13 Şubat 2012

Ölümden öte ne var?



Şöyle bir düşünüyorum da, lise yıllarımda tanıştığım Grup Yorum'u dinlemediğim gün çok nadir olmuştur. En canım sıkıldığı anda bile, bir türkü, bir şarkıyla kendime getirir beni.

Grup Yorum'un kim olduğunu, neler yaptığını, nasıl mücadelelerden geçtiğini bilmeyen var mı bilmiyorum ama bu grup Türkiye'nin en yakıcı, en sıcak konularında bile hiç tereddüt etmeden, kimseye teslim olmadan, hiçbir endişeye mahal vermeden türkülerini çalmıştır.

12 Eylül sonrasında kimsenin ses vermediği, kimsenin konuşmaya cesaret edemediği her şeye başkaldırdı. Bu yüzden Grup Yorum'un benim için anlamı isyandır, başkaldırıdır.

Cezaevlerinde insanlar yanarken onlar oradaydı, emekçilerin grevlerinde yine oradaydılar, öğrenci mitinglerinde, 1 Mayıslarda hep en öndeydiler.

Grup üyeleri işkencehanelerden geçti, cezaevleriyle tanıştırıldı, albümleri toplatıldı, dağıtımları her türden engellerle karşılaştı ama onlar vurdu sazın teline.

Türkiye'de hangi pek çok gruba öncülük ettiler, esin kaynağı oldular. Sazın, kavalın, bağlamanın yanına keman, viyolonsel, obua gibi aletleri katık edip, müzikal açıdan da kulakların pasını sildiler.

Son birkaç yıldan beri, özellikle de İnönü Stadı'ndaki ihtişamlı konserden sonra Grup Yorum'a yönelen saldırılar her zamankinden daha da artmaya başladı. Üniversite öğrencilerine, konser biletleri sattıkları için hapis cezaları verildi, "terör suçu" sayıldı.

Son geldiğimiz noktada, Biletix denen şirket, Grup Yorum'un Bursa'da yapacağı konser biletlerinni satmama kararı almış. Biletix yetkilileri, "Biletix’in kararı var. Grup Yorum biletleri ile örgüte yardım yapılıyor, satamayız" diyerek, satış teklifini geri çevirmiş.

Bu ülkede insanların şaşırma refleksleri benim için başlı başına şaşırtıcı olmaya başladı. Sanki Biletix, hiçbir engellemeyle karşılaşmadan şirket olarak böyle bir karar veriyormuş gibi, bu şirketin boykot edilmesi için insanlar çağrıda bulunuyor.

Boykot diyenlerin çok büyük bir oranının o boykotu yapmayacağı aşikâr. Bizim ülkemizde boykotlar genelde 3-5 günle sınırlıdır.

Yoksa benzin bu kadar pahalı olabilir mi?
ÖTV denen resmi hırsızlık yapılabilir mi?
Köprülere otoyollara, istendiği gibi zam uygulanabilir mi?

Ülkede garip şeyler oluyor. Hükümet ile Gülen cemaati açıktan bir kavga yürütüyor, kişiye özel yasa çıkartılıyor, iktidarın istemediği türden savcılar görevden alınıyor ya da soruşturmalardan el çektiriliyor, sendikalar, siyasi partilere her türden saldırı yaplıyor, katiller serbest bırakılıyor ama siz Biletix'i boykot ediyorsunuz. Öyle mi?

Siz böylesi bir boykot olabileceğini sanıyorsanız; saf, temiz duygularınızla oynamak istemem ve Polyannavari hislerinizle başbaşa bırakırım.

Grup Yorum'a destek olmak istiyorsanız anti-emperyalist mücadelenin içinde olun, faşizme karşı boyun eğmeyin, ücretlerini alamadıkları için eylem yaptıkları gerekçesiyle işten çıkartılan emekçilerin yanında olun, zalime isyan edin, zulme sessiz kalmayın. Bunlardan haberdar değilseniz, Grup Yorum'u hikâyeden dinlemişsinizdir.

Bırakın klavye üstünden vicdani mastürbasyon yapmayı, bırakın kendinizi farklı kılma çabalarını, bırakın lümpen hayatlarınıza sıkıştırmaya koftiden sosyalist kimlikleri. Samimi olun amına koyayım, samimi.

Ölümden öte ne var

6 yorum:

Adsız dedi ki...

son dönemde darbe döneminde işkence gören insanlara en çok gülen cemaatine bağlı medyanın yer vermesi hakkında ne düşünüyorsunuz? birebir haksızlığa uğrayanlar çıkarılıp isim soyisim fotoğraf kullanarak yapılıyor bunlar. hatta bazen işkencecilerin isimleri de veriliyor. sizin görüşlerinizi merak ettim. teşekkürler.

koala dedi ki...

@ Adsız; samimi değiller. samimi olmadıklarını zaten 12 Eylül döneminde gördük. göt atıyorlardı o dönem. Feto'nun kendisi Sızıntı dergisinde, "askerin eline sağlık" diye yazılar yazıyordu. tamamen dönemsel bir durum

dinamo dedi ki...

biletix boykotuyla ilgili yorumlarınıza katılmakla beraber, çok güç olsa da ben kendim yaklaşık 1 senedir falan bir şekilde boykot etmeye çalışıyorum biletixi. bu hizmet bedeli durumuyla ilgili çok ciddi sıkıntılarım vardı, ben o sebeple başladım boykota.para meselesinden de öte aldıkları oran [yaklaşık % 10, bazen daha da fazla.] bana çok adaletsiz geliyor. etkinliği yapan kişilerin emeğinden çalmak bu ,tekel olduğu için resmen gemisini yürütüyor. tüm biletleri etkinlik mekanlarından alıp , yollarda sürünmekten gına geldi ama sokayım biletixe. ben kendim elimden geldiğince uğraşıyorum , bir tek kişiden bişi olmaz ama sonuçta herkes tek kişi. ben kendimden sorumluyum.

Adsız dedi ki...

@koala; haklıymışsınız sızıntı dergisinin özellikle başyazı bölümlerinde açıkça mehmetçiğe övgüler yağdırılmış. bende de bir yalakalık hissi uyandırdı açıkçası. ben sol görüşlü bir insan değilim ancak blogunuzu beğenerek takip ediyorum. tekrar teşekkür ederim. başarılar.

koala dedi ki...

@ Adsız; başypazı bölümleri dediğini Gülen kendisi yazıyor. sol görüşlü olmana gerek yok, ben de kendime asla solcu demedim zaten. sağını solunu bilmem, emekten yanayım, ezilenden tarafım

buenavista dedi ki...

sen bir denesin yav