23 Ağustos 2009

Pantolon indirmeye kadar geldik


Bütün dünyanın gözleri önünde, bir insanlık dramı yaşanıyor. Dünya Atletizm Şampiyonası'nda 800 metrede dünya şampiyonu olan Güney Afrikalı atlet Caster Semenya'nın cinsiyeti konusundaki tartışmalar, genç atletin "Tartışmalara son vermem için pantolonumu mu indirmem gerek?" açıklamasıyla, hadisenin nerelere geldiğini gösteriyor.

18 yaşındaki genç bir insanı insanı böylesine çileden çıkarabilmek, bütün dünyanın gözü önünde cinsiyetini sorgulamak ve sorgulatmak tek kelimeyle terbiyesizlikten başka bir şey değil.

Bu işi daha mantıklı ve daha uygar bir biçimde çözemeyen Dünya Atletizm Federasyonu (IAAF) yetkililerine katran sürüp, ardından da tüye bulamak sonra da sokaklara salmak gerekiyor. Evet kabul ediyorum, gerçekten de erkeksi bir görüntüsü var ama her kadının, kadın gibi görünmesi de gerekmiyor ki. Belki bir lezbiyen, olamaz mı?

Asli görevi insanların cinsiyet tartışmalarını herkesin gözü önünde sorgulamak olmayan bir kurumdan gelen açıklamaların irdelenmesi gerekiyor şu noktadan sonra.

Kendileri bilmiyor sanki, daha küçük yaşlardan itibaren kadın sporcuların erkeklik hormonu aldıklarını. Her kadın sporcunun görüntüsü Maria Sharapova gibi olmayabilir. Zaten öyle olunca da manşetlerden inmiyor.

Düşünsenize, bu kızın anne-babasını. Kız olan kızlarının cinsiyetini ispatlamak için her gün açıklama yapmak zorunda kalıyorlar. Nasıl bir ruh halidir acaba. Tarihin en büyük tazminat davasını bir saniye düşünmeden açarım annesi ya da babası olsam. Her bir üyeye tek tek ve federasyonun tamamına.

Hiç yorum yok: