30 Eylül 2012

"Usta neden sikmedin?"

Son 10 yılda doğalgaza yapılan zam oranı yüzde 350. Rakam yanlış değil, götümden de uydurmadım, Akp iktidarının 10 yıl süresince doğalgaza yaptığı zam oranı net olarak budur.

Şöyle örnekleyeyim. Bundan 8 yıl önce aldığım maaş 1 milyar 800 bin TL'ydi (bin 800 TL). Altı sıfırı hayatımızdan çıkarttıkları için müteşekkirim, milyar gibi rakamlarla artık uğraşmadığımız için.

Tansaş'a gidip alışveriş yapıyordum 15 günde bir. Abur cuburdan tut da, kahvaltılığa, oradan kasap alışverişine kadar hepsini içine koy işte. Kasada ödediğim rakam 65 ila 75 milyon arasında değişiyordu. Bugün verdiğim rakam ise 140 ila 160 TL arasında değişiyor. Yaptığım alışveriş 7 yılda yüzde 100 artarken, aldığım maaş ise yüzde 100'ün çok ama çok az altında kaldı.

Şimdi buradan yaptığımız çıkarım ne? 7 yılda hayat çarşı pazarda yüzde 100'ün üstünde zamlanmış ama aybaşında cebime girmesi gereken ama götüme kaçan maaş ise yüze 50'yi ya bulmuş ya bulmamış. Bu sadece çarşı pazar hesabı. Yani kısacası temel ihtiyaçlar.

7 yıl önce kışın verdiğim doğalgaz parası 60 TL'yken, geçen kış verdiğim doğalgaz faturası 320 TL'ye çıktı. Bak bu sadece doğalgaz parası. Buna elektriği, suyu ve ulaşımı da eklediğinde ay sonunda cebimde kalan parayı bir hesaplayın. Ki, bundan 7 yıl önce her hafta dışarı çıkar, rakı masası yapar, alemde sekerdim, buna rağmen ay sonunda cebimde para kalıyordu. Ancak şu an bunu minimuma indirmiş durumdayım ve artık 4 TL olan birayı bile alırken, "Lan acaba gereksiz mi harcıyorum?" diye kendimi sorgular hale gelmişim.

Benim arabam yok, almayı da asla düşünmüyorum ancak bu ülkede pek çok insan araba kullanıyor. Şunlara bir de benzin parası eklesen aldığım maaşla geçinebilmemin mümkünü yok, üstelik oturduğum ev kendimin, kira vermiyorum. Kira versem, bildiğin götü verecek konuma gelirim.

Şimdi şu tabloda anlamadığım şey nedir diye kendi kendime soruyorum ve aldığım yanıt "Oğlum ne bileyim amına koyayım, harbi bu heriflerin bir hikmeti mi var acaba da, ülkenin yarısı bunlara oy veriyorum" oluyor. Cidden, bu insanlar açlık ve sefalet altındayken, nasıl oluyor da, bu koşullar altında heriflere oy vermeyi sürdürüyor. Anketler yapılıyor, oy oranları 2 aşağı 3 yukarı yine aynı. Bugün seçim olsa yüzde 48-55 arası oy alacaklar.

İnsanların seçimlerine karışılmaz, laf söylenilmez deniyor ya, "sikerim böyle seçimi" diyesim geliyor. Açlıktan ağzı kokuyor, evine sadece kurban bayramında et giriyor, bütün yıl makarna-bulgur pilavından başka bir şey yiyemiyor ama halen oy vermeyi sürdürüyor. Hakikaten çıldıracak gibi oluyorum, şu tabloyu görünce. Bu yüzde 50 koyun kırması gerizekalı böyle yönetilmeyi hak ediyor diyelim, lan ben niye hak ediyorum? Niye bu işkenceyi çekmek zorundayım ki!

Haber sitelerinden yorumlar göreceksiniz altta (Yazıları değiştirmeden koyacağım, hatalar bana ait değildir).

"butun ulkelerde var zam olayi. cari acik nasil kapatilacak fikriniz varmi. IMF den borc alinarak mi?? alistiniz tabi eski hukumetlere nasil olsa imf vardi demi.. yok oyle sey. herkes tasarrufunu yapacak.."

"Hükümete saldıran kesimlere doğalgazın %99'unu ithal ettiğimiz ve fiyatları bizim belirlemediğimiz birisi anlatsın dicem ama anlatsakta işlerine gelmez.. Gözleri var görmezler, kulakları var duymazlar."

"biz daha kendi çocuğumuza laf geçiremiyoruz. adam 70 milyonu idare ediyor. kolaysa siz yapın başbakanlığı. hem başbakanmı yapıyor zammı?"


"yılda ortalama 2000 tl doğalgaz parası veren türk halkına 200 tl olarak bile yansımayan zamdır. yani ayda 16 liraya falan tekabül ediyor, o da 2 paket sigara parası. sözün özü yerinde zamdır. abartı değildir."

Doğalgaza 9.8 zam yapılmış, elektriğin birim fiyatı 18.91’den 20.80 liraya çıkmış, herifler savunmayı sürdürüyor. Sanırsın götünden doğalgaz fışkırıyor pezevengin evladının ya da orospu çocuğu elektriği anasının amından çekip çıkartıyor.

Ya farkında mısınız bilmiyorum da, her hafta bir şeylere zam geliyor, insanların üstündeki vergi yükü de cabası. Sadece soluk alıp vermek için ve aç kalmadan ölmemek için yaşamaya çalışıyoruz.

Bu ülke çığrından çıktı, garip bir sonsuz destek var iktidardakilere. İlginç olansa, bunları savunanların yaşama güçlüğü çekmesine rağmen, o desteği sürdürmesi. Herifler milyarlarla dolar hortumladılar, milyarlarca doları çöpe atıyorlar, ülkenin topraklarını peşkeş çekip, dağlarını, ovalarını delik deşik hale getiriyorlar, ülkenin doğal zenginlikleri yok ediliyor bunların attıkları imzalarla, kan gölüne dönmüş topraklarda yaşıyoruz ama milyonlarca insan, 'hep destek tam destek' şiarıyla hareket ediyor.

Ülkeyi siyaseten de zıvanadan çıkarttılar. Hayatında herhangi bir darbeye ses çıkartmamış, hatta tam tersi alkışlamış milyonlarca yavşak, aniden darbe karşıtı oluyor. Geçen gün alışveriş yaparken 20 yaşlarında bir eleman arkadaşına aynen şunu söyledi "Abi çok çektik darbelerden, iyi oldu."

Dayanamadım, "Eleman senin yaş kaç?" diye soruverdim. "21 yaşındayım" diye yanıtladı. "Sen hangi darbeyi gördün ve gördüğün hangi darbeden nasıl etkilendin?" deyince, "Belli sen darbe yanlısısın" dedi. Nasıl sinirlendiğimi anlatamam, "Birazdan hayatındaki en sağlam darbeyi yaşayacaksın. Sizin topunuzun amına koyayım. Senin taşıdığın ve savunduğun zihniyet 12 Eylül'de asker kucaklıyordu" dedim, sonra araya birileri girdi, sesimin tonu fazlaca yükselince.

Bütün hayatları ezberden ibaret. Öğrenilmiş ve öğretilmiş kelimeleri seçip hep bir ağızdan aynı cümleleri kuruyorlar. Yarın darbe olsun, bir tanesi sokağa çıkarsa geçmişimi siksinler.

Bu iktidara oy vermeyi düşünen kim var, aptalın önde gidenidir. Sokarım böyle seçime, herifler ağzımıza sıçıyor, bunlar "Ama usta götümü neden sikmedin?" diye sitem ediyorlar.

Ustamız şiir seviyor, ona gitsin bu da;

Türk milleti gariptir
Her lafı kaldırmaz
ibne dersin kızar da
sikersin aldırmaz.

Neyzen Tevfik

7 yorum:

Adsız dedi ki...

bu zihniyet, barzaniyi alkışlayıp, "Türkiye seninle gurur duyuyor" diye bağıran insanlar. ne kadar zeka olabilir ki neyi seçecek?

Burak Eken dedi ki...

Millette aşırı derece, iktidar ve yancılarının sunduğu güzel Türkiye manzarasına kendini kaptırma eğilimi var. "Ne güzel dış borcumuz kapanıyor, başbakanımız dış dünyaya ayar verecek seviyeye geldi, Türkiye çok güzel bir yer, lay lay lay lay lom..." şeklinde takılanlar çok. E diyorsun, senin hayatında değişen, güzelleşen ne var? "Allah başbakanımızı başımızdan eksik etmesin, Türkiye daha güzel bir yer olacak" diyor.

Ha bir de Orta Doğu'ya hakim olup Osmanlı'yı diriltme hayalleri var bu tayfanın. 70 yıldır götümüzü dayadığımız herifler, ülkede sömürülmedik yer bırakmadı, Orta Doğu'yu sana mı bırakacaklar? Hadi bıraksınlar, sana ne faydası var? "E ülkemiz toprak kazanmış olacak" diye cevap veriyor, yüz ölçüm beyinliler.

"Suriye'ye girmemiz lazım" derler. O kadar masum insanın suçsuz yere ölmesine aracı mı olalım, diyorum. Birden gülmeye başlıyorlar, "ya bırak" dercesine. Suriyelileri siktir ediyorsun, bizim askerler oraya girince çiçeklerle mi karşılayacaklar? O kadar insanımız niye bok yoluna ölsün dediğimde "memleketin çıkarı için şehit verilir" kalıbını koyuyor önüme.

Sözün özü; bu insanlar öpülmekten fazlasıyla hoşlanıyor, senin de dediğin gibi. Ama olan bizlere oluyor.

Adsız dedi ki...

Söylediklerinin hepsini anlıyor ve çoğunlukla katılıyorum. Ancak senden bir noktada ayrılıyorum. Bu yaşananlar, bu iktidar olmayıp bir başkası olsa da yaşanacaktı. Bir söylediğinin bir söylediğini tutmamasının başka açıklaması yoktur. Çünkü kendi düşünceleri değil.

İşin ekonomik boyutuna bakınca, yaşanan refahın zaten "suni" bir refah olduğu görülüyor. Refah derken, hissedilen değil hissettirilen refahtan bahsediyorum. Ekonomik kriz, 2001'de neyse bugün de o. 10 senede ekonomik katkı getiren ne üretmişiz? Sattıklarımızın sağladığı maddi kaynağa, yoğunlukla Arap sermayesini ekleyerek elde ettiğimiz bir nakit akışımız var. Bu daha da kırılgan hale getirdi ülkeyi. Cari açığı kısa sürede kapatmazsak, ilk krizde çöker ve iflas ederiz. Senin aracılığınla şöyle ifade edeyim, Galatasaray'ın onca borcu var, Beşiktaş'ın da ancak Galatasaray'ın diğerlerinden farkı elindeki gayrımenkul değerler... Ülkenin elinde satılacak değer kalmadı. Ancak borç da kapanmadı. Hala sattığımızdan çok alıyoruz.

Gerçekler böyle maalesef. Ben bu hükümete özel bir his beslemiyorum. Benim beslediğim his hemen hemen bütün siyasiler için aynı.

Unknown dedi ki...

ama abi tl çok değer kazandı bu geçen sürede. mesela geçen sene sahip olduğun 1 lira şu an aslında 5 lira. o derece değerlendi para. satın alma gücümüz yükseldi. sonra enflasyon ve işsizlik tek haneye düştü. sonra bir mahallede her gün en az 10 tane dükkan açılıyor. hem sen niye tansaş'a gidiyorsun ki? bim'e git! kazıklanmak istiyorsan o senin suçun. tansaş o kadar kazıkçıydı ki yıllar önce beşiktaş'taki yerini kapatıp kaçtı. vişneli fruko alabildiğimiz tek yerdi gerçi.

eğitim sistemimiz muhteşem ki artık dersaneler de kapanıyor. böylece bütün sorun ortadan kalkacak. liseden mezun olan her birey isterse dünyanın en iyi üniversitelerine girebilecek. kendi insiyatiflerinde artık. sağlık konusuna değinmiyorum bile. bak artık sıra diye bir şey yok. telefon ediyorsun hemen sıranı alıyorsun ya da internetten hemen işini hallediyorsun. 20 sene önce internetten yapabilir miydin bunu? pisliksin abi pislik. her zaman diyorum için fesat senin! sağlık sistemi derken bak eskiden çalışmayanların sağlık güvencesi yoktu. artık o da kalktı. çalışmayanlardan para zorla para alınıyor ve onların da sağlık güvencesi var.

yazında belirtmişsin "...4 tl olan birayı alırken, lan acaba gereksiz mi harcıyorum." işte bu zamların asıl sebebi de o. sizleri alkolün penşesinden kurtarmak. sigaraya zam yapılırken de bunu düşünün. sigarayı bırakırsan ayda en az 200 tl para cebinde kalacak. git doğalgaz faturanı öde la onla. o değil de hacı 320 tl ne ya:)

dış siyaset konusuna değinmiyorum. onu başka bir yazının yorumunda yaparım. kaldıramazsın yoksa. ahaha amına koyim ya insanlar sinirden nasıl kendilerini sikmiyor anlamıyorum.

M.Cagdas dedi ki...

"YAAEA ABI KIM GELSE YIYCEK BIRAK BU ADAMLARIN ALLAH INANCI VAR EN AZINDAN YEAA". Mantik budur.

nor dedi ki...

Maalesefbu iktidarin oy almasinin tek sebebi karsilarinda duracak alternatif bir sag partinin olmamasidir malum bu ulkede sol oylarin orani %30 u gecmez bukadar basit...

ozdmroz dedi ki...

geçen gün alışveriş yaptıktan sonra parayı öderken ağlayacaktım. alışveriş sırasında aldıklarımı hesaplarken "yok ya en fazla 40 tl öderim iyi sıyırdım bu alışverişten" derken, kasiyer kızın bana "75 tele 35 kuruş nakit mi ödersiniz kartla mı" demesiyle bütün kanım beynime sıçradı. kasiyer kızın saçlarından tutup kafasını kasaya vuracaktım. Medyum memiş'in keto'yu dövdüğü sahneler falan geçti gözümün önünden. sanırsam bu düşündüklerim saniyenin binde birinde gerçekleşti. kuzu kuzu ödedim tabi ama inanın boğazımda bir düğüm oluştu. bu ülkeden enflasyon yok diyenin amına koyayım. resmen sikiliyoruz. kışın doğal gaz nasıl yakacağım diye hesap yapıyorum sanırsam kendimiziden taviz vereceğiz.

ha bu arada pazara çıkın amk cidden 7 TL'ye bayağı doldurdum poşetleri, tansaş'tan migros'tan ucuz en azından.