21 Kasım 2011

Irkçılık Çarşı'da değil BJK TV'deymiş


Hayat bazen insanı hiç istemediği yerlere götürüyor. Dünkü yazıdan sonra, yüze yakın elektronik posta aldım. Sevdiğim bazı kişiler benimle irtibatlarını kesti, bir daha görüşmeyeceklerine ilişkin fikirlerini söyledi.
Elbet, insan her yazdığından sorumludur, söylediklerinden, yaptıklarından ancak pek çoğumuz olan şeyleri hiç yaşanmamışcasına itiyoruz belleğimizde gerilere.

Baştan belirteyim, Çarşı Grubu'na karşı yazdıklarımda haddini aşan ifadeler olmuştur ama yaşanmış olaylar da hiçe sayılamaz. Özür kıvamındaki bir yazıda ama'ların olması başlı başına tatsız bir durum ama ne yazık ki bu yazıda pek çok ama okuyacaksınız.

BELLEĞİMİN GERİSİNE İTTİKLERİM

Çarşı Grubu'nun tamamını yaftalayarak büyük bir hata yaptım. Bunu baştan kabul etmek gerekiyor. Dedim ya, pek çoğumuz yaşanmış bazı olayları, unutmak için belleğinin gerisini itiyor diye. Evet ben de daha önce Ali Sami Yen 'de İsrailli oyuncu Balili'ye yapılan ırkçı tezahüratları belleğimin gerisine itmişim.

Bu bir özür yazısı ama bir yandan da, özre konu olan yazıdaki, doğruların da üstüne basma yazısı olacak. Gelen elektronik postalarda, küfür edenler dahil kimse Ali Sami Yen Beyefendi'ye küfredildiğini yalanlamıyor. Bir takımın kutsalına dakikalarca ana-avrat sövüldüğüne 'hayır' diyemiyor değil mi? O küfürlerin "Yaptık bir hata" şeklinde geçiştirildiğini de unutmuyoruz. Peki, o halde devam ediyorum.

BJK TV'DE OLANLAR KİMİ BAĞLIYOR?

Çarşı grubu, için söylediğim, atfettiğim 'ırkçı' ifadesi için şimdiden özür diliyorum. Çünkü ırkçılık Beşiktaş Spor Kulübü'nün resmi televizyonlarında yapılıyor. "Beşiktaş'ın asla ırkçılıkla işi olmaz" diyenler, aslında BJK TV'yi izlemeliymiş.
Eskinin magazincisi şimdinin spor yorumcusu Burhan Akdağ, Fildilişili oyuncu Eboue için "Eboue'yi hafta içi NatGeo'ya bakın, çok sık görürsünüz" diyerek, resmi televizyondan alenen, suç işliyormuş.

"Türkiye'de ırkçılık yoktur" diyenlere, Beşiktaş Spor Kulübü'nün resmi televizyonunda yorumcu olan Burhan Akdağ yanıt vermiş oldu.
Irkçılık Türkiye'de var, hem de en alasından. Bundan 8 yıl önce Afrikalı futbolcularla röportaj yaptığımda, "Burada en çok ne sıkıntısı çekiyorsunuz?" sorusuna, düşünmeden "Irkçılık" yanıtını verdiler. Çünkü medyanın pek çok tanınmış şahsiyeti, haklarında "Eroin satıcısı" diye haber yapmış. Biz sanıyoruz ki, ırkçılık dediğimiz şey, salt "maymun" diye bağırmak ya da sahaya muz atmaktan ibaret.

Burhan Akdağ bize bunu kanıtlamış oldu. Yani Türkiye'de ırkçılığın olduğunun ve takım taraftarlığının buna perde olduğunu.

TAHRİK DENEN MUCİZEVİ BAHANE!

Çarşı'ya gelecek olursak. Evet tıpkı dün yazdığım gibi, Çarşı'nın da farklı olduğunu düşünmüyorum. Farklı olduğunu söyleyenler, 'tahrik' denen bahanenin altına sığınmaz. Tahrik ne menem bir şeyse, Ali Sami Yen'de (ya da TT Arena'da), Şükrü Saraçoğlu'nda, Avni Aker'de ya da Bursa Atatürk Stadı'nda hep aynı refleksi gösteriyor taraftara. Bu kimi zaman sahaya bıçak atmakla, kimi zaman çakmak atmakla, kimi zaman da rakı şişesi atmakla vuku buluyor.

Ya da sokakta tecavüzcü "Öyle giyinmeseydi", Sivas'ta aydınları yakanlar "Dinimize küfretmeseydi", otobüsde dayak yiyen kız "Şort giymeseydi" tahriğiyle dayak yiyor, katlediliyor. O yüzden ülkenin en mucizevi bahanesidir bu tahrik.

"YÜZÜNE GELMEDİ, SIRTINA GELDİ"

İşte bu yüzden farklı değil Çarşı. Çünkü başkaları yaptığı zaman eleştirdikleri her şeyi tahrik savunmasıyla kendileri de yapıyor. Üstelik bunu "Canım Eboue'nin yüzüne gelmedi ki o çakmak, sırtına geldi" diyerek, meşrulaştırma çabasına giriyor.
Hoş, bu çaba Eboue'yi sahtekârlıkla suçlayan, futbol kariyeri boyunca olmayan penaltıları aldıran Rıdvan Dilmen tarafından dile getirildi ama birileri de buna sahip çıktı. Sanki durum atılan o çakmak, ancak gözünü çıkarttığında suç olacak. Sırtına geldiğinde ortada aslında sorun filan olmayacak.

HATA YAPTIM, ÖZÜR DİLİYORUM

Neyse konu uzadı. Anlamamış olanlar için şöyle anlatayım; ben ilk kez Beşiktaş tribünlerinde maç izledim. O yüzden benim için Beşiktaş'ın bambaşka bir yeri vardır. Yazdıklarımı tekrar okuduğumda hata yaptığımı görüyorum. Eğer Çarşı'yı haksız ve hatalı yaftalamışsam, eşekliğimden ötürü özür dilerim.

Dediğim gibi Çarşı değilmiş ırkçılığı yapan. Beşiktaş Spor Kulübü'nün resmi televizyon kanalı yorumcusu Burhan Akdağ yapıyormuş.

Ama bu da Beşiktaşlıları bağlamıyor değil mi!

Yazının posta.com.tr'deki linki

Not: Bu kısımdan sonrası, posta'da yok, tamamen kişisel çünkü. Şu 1815 postta ilk kez yaş muhabbeti yapacağım.
İnsan biriktirmek önemlidir, hatta tahmin bile edemeyeceğiniz kadar önemlidir. Pek çoğunuzun, benim için başka başka yerleri var. Aranızda sizin bile tahmin edemeyeceğiniz kadar sevdiğim insanlar var. "Abi gel" dese, dünyanın öbür ucuna gideceğim insanlar var.
Bir takım için, bir grup için yazılan bir yazı, insanların fikirlerini değiştiriyorsa, o insanların bugüne kadar kafasına koyduğu Ozan'ı yerle bir ediyorsa, yaptığınız büyük hatadır. Haa, siz yine konuşmayın, görüşmeyin. Ne benden bir şey eksiltir, ne size bir şey katar ya da tam tersi.
Sadece şunu söyleyeyim, değmez. Bunu 37 yaşındaki Ozan olarak söylüyorum, blog yazan Koala olarak değil.
Gidene eyvallah, kalana da 'başımın üstünde yerin var' derim. Sikmişim, takımı, taraftarlığı.

36 yorum:

Adsız dedi ki...

ibrahim tatlıses yeni programı için dansöz arıyormuş. başvur derim...

bazarov dedi ki...

Abi her zamanki gibi harikasın.Ellerine kollarına sağlık.

Adsız dedi ki...

Yazık gerçekten, Beşiktaş gibi asırlık bir çınar nasıl olur da bu gibi hasta fikirleri bünyesinde barındırır, anlam veremedim. Futbolun çirkin yüzü bunlar aslında. Adam olmak gerçekten büyük erdem ve ne yazık ki ülkedeki bir çok insan bu erdemden fazlasıyla bir haber.

koala dedi ki...

@ Adsız; kıyafeti yolla, sen rakı içerken masanda oynarım, oldu mu paşam

Adsız dedi ki...

Kadın ve Galatasaraylı kimliği ile o stadda yer alan biri olarak, bu sözlerin altına imzamı atarım. Kendini halkın takımı olarak konumlandıran bir camianın taraftarlarına şunu sormak lazım, hangi halkın? Siyahsan, kadınsan, Galatasaraylıysan, fenerbahçeliysen, yarın belki Kürtsen sizden değil miyiz?

Van için soyunmak amaç olarak güzeldi evet ama orda da bir beşiktaş narsizmi yaşandı ne yazık ki.

VahitK. dedi ki...

Yazının önermesi en sonda,"Sikmişim, takımı, taraftarlığı",gerisi hikaye.Çünkü her taraftarın bu gibi söyleyecek şeyleri olacaktır zihninde öteledikleriyle...

Belirttiğin önermeyi içeren yazılarınla buluşmak temennisiyle...

Adsız dedi ki...

abi boşver delikanlı gibi konuşmuşsun müslümanım diyen bir ülkede ırkıçılık yapılıyorsa ve utanmadan resmi kanallarından da onaylanıyorsa zaten bjk bitmiştir...
çarşı BUKEZ HADDİNİ AŞTI...

keşke tüm galatasaray türübünleri sivas maçında maçın 8. dk'sında eboue nin maskesini taksalar ama nerde bizim türübünlerde o anlayış...

Kaan dedi ki...

Bugün birçok Beşiktaş forumunda sadece o yorumu yapanın değil, BJK TV yi yöneten genel müdür bozuntusunun da istifası isteniyor. Evet Eboue nin yaptığı yalancılıktır, tahriktir, utanmazlıktır. Sahaya yabancı madde atan herkesin de yaptığı en az Eboue nin yaptığı kadar aşağılıktır, utanmazlıktır.
Galatasaraylı arkadaşlarım dünya kupasında Hakan Ünsal ın attığı topta Rivaldo kendini yere attığında ona sahtekar derken, Eboue nin yaptığı sahtekarlığı mazlum tadında görmeleri de gerçek bir fanatizmdir. Fanatizm sadece elinde sopa ile taraftar kovalama değildir. Bugün bir adamın yaptığı boktan yorumu tüm Beşiktaşlılar, Çarşı grubu ve taraftarlar yapmış gibi sevinilmesi, bunu bir fırsat olarak görülüp "işte gördünüz mü" denmesi de aynı şekilde ayıptır. Kazım ın tahriklerini, Eboue nin düzenbazlığını, Engin in aletini tutmasını (Aynı şeyi Pascal yaptığında Beşiktaş'tan gönderilmişti), Felipe Melo nun yaraftara yaptığı hareketi görmeyen tüm Galatasaraylı arkadaşlarımız ve bunları yazmayan siz yazarlar da benim gözümde sahaya o maddeleri atan utanmaz dediğim kendini Beşiktaşlı sanan adamlardan daha masum değilsiniz.
BJK TV de hasta ruhlu yorumları yapan insanın varlığından çok çok daha önemlisi _ki bu tarz adamlar sanmayın ki çok sevdiğiniz camianızda bulunmuyor_, bu adamlara geçtiğimiz dönemlerde gösterilen ve bundan sonrasında gösterilecek tepkidir. Biz Beşiktaşlı taraftarlar olarak kendi kapımızın önündeki pisliği temizliyoruz, bu utanmaz adamla ilgili tepkimizi forumlarda belirtiyoruz. Peki siz bu terbiyesizliği yapan futbolcularınıza ne tepki gösteriyorsunuz ? Taraftara organını gösteren futbolcularınıza sarı kırmızılı formanızı yakıştırıyor musunuz ? Siz de bir silkelenin de kendi kapınızın önününü temizleyin bakalım. Hadi siz de Engin gitsin, Felipe Melo gitsin, Eboue düzenbazdır gitsin diyin de görelim ne kadar bağlısınız değerlerinize.

koala dedi ki...

@ Kaan; Beşiktaş Kulübü gerekeni yapar tamam. Kafasına, gözüne atılan çakmaklar için çıkıp özür dilesin Eboue. Taraftarı tahrik ettiği için de Melo ve Engin özür dilesin. Tamam, ben de masum değilim. Rahatladıysan bitsin bu muhabbet.

Kaan dedi ki...

@Koala ben seni suçlamak için yazmadım bu yorumu. Yazdıkların önemli ve değerli olduğu için okuyorum zaten. Burada herkes gerekeni yapmalı. Mesela milli maçta Volkana küfür edenlere ne kadar kızıyorsam, aynı oranda yıllardır yaptıklarıyla olayları oraya getiren Volkana da kızıyorum. Galatasaray maçında poposuyla topu durdurduğu zaman buna kızmayan, rakip takıma yaptığı terbiyesizliğe kızmayan taraftarlarına da kızıyorum. Eboue ye, Hasan Şaş a veya o stadyum içinde bulunan herhangi birine bir kibrit çöpü bile atan utanmazdır. Yorumumda anlatamadım sanırım ama tek derdim burada tek bir suclu aramadan, olayları bir bütün içinde değerlendirilmesi. "Ama Eboue de bunu yaptı suçlu" diyen Beşiktaş taraftarları da, "ama taraftar da çakmak attı suçlu" diyen Galatasaray taraftarları da masum değildir. Beşiktaşım çakmaklara özür dileyeceğine önce televizyonuna yorumcu diye çıkardığı o adamdan ve onu oraya koyan adamdan kurtulsun. Sonra kamera görüntülerinden çakmak, şişe, vb her ne varsa atanları bulup bir daha stadına da sokmasın. Ondan sonra dileyeceği özür anlam kazanır. Galatasaray da kendi doğrularına göre, futbolcularına anlayabilecekleri şekilde uyarılarını yapsın. Galatasaray, Beşiktaş ve diğer tüm takım taraftarları bu aşırılıklarda taraf olmasın, çuvaldızı başkasına batırırken iğneyi de kendine batırmayı ihmal etmesin. Yurdum şartlarında bu bir fantezi olsa da, sanırım hepimizin dileği budur.

Adsız dedi ki...

@Kaan: Kusura bakmayin, ben bu "taraftarin her durumda sabun kopugu gibi uste cikmasi" konusunu ben hic anlayamamisimdir. Melo ve Engin icin "terbiyesizler, derhal gitsinler" nasil bir mantiktir? Adamlar 90 dk boyunca soguk havada sahada 10 km'den fazla kosacak, bogusacak, mac sonunda bitap vaziyette soyunma odasina gitmek icin koridora ilerlediginde uzerine her bir bok firlatilacak,disari cikamayacak. Buna reaksiyon gosterince de "vay terbiyesiz" denecek? Melo mac boyunca soyunma odasina gidemeyecek kadar uzerine yabanci madde atilacak ne yapti? Bir tek tartismaya bile girmedi. Yorgun, adrenalini firlamis adami delirtip adama hareket cektirince de "terbiyesiz, yakismiyor". Kusura bakamayin ama Melo'nun yaptigi aslinda onun ustune maddeler yagdiran hayvanlarin tam da hakettigiydi, onlari Melo'nunkinin ufagi kesmez zaten!!
Bu arada Melo'nun yaptigi dogru degil elbette ve cezayi da hakediyor, o da oteki tarafi. Ancak bunu da Nouma'nin pozisyonu ile degerlendirmek ise demagojinin gozu!!

Ayrica bu sozumu lutfen sadece Besiktas seyircisi icin algilamayan, Galatsaray ve Fener seyiricisi de bunlardan farkli degil. Hepsinin fanatik gruplarinin hakki Melo'nunkinden ufagi degil!!!

koala dedi ki...

@ Kaan; benim demem şudur; taraftar gruplarının hepsi bok. biri iyi yapmış, öbürü kötü yapmış v.s. v.s. ortak iğrenç refleksleri olduğu sürece benim gözümde aynıdır, kimse terane anlatmasın. Eboue'ye yaptığı şeyi Dinamo Kiev'li futbolcuya neden yapamıyor Çarşı ya da herhangi bir Avrupa kupası maçında bunları yapamıyor. Bu ülkede şikenin bile cezası yok da ondan. Gayet akıllılar, yapacakları şeyin sonuçlarını biliyorlar. Herkes sadece Türkiye'de tahrik oluyor. Türkiye dışında tahrik olamıyorlar. Çünkü cezasını sike sike keserler adama.

tyfn dedi ki...

@Kaan: ''Hadi siz de Engin gitsin, Felipe Melo gitsin, Eboue düzenbazdır gitsin diyin de görelim ne kadar bağlısınız değerlerinize.'' Demiş..

Peki soruyorum kendisine Nouma bu hareketleri (http://imageshack.us/photo/my-images/341/fft11mf1206054.jpg/ ) yaptığında hanginiz Nouma gitsin olmayan BJK'li duruşuna yakışmaz dediniz ?

Oypa13 dedi ki...

Eboue'yi hala düzenbaz,yalancı diye yaftalayan vatandaşlar siktir olup gidebilirsiniz.Adamın anasını sikmediğiniz kaldı bir tek hala yok efendim yalandan yatmış yere.

Taraftar be amına koduğum kendi sikinin keyfine zevk yapıcam karınla,patronunla,dünyayla olan bütün dertlerini çıkarmak için şeytan taşlar gibi futbolcu taşlayacaksın.Adamları soyunma odasına göndertmeyeceksin ondan sonra gelip burda Melo çok terbiyesiz,Engin zaten yavşak hep böyleydi gibi sikimkonik laflar türeteceksiniz.

Kapalı ve açıkta olupta futbolcuya cisim atanlarının topunun amına koyayım.Samiyen ve Kadıköy içinde aynen geçerlidir bu sözler.

Abi sende fazla sikleme bu ibneleri.Tribünde götverenliğin kralını yapıp,pc başında dünyanın en düz adamına bürünen yavşaklar türedi bu memlekette.

Adsız dedi ki...

kimyada nşa vardır normal şartlar altında,,melonun yaptığı nşa yanlıştır ama o ortamda az bile yaptı,,,noumayı klubünüz göndermeye bahane arıyordu gönderdiniz şimdide delikanlı ayakları yapmasın kimse o hareketten sonra bir çok bjk taraftarının nasıl zevkten salya akıttıklarını herkez gördü bu ülkede kimse elini orasından çekmez galatasaraylı biri gösterir ceza verilir haklısınız bu ülke toptan siktirsin gitsin aşırı tahrik ediyorsunuz adamı...

Kaan dedi ki...

@ Adsız, demagoji falan yaptığım yok.. Örnek verdiğim Engin in hareketidir. Benim için her ikisi de aynıdır. her ikisi de ayıptır.
@ Koala söylediklerine katılıyorum. Bu ülkede şikenin bile cezası yok. Bu ülkede şikenin cezasını bırak, bunu yapan takım taraftarı da kendi takımını haklı görebiliyor. Futbolu çirkinleştiren her taraftar, her gazeteci, her futbolcu, her yönetici, her oluşum benim için aynıdır. Onun rengi yoktur. sen ne kadar ceza verirsen ver, bu adamları bünyende barındırdığın sürece o küfürler de edilecek, o taşlar da sahaya atılacak.
@ tyfn Sonuçta Beşiktaş klübü Nouma yı gönderdi. Evet o dönemde ben de daha gençtim ve farklı düşünüyordum. Ama bugün futbolumuzun geldiği noktadan nefret ediyorum ve o gün gösterdiğim tavrın yanlış olduğunu düşünüyorum. Nacizane düşüncem bu tavırların sizin formanıza da yakışmadığıdır
@ Oypa13 Sahaya cisim atanlarla cümlenin altına Oypa13 ve Kaan yazabilirsin. Aynen katılıyorum.
Sahalara atılmasını istediğim tek şey bol konfeti. O günler güzeldi gerçekten.
Öncesine ise katılmıyorum. Burada masum olan kim onu aramıyoruz çünkü burada masum yok. burada taş atan ibnelere küfür edip, sikini tutup taraftara gösterenlere haklıdır diyenler de taş atanlardan daha masum değil.
son cümlende ise beni kastettiğini düşünmüyorum. O nedenle kişisel alıp ona göre bir cevap yazmıyorum.

zuber dedi ki...

bjk taraftarı hangi kafada anlamak mümkün değil... aurelio fenerbahçede oynarken kadıköyde beşiktaşlı oyuncuya stadın güvenliğiyle saldırmadı mı? şimdi o aurelio beşiktaşta oynamıyor mu?
hangi duruştan bahsediyorsunuz da Engin Melo ve Eboue gönderilsin diyebiliyorsunuz!!! Melo ve Engin e pfdk ceza verir, olacak ve olması gereken bundan ibarettir

tabi bu arada aynı pfdk volkan ve emreye milli maçtaki hareketlerden ceza vermiyorsa, emre efendi ligde hakemlere-rakibe istediğini yapabiliyorsa ve cezasız kalıyorsa Melo ve Engine verilen cezalar fenerasyon tezini güçlendirir (hep kurallar Gs söz konusu olduğunda hatırlanıyor bu ülkede)...

rıdvan hokkabazı da milli maçta volkan-emre için ayrı yorum bjk-Gs maçında Eboue için ayrı yorum yapar gerizekalılık konusunda uzmanlaşıyor günden güne! aziz yıldırım suçlu bulunursa sinir sistemi iflas eder bakırköylük olur

Kaan dedi ki...

Abi senden direk bir özür beklerdim.Özür yazısı falan önemli şeyler değil.Yaptığın şeylerin nedeni olabilir o an yaptığın doğru olabilir hatta hala doğru olduğunu bile düşünüyor olabilirsin ama benim doğruma uymuyor.Senin doğruna da uyduğunu zanetmiyorum en azından senin yazdıkların ve anlatmak istediğin doğruya.Herkesin bazı anları olur hata yapar önemli olan hatadan dönmek kabullenmektir.

Karşıdakilerin hataları seninkilerden fazla olabilir ama sen onları eleştiriyorsun onlardan olmak doğru olmaz.

koala dedi ki...

@ Kaan; "Yazdıklarımı tekrar okuduğumda hata yaptığımı görüyorum. Eğer Çarşı'yı haksız ve hatalı yaftalamışsam, eşekliğimden ötürü özür dilerim." cümlesinin neresi özre girmiyor. kaldı ki, "hata yaptım" dedim, "yanlış yapmışım" dedim. hakikaten özür dilemek için başka hangi kelimeler mevcut.
Yahu gözünü seveyim, "eşeklik yapmışım" diyorum, bana bir özür yazısında şu cümleyi bul, kendimi eşeklere siktireceğim.

Oypa13 dedi ki...

@kaan Bjk kapalısını dev aynasında görmekten vazgeçin artık.Sen ve senin gibi düşünen solcu geçinen tribünlere hakim olan abilerin o kafada olabilir ama koca kapalı tribünde ne adamlar vardır yukarıdaki postta bulunan insanları cebinden çıkarır.

Eboue'nin tribüne herhangi bir tepkisi yok size göre zaman geçiriyor,kimine göre profesyonellik ve adama ne var ne yok gönderirken bunu savunma şekliniz kafasına gelmiyordu ki sahtekar bunlar be amına koyim bana peçete attıklarında huylanıyorum bırak çakmağı.

Maç bitimi ise dediğim gibi şeytan taşlamadan farksız bir durumdu.Melonun yaptığı hareketi tribünlere kasıklarını gösterdi diye yorumlarsan volkanın,noumanın olayını nasıl anlatacaksın hiç bilemiyorum.

velhasıl kelam kimin suçlu olduğunu aramayabilirsin ama kimin daha az suçsuz olduğu gün gibi ortada.Sik kafalı basın ve çarşı yalakası götveren yazar takımı elele verip eboue'yi çarmağa germek ancak türklerin yapacağı iş olur bunu da babalar gibi yapıyorsunuz.

M.Cagdas dedi ki...

Abi neden memlekette her alanda, konu ne olursa olsun taraflar yaratip birbirimzle kavga ediyoruz birbirimize nefret kusuyoruz? Su olay iki tarafin da sucunun bulundugu ve iki tarafin da birbirine birazcik anlayis gostermedigi hatasini kabul etmedigi icin cig gibi buyuyup giden bir olay. Tipki ulkedeki her tartismamiz her fikir ayriligimiz gibi.

Ben Gs'liyim ama oyle dalyarak GS taraftarlari biliyorum ki irkicinin da irkcisi, fasist. BJK taraftarlari arasinda tabiki bir suru irkci vardir fakat Carsi irkcidir diyebilir miyiz? Hangi takimin taraftari arasinda irkci yok diyebiliriz bu ulkede. O BJK TV'deki dallama ile butun Besiktaslilar irkcidir diyen adam arasinda cok fark yok benim gozumde.

Neyse demem o ki goruyorumki iki taraf da birbirine nefret kusma yarisinda. Niye? Birisi siyah beyaz digeri sari kirmizi, bu birimizi cok asil digerini capulcunun onde gideni yapiyor.

Dun Twitter'da Ingiliz gazetecilere Eboue'ye atilan cakmaklarin irkci bir hareket olmadigini anlatmaya calisiyorum cunku bakin Turkler eboue'ye cakmak yagdiriyor rezalet irkci bir olay diyorlar. Hatta birisi Turkiye'de hep oluyor bunlar gibi birsey dedi. Neyse cok sikimde degil ne dedikleri de ne geregi var.

koala dedi ki...

@ M.Cagdas; Çağdaş, şurada Ultraslan'a en az 6 tane yazı vardır 'yalaka', 'asalak çetesi' gibi tabirleri kullandığım. bilmiyor muyum Galatasaray taraftarının içindeki iğrenç yapıyı. o zaman iyiydim, hoştum. çünkü adamlar, "vay amuğa koyayım ne de objektif" adam diyordu.
ama özürse özür de diledim, halen bunun üstüne gitmenin anlamı yok. kaldı ki, ulan Çarşı dediğin taraftar grubudur, böylesi bir aidiyet hissi duymaları, benim adıma dangalakçadır. toplumdaki tüm varoluş nedenin Çarşı mı?
neyse, ben Fenerbahçelilerden böylesi tepkiler almamıştım, bu da bana ders oldu.

M.Cagdas dedi ki...

Abi ben senin icin demiyorum yanlis anlamissin sanirim. Twitter'da falan goruyorum bi suru adam butun besiktaslilar irkicidr manasinda konusuyorlar. Besiktaslilar da GS'lilere nefret kusuyor. Ben genel olarak toplumun yapisindan bahsediyorum. En akli basinda dedigin adamlar bi anda dusman kesiliyorlar sikindirik gotu boklu bir mac yuzunden. Besiktaslisi da GSlisida FBlisi de.

Kimsenin bir digerinden farki yok.

Kaan dedi ki...

@ Oypa13 Benim yaşım 36, o tribünde kimse abim veya tanıdığım değil. Tribün adamı değil, taraftarım. Ne sağcıyım, ne de solcu. Türklüğümle de gurur duyarım. Sen bunların sadece türkiyede olduğunu sanıyorsan azıcık okumanı öneririm. en basitinden Simon Kuper oku, sana az da olsa yol gösterir veya West Ham - Milwall, Roma - Lazio, Rangers - Celtic, River - Boca, Kızılyıldız - Partizan vb. rekabetlerini ve olaylarını google dan aratıp blogları okursan bunun eleştirdiğin Türklere özel bir durum olmadığını kavrayabilirsin. Sen benim yazdıklarımı bir defa daha oku ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksın umarım. Ben hiçbir yazımda Eboue yi çanağa germedim. Volkan'ın ve Nouma nın hareketleri ile ilgili yorumlarım da yazdığım yazılarda mevcut. Kimin suçlu olduğunu aramıyorum, hepsi suçlu diyorum. O hareketi yapan futbolcu da, sahaya atlayan ve eline ne geçerse atan taraftar da, onları bünyesinde barındıran klüpler de, klüpçü olan köşe yazarları da suçlu. Ben burada kibar ve küfürsüz yazdıkça okumadan yorumlar geliyor. Ben bu tavır a bundan sonra cevap yazmam. Sen neye istersen ona inan. Taraf olmaya devam et. İnandığın, bildiğin yolda yürümeye devam et.

Kaan dedi ki...

@ Koala Sen de kusuruma bakma. Bloguna bir yazı yazdım nerelere gitti. Polemik yarattım. 36 yaşında PC kabadayısı bile oldum :) Bundan sonra sadece okumaya devam edeceğim. Çünkü yazdıklarımı anlatamıyorum sanırım.

M.Cagdas dedi ki...

Kaan'a katiliyorum. Herkes biraz hatasini kabul etse, apacilik yapmak yerine birbirimize dogru birer adim atsak bu boyutlara ulasmayacak isler. Ama kime diyorsunki, imam osurursa cemaat sicarmis (boylemiydi bu soz). Gazi veren olayi korukleyen medya, spor yazarlari, yoneticiler vb. Sen egitim duzeyi belli olan taraftardan sag duyu bekle ondan sonra.

koala dedi ki...

@ Kaan; Yok yahu, ne kusuru, olmaz öyle şey.
hakikaten okunup okunmamak dert değil. ama kardeşim yerine koyduğum adam "Ercan Saatçi'yi, Selçuk Yula'yı geçti" deyince koyuyor. Haa adam zaten bunu can acıtmak için söylüyor, farkında değil miyim? Elbet farkındayım. Ama işte söz ağızdan çıkıyor, yapılabilecek bir şey yok.

Adsız dedi ki...

Abi yazdığın onca şey uçup gittimi yazdığın bir yazı için. Boşvr takma kafana. Sen yine yaz biz yine okuyalım. Özürde dilemişsin benim için sorun yok

Oypa13 dedi ki...

@kaan benim tarafım "beşiktaş kapalısı tukakadır" değil.Türk futbol severinin tribünde ki kafa yapısından bahsediyorum bu Gaassaray tribününde de böyle,fener tribünün de de.kullandığım nick "oypa13" pao tribün grubunun adı.neyin ne olduğundan fazlasıyla haberim vardır herhalde.

Ben sadece şunu söylüyorum bu ülkede futbolcuya bok atmak,onu suçlu görmek en kolayı.Eboue'nin pazar akşamı sahada yaptığı hiçbir hareket beşiktaş tribünlerinden ona atılan yabancı maddeleri haklı çıkarmaz.Eğer topçu döner sana "kasıklarını" gösterirse "BELKİ" haklılık payın vardır "BELKİ" ama dün yapılanların savunması diye bir şey yok.

biz saf galibiyet dürtüsü ile maça gitmediğimiz sürece bazı şeyleri kontrol altına alabiliriz.Kazanamadığında rakibe bok atmak bizim memleketin genlerine işledi.Ne yazık ki bu ülkenin bütün stadların da bu böyle.Beşiktaş kapalısı da pazar akşamı bunun kurbanı oldu.

Adsız dedi ki...

Ulan sanki hayatında ilk defa yerde zaman geçiren futbolcu görüyor millet de bu kadar tantana yapıyorlar.Irkçılık sadece siyahi insanlara maymun demekle olmaz arkadaşım. Senin aynı hayvanlığı Elander'e yapman da ırkçılıktır.
Sonra da ırkçının ağababası çıkmış televizyona Eboue'nin yerinde olsaymış televizyonu değiştirirmiş utancından. Ulan sen önce arkadaşını yasadışı yollardan dinlettiğin için yargılandığın davadan aklan sonra insanlara terbiye dersi verirsin derler adama.
Ha bir de yok su şişesi sırtına gelmiş de başını tutmuş ta.Ulan mal, o şişeyi (dikkatini çekerim 1,5 litrelik en az yarısı dolu pet şişe) metrelerce yukardan senin sırtına atalım bakalım başını mı tutyorsun kıçını mı tutyorsun.
Ama farketmez tabii sen hayvalığını yap, sonra zeytinyağı gibi üste çıkıp millete çemkir, 2 pankart açı maçlarda üstünü çıkardın mı kahramansın. Siktirin gidin ya.

Kaan dedi ki...

@koala kusura bakma,şu ırkçılık meseleleri yüzünden çok stres sinir oldu.Senin yazının sonunu okumaya sabır edemedim direk yazdım görüşümü.Sen özürü dilemişsin hala bunun geyiğini yapan adamdan da pek bişi beklememek lazım.

koala dedi ki...

@ Kaan; bekleme, kimseyi bekletiyor değilim. kusura bakmayın da sikimde de değil artık. henüz ergenliğini noktalayamamış adamlara dert anlatamayacağım kusura bakmayın.
galatasaray'ın bir taraftar grubuna 'yakala, asalak' derken, süper objektiftim, şahane adamdım, iş başka birine dokununca boktan adam oldum.
tribünden, 1 kişi, 3 kişi, 5 kişi 10 kişi ama bağırıldı. o bizi, bağlamaz, diğeri öbürünü bağlamaz. yenilen boku, konuyu kapatarak unutturursunuz. unutur bu ülke, merak etmeyin.
geyik diye adlandırdığınız şey, herifin kafasından aşağıya yağdırılan onlarca madde. aslında onlar hep futbolun içinde değil mi?
herkes başkasının yaptığına ateş püskürür, kendi yaptığı zaman "geyik" olur. sikeyim objektiflik anlayışınızı.
sikmişim çarşınızı, ultraslanınızı, gfb'nizi. hayatını tribüne adayan adamdan bir bok olmaz. varolma sebebi bir taraftar grubu olan kimseye dert anlatmaya çalışmayacağım.

Kaan dedi ki...

Yanlış anlamışın ben senin dilediğin özürün geyiğini yapan kişilerden mantıklı bişi beklememek lazım dedim.Neyse çok uzamış mevzu hatadır yapılır.Bu seviyeye getirip "adam sanmıştık" diyeninde adamlığı bellidir zaten.

koala dedi ki...

@ Kaan; tamamen yanlış anlamışım ama yukarıda söylediğim gibi inan artık umursamıyorum.

Osman Turan dedi ki...

Bir Beşiktaşlı olarak BJK TV'deki şahıstan utandım. Bu insanlar Beşiktaşlı olamaz, bunlar derhal defolup gitmeli...

Beşiktaşlı'dan Irkçı, Irkçıdan Beşiktaşlı Olmaz: http://bahceduvari.blogspot.com/2011/11/besiktasldan-irkc-irkcdan-besiktasl.html

Adsız dedi ki...

@ Osman Turan "Bir Beşiktaşlı olarak BJK TV'deki şahıstan utandım. Bu insanlar Beşiktaşlı olamaz, bunlar derhal defolup gitmeli..."

Türklerin taraftarlık anlayışındaki en büyük yanlışlardan birisi bu işte. Beşiktaşlı olamazmış! Aklı sıra beşiktaş taraftarlığını yüksek yerlere koyuyor bu zihniyet.

Bunun bjk, gs, fb taraftarlığı ile ilgisi yok. Sadece ve sadece insan olmakla ilgisi var. İnsan olmayan biri bjk,gs,fb taraftarı olabilir. Bir sürü de örneği var, hem de her takımın taraftarından...Taraftar kimliğini insanlığın üstüne koyarsan, o pis heriflerin mantığıyla aynı dala binersin, hataya düşersin. O yüzden "Bu insanlar Beşiktaşlı olamaz" yerine " Bunu yapan insan olamaz!" demek lazım.

Olay çok basit. Önce insan olacağız, sonra hangi takımın taraftarı olursan ol. İnsan olmak demek sevgi, saygı, hoşgörü, iyilik, yardımseverlik vs gibi erdemlere sahip olmak demektir. İşte bu yüzden olayları çıkartan adamların Beşiktaş taraftarlığıondan ziyade, insanlıkla ilgisi yok.

İtirazım taraftarlığın yüceltilmesine. Bana kalırsa taraf olmak kadar boktan bir hadise yok. Ama işte bu ülkede futbol konusunda boktan bi taraf olma algısı var. Doğar doğmaz maruz kalıyoruz bu meseleye. Daha bebekken takım atkılarıyla fotolar, süsleyip çocuğu bir takımın taraftarı yapmalar...Lanet olsun keşke taraf olmayabilsem! Bu yüzden NBA'yi deli gibi seviyorum. Çünkü kimse şunu tut,bunu tut demedi, baskı kurmadı. Takım değiştirince döneklikle suçlanmadım, tam tersi basketbolu bildiğim anladığım söylendi, övgü aldım. Sadece güzel oyun peşindeyiz. Bu yüzden de kim güzel oynuyorsa ona şapka çıkarıp maçını izliyoruz. Ama futbolda öyle mi! İlla bok var gibi bir tarafta yer alcan. Aynı bokun farklı rengi. Değişen bir şey yok. Demem o ki övdüğünüz, üst kimlik haline getirdiğiniz o taraftarlık, aslında hepimizi içten içe öldüren, futboldan zevk almamızı engelleyen bir zehir.