6 Kasım 2011

Elimde değil nefret ediyorum


Millet birbirine soruyor. "Neden böyle bir toplum olduk?" diye. Sormayın hiç boş yere. Daha küçücük çocukken, hayvanların kesilmesini izlemeye koyuluyoruz. Bu görüntüyü izleyen çocuk, ileride basıyor eşinin gırtlağına bıçağı, portakal soyar gibi dilim dilim kesiyor.

Elbette tek bir şey etken değil, toplumca hasta ruhlu ve psikopat oluşumuza ama bunların da azımsanmayacak kadar etkisi var.

Bu kurban denilen hadise, pagan ve şaman inançlarından gelir. Pagan ayinlerinde hayvanlar kurban edilir. Keza şamanlar da, aynı şekilde hayvan kurban ederler. Et yiyip, kanını içerler ki, arındıklarına ve ölümsüz olduklarına inanırlar.

Aynı şekilde putperestlikte de kurban denilen olgu vardır. Gerçi namazdan tut, oruca kadar, hepsi putperestlerin ibadetleri arasındadır. Hadiseyi daha çetrefilli bir noktaya getirmeyeyim, kurbanda keseyim.

Ekonomik verilere göre kurban döneminde 25 milyan TL'lik hayvan kesiliyor. Hadisenin ticari boyutlarını görmek açısından bu rakam her şeyi anlatıyor olsa gerek.

Ne için kesiliyor bu hayvanlar? Dini bir vecibeden ötürü. Ama iş vecibe boyutunu çoktan geçmiş durumda. Senelik eti, buzdolabına stok etmekten başka bir şey değil.

Maksat yardımsa, git bir tekerlekli sandalye al, kurban niyetine. İlla da kan akıtmak mı gerekiyor? Ne bileyim, okuyamayan bir çoçuğa, ayağında ayakkabısı olmayan bir bebeğe yap bu yardımı.

Bir dayım vardır, Suudi Arabistan'a tur düzenler, hacı adaylarını götürür, ondan dinlemiştim. Suudi Arabistan'da develeri kesip kesip, çöle atıyorlarmış. Yapana sorsan, ona göre de vecibe bu.

Kazık kadar adam oldum, çocukluğumdan beri aynı şeyleri görüyorum. İzlemekten sıkıldım artık.

Ekonomi hareketlensin, dolapların buz hanelerinde etler yerini alsın, vicdanlar rahatlasın. Hepsinin karşılığı sevap olsun. Tabii canım...

Ülke olarak daha çok psikopat yetiştiririz, çok testereli cinayetler görürüz.

12 yorum:

Adsız dedi ki...

"kurbana karşıysan hiç et yeme o zaman" argümanı da tam mallık bence.. adam öldürmekle mezarlığa gitmek aynı şey olabilir bunlara göre.

Lucarell'li blogu takip eden bir okur dedi ki...

canım kardeşim ozan, bak güzel diyorsun da bayram demek et kesmek değildir ki. güzel vecibeleride vardır. uzun zamandır görmediğin eşini dostunu akrabanı görüyorsun. aile ziyaretleri komşu ziyaretleri yapıyorsun. bayram olmasa iyice bu bağlar kopacak. kaldı ki şuan aile akrabalık bağları güncel hayat gereği kopma notkasına geldi. bayramlar bir nebze olsun soğuyan ilişkilerin kopmasını önlüyor. sende haklısın davanda. elbette çocuklara izletilmemeli o kesim görüntüleri. keşke fakir insanları yılın her döneminde hatırlayabilsek.ama bu bi kültürdür. bayramlar kalıplaşmıştır, değiştirilmesi de çok zordur. aynı fikre sahibiz ama senin kadar sert değilim bu konuda.

sevgiyle canım ozan'ım

koala dedi ki...

@ Lucarell'li blogu takip eden bir okur; yahu insanın sevdiklerini, eşini dostunu, konuyu-komşuyu hatırlamak için bayrama mı ihtiyacı var? sen yine aile ziyaretlerini yap, sevdiklerinle görüş. zaten bayram dediğin hadiseye bir lafım yok. -olsa ne yazar ayrı mesele- kurban denen hadiseyi sevmiyorum, budur. bir şeylerin kurban edilmesi, dinle açıklanabilecek bir durum değil. bok atılan putperestlerde de aynı şey var, doğru mudur oradan bakarsak. ya da müslüman'ın kurbanı doğru da, başkasının kurbanı yanlış mıdır? benim için kurban toptan saçma, söylediğim budur.

Adsız dedi ki...

İnanmıyor olsan da saygı duy en azından İnananların inançlarına...

koala dedi ki...

@ Adsız; hep biz saygı duyacağız zaten, siz ne yapacaksınız? mecburen katlanacaksınız değil mi? bana saygı duymayan kimseye saygı duymak zorunda değilim.

always dedi ki...

Gelenden gidenden yapmacık yapmacık muhabbetlerden de ayrı bir nefret ediyorum.

Adsız dedi ki...

Nefret çirkinleştirir, Sevin gayrı :)

BasitOyna Blog dedi ki...

ozan abi, öncelikle yazına kısmen katılıyorum. ancak yorum belirtmek istediğim noktalar da var.

başta çocuklar üzerinden değerlendirme yapman isabet. bende küçüklüğümde büyüklerimiz kurban kestiğinde içim parçalanır, hatta izlemeye kıyamazdım. neden bunun bu şekilde yapıldığına anlam veremezdim. büyük bir arazinin ortasında bu işi yaparlarken ben her zaman pencereden bakardım onlara. hayvan kesilmeden bir iki gün önce gelirdi, ben onu okşar severdim. yemini verirdim. tüm bu gördüğüm manzaranın üzerinden onu onun kesilip doğranmasına vicdanım el vermezdi. fakat ardından annem elime 3,4 poşet eti sıkıştırır bunları komşulara götürmemi söylerdi. ve ben o insanların kapıyı açtıklarında elimdeki poşetleri gördüğünde yüzündeki o gülümsemeyi hissettiğimde inan bunu hiçbir şeye değişmezdim. bu her ne şekilde oluyorsa olsun iyi birşeydi.

günümüzde insanlığın ne noktayı geldiğinden bahsetmeye gerek yok. artık fazla çalışıyoruz, makinelere bağımlıyız. onların kölesi olduk. yanımızdaki adamla yüz yüze konuşmak, onunla muhabbet etmek yerine elimize almış telefonu twitter facebook gibi zımbırtılarla uğraşıyor, belkide bu yüzden o kişinin bir derdine ortak olamıyoruz. ha bu kişinin problemidir dersen saygım vardır, dediğin gibi bunu illa bayramlarda da yapmana gerek yok. kalkıp yine gider o kişiyle görüşebilirsin. ancak bayramda aldığımız o tadı hiçbir zaman alamıyoruz. temiz kıyafetler giyiyoruz, bir büyüğümüzün elini öpüyoruz, onlar da bize sevgi gösteriyor. büyükler küçüklerine harçlık veriyor. mutlu olmayan adamlar belki de sadece o gün mutlu oluyorlar.

ne olursa olsun ben bu tür şeylere sahip çıkılması ve devam ettirilmesi inancındayım. çünkü şuanda yaşadığımız insan dünyası'nda bu tip şeylerin olacağı sanki önceden bilinmiş bir şekilde kurgulanarak günümüze gelmiştir. belirttiğin örnek ne yazık ki eğitimsizlik, cahillik. bunu daha bilinçli bir şekilde halledebiliriz kesinlikle. ama biz türk'üz. adetimize, gelenek ve göreneklerimize, insanlarımıza sahip çıkmazsak kaybolur gideriz.

koala dedi ki...

@ Muhammet Gülhan; geleneklere v.s. söylediğim bir şey yok. bayram güzel hadisedir. insanların birbirleriyle görüşmeleri, yardımlaşmaları ancak bunun için bir canlının kurban edilmesinin anlamı yok, söylemek istediğim şey bu. kim ne derse desin, kurban ilkel toplumlarda ve bazı sapkın görüşlerde varolan bir olgu. haa bunu da yanlış anlama, müslümanlık için sapkın dediğim yok, isteyen istediğine inanır.
insanların dertlerini dinlememiz, onlara yardım etmek için bayram mı olması gerekiyor. sahtekârlık zaten burada başlıyor. her şey olup biterken izle, sonra senenin 6-7 gününde bayram diye, onlarla ilgilen, yardım et. bana samimi gelmiyor.

Adsız dedi ki...

Bu kurban bayramı muhabbeti menderes hükümetince hayvancılığı teşvik etsin diye kızılca kıyamet bu ülkeye boylu boyunca yayılmıştır.

İnsanlar kredi çekip hayvan alıyorlarki aman dini vecibedir keselim, hayvanları zorla, acımasızca kesiyorlarki aman sevaba girelim.

Bu kurban bayramı olayının islamiyetle bir ilgisi bulunmadığını ondan daha öncede böyle bir inanış olduğunu açın okuyun.

İlla kesilecekse zengini keser fakire dağıtır. Osmanlıda böyleydi şimdi irandada böyledir. Toplu bir hayvan katliamı kavurma bayramı haline dönüşmez bayram iranda.

Bunları söylemek herkesin gölgesinden korktuğu baskıcı bir ortamda tabiki kolay olmuyor. Ama bu bayram dedikleri vahşetin insanların içinde en ufak bir huzur huşu yaratmadığını test edin görün maalesef.

selaminko dedi ki...

Aslında uzun uzun yorum yazmıstım ama error verdi gerizekalı site simdi de tekrar aynı uzun seyi yazamam. Bu konular derin mevzular buralardan tartısılacak seyler değil.
1)Vejeteryan mısın?
2)Sadece kurban bayramında boğazından et gecen adamlar oldugunun farkındamısın?
3)Etikette böyle sacma hikaye olmaz demissin o devirleri düşündüğünde hikayenin pek de anlamsız olmadıgı görülebilir.
4)İnancına saygı duyuyorum.
5)İslamiyet yobazların gösterdiği gibi bir din değildir tam tersi medeniyete iten bir dindir.

selaminko dedi ki...

ha unutmadan o buzdolabına eti soteleyen gerizekalılar gösteriş meraklısı tiplerdir. Ha ucundan kulagından da olsa sadece gösteriş merakından kesip sagında solunda garibine azıcık da et dagıtsalar farkında olmadan bu angutlar sayesinde ete hasret kalan cocuklar o etlerden yiyebiliyor.