25 Şubat 2013

IMC TV'ye program önerisi: Eyüp Burç'la faşist gündem


Bu ülkede yaşanan hiçbir şeye şaşırmamak gerekir. Nerede, ne zaman, ne oluyor takip etmek de güç, takip ettiğin hadiseye yorum getirmek de.

Emek odaklı yayın yaptığını savunan IMC (kuruluşu 1 Mayıs) adında bir kanal var. Bu kanalın çalışanları yaklaşık 3 ay önce sendikalı olmak için harekete geçti. Düşün ki, bu kanalın 'Emek Dünyası' adında, sendikal mücadeleye ilişkin programı var. Mantıklı düşündüğünde ne dersin? Çalışanlarının da sendikalı olmasında bir sorun yok diye düşünürsün değil mi? Ama yok burası Türkiye. Kanalında bas bas Sendikal haktan söz eden bir televizyon kanalı, sendikalı olan emekçiler için sürek avı başlattı.

Kanalın Eyüp Burç adındaki Genel Kordinatörü'nden söz etmeden olmaz. Kendisi hakkında birkaç şey yazacağım, zaten o zaman daha rahat anlaşılacaktır. Çalışanlara küfür eden, çalışanları tehdit eden, çalışanların devrimcilikleriyle alay edip "sizin arkanızdaki devrimcilere korum" diyen, tartıştığı çalışanlar için televizyona polis getirmekten söz eden, bir adam.

Ben yıllardır, hepimizin eleştirdiği anaakım medyada çalışıyorum ama televizyona polis getirmekten söz eden bir yöneticiye rastlamadım. Normalmiş gibi görünmesin, IMC TV'den söz ediyoruz. Böylesi kanalın bir yöneticisi, sendikal mücadele eden çalışanlar için televizyona polis getirmekten söz ediyor. Faşistlik tam da böyle bir şey.

Kendine 'solcu' sıfatı eklemen, emekten söz etmen fark etmiyor. Olmak istediğin insanla, olduğun insan arasındaki fark böyle bir şey. Eyüp Burç'un da olmak istediği adamla, olduğu adam arasındaki korelasyon böyle. Sendikal mücadele için çabalayan çalışanlara "Sizin arkanızdaki devrimcilere korum" diyen bir herif olur mu lan! Sen nasıl, insanların değerlerine laf edebilirsin? Sendikal mücadele eden çalışanları korkutmak için kanala ne olduğu belirsiz 3 kişi getiriyor.

Her neyse, kanal yönetimi, çalışanların mail grubunu takibe alarak, yazılanlar ve çizilenler doğrultusunda 3 haftalık süreçte 13 kişiyi işten çıkarttı. Çalışanlar, ilk etapta 5, sonrasında 8 kişi işten çıkartılana dek, sürekli diyalogdan ve iyi niyetten yana tavır aldı. Ancak bu Eyüp Burç denen herif, kanalın göz bebeği sanki. Patrona, bu herifin yaptıkları anlatılmasına karşın, kimsenin kılı kıpırdamıyor.

Kanal çalışanları bugün itibariyle iş bıraktı. Kanalda yayın durduruldu. Kanal emekçileri, arkadaşları yeniden göreve getirilmeden, yayını başlatmayacaklarını açıkladılar. Şu saat itibariyle, herkes beklemede.

Emek dünyası, mor bülten, yeşil bülten diye program yapacaksın, emeğin yanında olduğundan dem vuracaksın, 'biz farklıyız' diye ortalara çıkacaksın ama anaakım medyada bile eşine az rastlanız faşist uygulamalar yapacaksın. Bir nevi kara mizah ama daha çok Türkiye gerçeği.

Çalışanların maaşlarını asgari ücretten verip, üstünü elden vereceksin (pek tabii ki vergi kaçırma yöntemi), kanal çalışanlarının sendikal mücadelesini tehdit gibi algılayacaksın, insanlara baskı ve tehdit yoluyla mobbing (bezdiri daha güzel sanki) uygulayacaksın, diğerlerine ibret olsun diye insanları işten çıkartacaksın, kanala polis getirmekten söz edeceksin, sonra emekten yana olacaksın! Tabii canım tabii, suyundan da koy olmaz mı?

Böylesi bir rezaletten sonra, bu kanalın inandırıcılığı nasıl olur acaba? Emek Dünyası, Mor Bülten, Yeşil Bülten diye program yapacaklarına "Faşist Bülten", "Eyüp Burç'la gündem baskı", "Eyüp Burç'un faşist güncesi" adında program yapsınlar, en azından inandırıcı olmak konusunda daha 'sempatik' görünürler.

Hep söylüyorum, bu ülke neresinden tutarsan tut, elinde kalıyor. IMC TV de, buna bir örnektir. Bugün Eyüp Burç IMC TV, yarın başka bir isim ve başka bir kanal.

Bu ülkede emekçi olmak zor, bu ülkede hakkını aramanın sonu mahkeme salonları, cezaevleri ya da burada görüldüğü gibi ekmeğinin elinden alınması.

Kanal yönetimi üç maymunu oynuyor ama şunu unutuyorlar; maymunlar, her taraflarını kapatabilir ama kıçları açıktır.

Kanal yönetimi şöyle bir açıklama yapmış, link budur. Yapılan açıklama aleni yalandır. İçeride olan biteni çok yakından biliyorum. İş ahlakı vs. sözlerinin tamamı içi boş, koca bir balon. İşten çıkartılanların tamamı sendikal mücadele içinde olan kişilerdir ve diğerlerine ibret olsun diye işten çıkartılmışlardır.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Her türlü inanç, düşünce üzerinden para kazanmak serbest bu ülkede. İnsanlara şöyle bir duruşun olduğunu göster ama aslında içerdeki duruşun böyle olsun. Baştakilere kızıyoruz ama bunlar başa gelse aynı sazın başka teli çalmaya başlar.

koala dedi ki...

@ Adsız, son cümlede yazdığını biraz önce söyledim. ne yazık ki haklısın

Kayser dedi ki...

Siteyi 1-1.5 senedir takip ediyorum(yanlış olmasın, hatırladığım kadarıyla) .Çok hoşuma gidiyor.Güncel yazını bulamayınca geçmiş günlerin yazılarına bakıyorum. mükemmelgerçekten.Kısaca şöyle söyliyeyim:Roman okumayı çok seviyorum,ondan sonra senin yazılarını(Konuya böyle başlayayım dedim.Ne zamandır bunu söyliyecem diyordum söylemiş oldum.)
Bu sendika konusuna gelince hemen dikkatimi çekti.
Yaşım 27.Maden mühendisiyim.Yeraltı kömür madenince çalışıyorum.Kömür madeni diğince Sendika ile ilişkilendirmenin hiç de zor olmadığını düşünüyorum.işe başlayalı 6 ay oldu.Bir çok kişi işten çıkarıldı.Suçları(Ben suçlu demiyorum,şirket sahibi öyle düşünüyor) Adamlar Sendikaya üyeler diye adamların arkasından demediklerini bırakmadılar.''Adamlar hırsız mış adamlar fırsat kolluyorlar mış,adamlar şerefsiz miş..Falan da filan...Çalışma şartlarını bir görseniz.(Buna bende dahilim) Yemin ederim.tiksinirsiniz.Yiyecek-içeceklerini kendileri getiriyorlar banyo yok.Yerin altında en az 8-9 çalışıyorlar( Benden önce 12-13 saat çalıştıkları olmuş).çamurun,kirin pasın içinde.Geldiğimden beri bunları görünce yeminle insanlığımdan utanır oldum.
Hal böyle iken.Patron(O.ç'nun teki)
maaşı asgari'den gösteriyor gerisini elden veriyor.Sendikalı olursan da seni şerefiz ilan ediveriyor.
Bir keresinde patornun oğlu biri ile konuşuyordu.Telefon kapandı.''Kim'' dedim.Aynen dedi ki ''ne adi adamlar ya işleri güçleri dolandırıcılık.''Ne oldu'' dedim benden önceki mühendis işten ayrılmış ta tazminatını istiyor.Adam bunu dolandırıcı olarak görüyor.
Özellikle şu maden ocaklarını tek tek gezerseniz insanlığın nasıl da yerlerde gezdiğini görürsünüz(Zaten cehenemin dibindeyiz)
Durum böyle iken oruspu evlatları hala vergiden kaçacağım diye adamların sigortalarını düşük yatırıyor.Şu Çalışma Bakanlığında gelen adamların da ta gelmişini geçmişini... Adamlar denetlemeye geliyor,işçilerin soyunma odasına giriyor o ahırdan da beter yeri görüp hiç birşey demeden çekip gidiyor.
Nihayetinde bu ülkede emek denen kavram yok.O yüzden herkes kendi kaderine razı gibi görünüyor.
Buarada tüm emek hırsızlarının amnk.

Cihan Elcin dedi ki...

@Adsiz'a sonuna kadar katiliyorum. Birilerini fasistlikle suclayanlar, baska goruslerin fasistligini yapiyorlar. Insanlari yobazlikla itham edenler, tarafi olduklarini savunduklari goruslerin yobazligini yapiyorlar. Turkiye'de bir cok taraf, bir cok kimlik var gibi gozukuyor. Ama insanlarin kafa yapisinin, mentalitesinin, bakis acisinin bire bir ayni oldugunu dusunuyorum. Sadece belli yonlendirmelerle bu gruplar arasindaki dusmanlik uyanik tutuluyor. Yuzyillardir ayni cografyayi paylasan bu milletlerin birbirinden farkli oldugunu soylemek zaten anlamsiz. Yazik ki, bu insanlar; duygu, din, ideoloji vb. unsurlar uzerinden somurulmeyi hala kabullenebiliyorlar.

koala dedi ki...

@ Kayser; valla şahane şeyler yazmışsın, ciddi anlamda utandırdın beni ama bir taraftan da mutlu oldum. çalışma şartlarını tahmin edebiliyorum bile diyebilmem imkansız, çünkü hiç bulunmadığım bir ortam ama yeraltı emekçilerinin yaşadıklarını anlattıklarından ve okuduklarımdan biliyorum. bu ülkenin tuttuğu yeri elinde kalıyor, sektör, işkolu gözetmeksizin cehennem koşullarında çalışıyoruz ve yaşıyoruz. sonra bunların hepsine bakıp, bizden şükretmemiz bekleniyor.

@ Cihan Elcin; o anlamda faşizm görüşlerden bağımsız. herkesin içinde varolan bir duygu, kimisi fazlasıyla su yüzüne çıkıyor, kimisi bastırılmış bir yerlerde bekliyor. benim genel anlamda ülke insanına inancım hiç kalmadı. görüşlerinin ne olduğunun önemi yok.

Cihan Elcin dedi ki...

@koala; Ben de ulke insani ve gelecegi adina inanilmaz karamsarim. Hic bir sey yapamamak, insanlarin kafalarini degistiremeyecegimi bilmek de moralimi bozuyor. Blogunuzu okurken, bir nebze teselli buluyorum, gercekleri gorebilen insanlarin varligi hala umut oldugunu gosteriyor.

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
koala dedi ki...

@ Adsız; yorumunu okudum, amacım o değildi. buraya yazmış olduğun mesajı da siliyorum çünkü dava açıldığı taktirde başım ağrır, yoksa yazı konusunda isteyen istediği zaman dava açabilir. edilen küfürlen, yapılan uygulamalar mahkemece onaylanmış olur, böylece amacıma ulaşmış olurum.

Adsız dedi ki...

Eyüp Burc'un bir de gecmisiyle ilgili sunu eklemek isterim; Almanya'da Telemed adinda kurdugu sirketteki calisanlarinin 6 aylik maaslarini vermeden sirketi kapatip kacti