmesin tekardan..beynine yüreğine sağlık

Adsız dedi ki...

populist siyaset, yalaka zihniyet ve beslemeleri.. kendi anası ağlamıyorsa, sorun etmez ağlayan anaları..

ötesinde!ağlıyorsa bir ana.. kürtçe de ağlayabilir...o kadar da duyarlıdırlar hani!

ancaak kültürel etkinlik!zinhar.. olmaaaz olamazzzz.

Adsız dedi ki...

yapılanlar yanlıştır ama böyle bir şey de var



http://www.stargazete.com/guncel/kurtce-sarki-bilmeyince-olduruldu-haber-316832.htm

madamoz dedi ki...

Aynı düşüncedeyiz.Kalemine sağlık.

folklorikdetaylar dedi ki...

Ez tora kurbane Ozan

Adsız dedi ki...

demek ki bu ulkede 12 yılda hic bir sey degismemis: korkunc.

bir yasam tarzidir futbol dedi ki...

Elinize sağlık.

Adsız dedi ki...

iyi yapmışlar.

http://www.youtube.com/watch?v=TWdq3aGelN0&feature=youtu.be

Adsız dedi ki...

son duyduğum sikindirik özerklik açıklamalarından sonra iyice anladım ki iş terör değil isyandır, isyan ise kınama ve lanetleme ile değil, osmanlı usulü ile bastırılır. bu ülkenin bayrağının gölgesi kime yetmiyorsa, ve kim onları destekliyorsa bu gece öldürülseler, isterse bir milyon kişi ölsün allah rahmet eylesin bile demem artık. bir askeri 6 aylık evladından ayıran bu teröristleri ve destekçilerini insan gibi görmüyorum, öl sün ler

ekşi yazarı

(insanca pek insanca)

haklı

Adsız dedi ki...

ekşi yazar X, insanca pek insanca! yazdıklarınız ve hak lı! ibarenize dayanarak
yazdıklarınızdan şunu mu anlamalıyız

öncelikle..madem ortada hak var!! (ki O'hakk her alanda!insanca yaşama hakkı barınma eğitim sağlık vb. düşünürseniz.. yani sizin belirlediğiniz- çizdiğiniz toprak! sınırları değil sade)..demeden geçmeyelim.
***
hakkını gasp eden sisteme (ve o sistemin savunucusu unsurlara) ömrü hayatını çürüten muktedirlere karşı,bayrak gölgesinde otur isyan etmek senin neyine! sen ve bölgen güvenlik tatbikat alanı sen de bu güçlerin elinde figüranmışsın.. ne gam!

hele hele isyan gibi bir gözü karalık edersen cahilliğine de veremem!! allah yarattı da demem. paşa paşa! hem bu deveyi güdecek hem de bu diyardan bi yere de gidemeyeceksin... bunu kabul et ve 'ne mutlu!' diyenlerin safında kal...

bizim toprağımız bağlısı!! olduğun halde, hele saf değişikliğine meylet...
'6 aylık' bebe' der başka da bir şey demem,
isterse 1 milyon kişi!! ölün/ölsün... kınama lanetleme bunlar boş şeyler (onu arkadan yetişenler yapar) allah da ister rahmet verir size ister vermez ancak ben rahmet dilemem bilesin... insanmısınız siz he insanmısınız ...
teröristlere ölümmm.. bunlar da destekçisi bunlara da ölümmm.ölün la ölün de rahat edelim
***
bumudur.. ekşi yazıcı! sonunda duyduğun sana göre!! sikindirik özerklik açıklamasına tepkiniz. Sahibine söyleyebiliyorsan söyle.. tasmayı fazla sıkmasınlar beyninize oksijen gitsin az biraz. Çözümü özerklik sanan cahilin önde gidenleri bile sizin gibilerden yeğdir .

...'osmanlı usulü ile bastırılır...' '...terörist destekçileri..' anlayışa/ anlar anlamaz yedikleri boku başkasına satışa, sürüp karalamaya bakın hele... yuh! olsun hepinize!!

Adsız dedi ki...

Bir de kardeşlikten söz etmiyor mu içlerinden biri...

Bomba olup düşmek istiyorum tam orta yerlerine...

Adsız dedi ki...

Yorumlari okuyunca cok uzuldum. Maalesef biz 15 sene sonra yine benzer olaylar sonunda ayni seyleri konusuyor olacagiz. Kimsenin "digerini" anlamak gibi bir kaygisi yok cunku, herkes kendi dogru bildigini karsi tarafa zorla kabul ettirmeye calisiyor.

Bunun bir fayda getirmedigini gormek icin daha kac insan olmesi gerekli?

Adsız dedi ki...

3-5 provakatorun yaptığı olayı bütün ülkeye mal etmeyin... Türk-Kürt kardeştir kardeş kalacaktır...

koala dedi ki...

@ alttan 5 sıraya kadar olan Adsızlar; siktirip gidin lan faşist artıkları. daha neyi savunduğunu bilmiyen liseli çocuklar gibi konuşmayı bırakın.

Adsız dedi ki...

1.siktirip gitmek değil işimiz
2.okuduğunu anlama sorunu görülen o ki sen de var alttan 5 adsızda da olsa ne olur ha dersen benim düşünceme uymadı.

uysada uymasada...bu

3.liseli çocuklardan sizin farkınız ne
bi konuda ana üstünden konuya girip diğer konu da anaya giydirmek mi.bu şekil ergenlikten çıkıp adam sınıfınamı terfi ediliyor
4.koala,faşist artığı.. kelimesi ise seni yeterince tanımamızda ve bu sayfanın kapanmasına kafi sanırım

Adsız dedi ki...

yaz hadi yaz naz yapma dedin

naz işimiz değil siktirip gitmek hiç değil ne oldu sanada mı yaranacaktık ..faşist artıkları sözünü iade etsem anlarmısın.siki ağzında gezen koala, bunu da yorumlara ekleyecek kadar adamsın inş.yoksa bunca süre takibe yorumlara yazık etmişim.

Saunders82 dedi ki...

Çözümü özerklik sanan cahilin önde gidenleri de İmralı'da çürümüş öküzün ağzına bakıyor. Kimi kime yeğ kılıyorsun ki?

Yakalandığından beri üzerinden 12 yıl geçmiş. Bu kadar büyük emelleri olan arkadaşlar kendi başlarına ne yapacaklarını bilemiyorlar, bir başka lider çıkaramamışlar hapisteki kişiliksiz bir gerizekalıdan direktif alıyorlar.

Yakalandığından "Benim annem de Türk'tü, ben Türkleri ve ülkemi severim, hizmet etmeye hazırım." diyen soysuzun peşinden giden bir kitleden kimse kusura bakmasın bir sikim olmaz.

Büyük kahramanlar yakalandıklarında düşünmeden yaşamlarına kendileri son verirler ki başkalarının ellerinde oyuncak olmazlar. Tarih'e biraz merakı olanlar bunu bilirler. Bu soysuz ben ölürsem savaş çıkar diyecek kadar ölümden korkuyor. Nasıl bir önderdir ki bu ölümden bu kadar korkuyor?

Kılavuzu karga olanın burnu boktan kurtulmazmış. Ayrıca arkadaş madem tarih boyunca burdaydınız insan binlerce yıl içinde 1 tane devlet kurmaz mı? Lan Osmanlı'nın son döneminde bağımsızlık ilan etmeyen etnik grup kalmamıştı, bağımsızlık ilan etmeyeni dövüyorlardı, sizin aklınız nerdeydi? Siz demek ki mutual yaşamayı benimsemişsiniz. Bunun başka bir açıklaması yok. Sizin elinize silah verdiler, füze verdiler, gaz verdiler, Yunanistan'da, İsveç'te eğitim verdiler hala adam olamadınız. Hala bir salağın ağzına bakıyorsunuz. Farklı stratejileriniz olsa, özgürlüğü canı gönülden isteseniz, saygı duyulacak adımlar atsanız ve bunu tamamen kendi başınıza yapsanız, başımın üstünde yeriniz olacaktı ama olacak oğlak bokundan belli olur.

BOP'nin belki de en küçük piyonlarından birisiniz, ülke kurmayı, özerkliği geçtim o bölgedeki Amerikalı ajanların direktifleri ile Türkiye'nin sadece nabzını ölçersiniz ancak.

Not: Bu sözlerim Apo-BDP-PKK-Amerika dörtgeni içinde gezinen güruha yöneliktir. Dörtgenin dışında kalanlar üzerlerine alınmasınlar.

Not-2: Bütün amaç zaten bu dörtgenin içinde kalanların yaptıkları ile bu olaylarla ilgisi olmayan Kürtlere karşı bakışımızı bir kılmak. Bütün olay bu. Hepsini bir tutarsak o zaman istenilen kıvama gelmiş oluyoruz başkalarının nezdinde...

Adsız dedi ki...

faşist kelimesini kullananların %99 u vatan haini

başka da bir şey bilmezler o faşist bu faşist he he tamam

koala dedi ki...

@ @ Adsız; kanla beslenin siz. kapı komşunuzu, sınıf arkadaşınızı, iş arkadaşınızı, sokakta yürüyen bir başka insanı Kürt diye yaftalayın. Ha bu kadar yazdım, hanginiz hangi adsızsınız onu da bilmiyorum. şu ekşi yazarınaydı lafım.
siki ağzında gezen koala yazan her kimse, adını andım merak etme

Berkant dedi ki...

Bu ülke bu yavşak delikanlı geçinen 'adsızların' fikrini benimsediği için bu günleri yaşıyor. Hayatı boyunca ergenliği yaşayan beyinsizlerle dolu etrafımız. Benimsemeye çalıştığınız faşist fikirler ulusal fikirler 1800lerin başında popülerlik kazandı ama bunlar 200 yıl geriden geliyorlar. Yazık..

Adsız dedi ki...

Konserdeydim, baştan şunu söyleyeyim konserin çoğunluğu ne Javier Limon'u bilir ne de konserde feat. yazdıktan sonraki isimlerden Buika hariç diğerlerini. Öyle Fatih Altaylı'nın dangalaklık olarak nitelendirdiği bir şey de yoktu.

İkincisi kimse Aynur'a Kürtçe söyleme demedi. Aynur iki tane kürtçe şarkı söyledi, hatta arada -sanıyorum kopuzdu, yukarılardaydım doğru seçemedim açıkçası- kopuz sanatçısı birisi geldi ismini bilemedim. Herkes de alkışladı. Serdar Akinan'ın Akşam'da yazdığı kabilden hiç olmadı yani...

Açık konuşayım Aynur'un orada bulunması bir "tercih"ti, bu proje işlerinden az buçuk bulaşmış birisi olarak ayarlandığını da düşünyüorum açıkçası. Mesele bu da değil ayrı. İnsanları tepkisi 3. şarkıda Türkçe söylememesiydi, mesele buradan patlak verdi kimse ona neden Kürtçe söyledin demedi. Bu ikisi ciddi ölçüde farklı. Eğer mesele Kürtçe olsaydı ilk şarkıdan başlardı tepkiler. Alkıştan başka bir şey gelmedi ilk iki şarkıda.

Konserin adını da hatırlatalım "Suyun Kadınları". Söylenen şarkılara da bakarsanız bu suyun da Akdeniz olduğunu anlarsınız sanırım, burada da beklentinizin konseptin tamamen dışında olan Aynur'un çok alakasız bir duruşu sergilemesi, ısrar etmesi, bunun bu konserin fikir sahibi, yönetenin de olmadığını düşünüyorum.

Aynur'dan hemen sonra çıkan Buika Javier Limon'un konserde söylediği gibi Ekvator Gine'den ama şarkıları İspanyolcaydı.

İnternet üzerinde yazan "özgürlükçü" arkadaşlar keşke önce meseleyi anlayabilseydi. Bu arkadaşlar da hemen festival izleyicisini stereotipleştirmişler, aynı Leman gibi... E o zaman faşist diye yaftayı çekinmeden yapıştırdığınız adamlardan ne farkınız kalır ki? Önce bir anlayın sonra konşun lütfen...

yorumumu özellikle adsız yazıyorum fikrini beyan eden bir insan olarak beyan ettiğim fikirden dolayı başımın ağrımasını gereksiz polemik konusu olmayı da istemiyorum.

Adsız dedi ki...

Konserdeydim, baştan şunu söyleyeyim konserin çoğunluğu ne Javier Limon'u bilir ne de konserde feat. yazdıktan sonraki isimlerden Buika hariç diğerlerini. Öyle Fatih Altaylı'nın dangalaklık olarak nitelendirdiği bir şey de yoktu.

İkincisi kimse Aynur'a Kürtçe söyleme demedi. Aynur iki tane kürtçe şarkı söyledi, hatta arada -sanıyorum kopuzdu, yukarılardaydım doğru seçemedim açıkçası- kopuz sanatçısı birisi geldi ismini bilemedim. Herkes de alkışladı. Serdar Akinan'ın Akşam'da yazdığı kabilden hiç olmadı yani...

Açık konuşayım Aynur'un orada bulunması bir "tercih"ti, bu proje işlerinden az buçuk bulaşmış birisi olarak ayarlandığını da düşünyüorum açıkçası. Mesele bu da değil ayrı. İnsanları tepkisi 3. şarkıda Türkçe söylememesiydi, mesele buradan patlak verdi kimse ona neden Kürtçe söyledin demedi. Bu ikisi ciddi ölçüde farklı. Eğer mesele Kürtçe olsaydı ilk şarkıdan başlardı tepkiler. Alkıştan başka bir şey gelmedi ilk iki şarkıda.

Konserin adını da hatırlatalım "Suyun Kadınları". Söylenen şarkılara da bakarsanız bu suyun da Akdeniz olduğunu anlarsınız sanırım, burada da beklentinizin konseptin tamamen dışında olan Aynur'un çok alakasız bir duruşu sergilemesi, ısrar etmesi, bunun bu konserin fikir sahibi, yönetenin de olmadığını düşünüyorum.

Aynur'dan hemen sonra çıkan Buika Javier Limon'un konserde söylediği gibi Ekvator Gine'den ama şarkıları İspanyolcaydı.

İnternet üzerinde yazan "özgürlükçü" arkadaşlar keşke önce meseleyi anlayabilseydi. Bu arkadaşlar da hemen festival izleyicisini stereotipleştirmişler, aynı Leman gibi... E o zaman faşist diye yaftayı çekinmeden yapıştırdığınız adamlardan ne farkınız kalır ki? Önce bir anlayın sonra konşun lütfen...

yorumumu özellikle adsız yazıyorum fikrini beyan eden bir insan olarak beyan ettiğim fikirden dolayı başımın ağrımasını gereksiz polemik konusu olmayı da istemiyorum.