10 Ağustos 2009

Türkiye'de futbol yorumculuğu



Dün akşam, televizyonlarda futbol programları arasında gezinti yapıyorum. Her dakikası eğlenceli, her saniyesi insanı dehşete düşüren cinsten.

Hiçbirinin Türkiye Ligi dışında bilgisi yok (istisnaları saymıyorum). Sinan Engin çıkmış diyor ki, "Hugo Broos Belçika'nın önemli futbolcularındanmış." Ehh be birader, yaşın benden büyük, aynı dönemlerde futbol oynamışsınız, hiç mi ilgilenmedin, hiç mi izlemedin? 1986 Meksika Dünya Kupası'nda dünya 4. olan efsanevi takımın defansında oynadı bu adam. Jean-Marie Pfaff, Gerets, Broos, Vanderelst, Vandereycken, Scifo, Vercauteren, Ceulemans, Veyt, Vandenbergh, Czerniatynski. 4-3'luk SSCB maçını o dönemlerde yaşayan hangi futbolsever hatırlamaz ki?

Bu adamlar futbolculukları dışında ne yaptılar merak içindeyim. Hatun peşinde koşmak, araba satın almak. Eeee hayat bu mudur? Hiç mi ilgi alanı olmaz insanın. Her şeyi bir kenara bırak, yaptığın meslekle ilgili dünyada ne oluyor, ne bitiyor ilgilendirmiyor mu sizi?

Sonra Ahmet Çakar, "Arda attığı gol ve 2 asist dışında ne yaptı?" diyor. Hoppala paşam, malkara keşan. Amuda kalkıp, ağzınla kuş tutamadı haklısın. Galatasaray maçta 3 gol atmış, 3'ünde de imzası var çocuğun. Daha ne yapması gerekiyor acaba? Hava sıcaklığı, daha ligin başı olmasına karşın 3 günde maç yapılmasını söylemiyorum bile.

NTV'de Rıdvan Dilmen var sonra. "Keita'yı ilk kez izledim, beğendim". Of ki of. Keita'yı ilk kez izlediysen Fransa ligini izlemediğini varsayıyoruz. Ehh hadi kabul edilebilir bir durum diyelim. Şampiyonlar Ligi maçı izlemediğini anlıyoruz. Eh o akşam işin vardı onu da izlemedin. Dünya Kupası'nı da mı izlemedin be adam.

Gittiğin ve yerinde izlediğin Dünya Kupası'nda Fildişi Sahilleri diye bir ülke var hani. O takımın ilk 11'inde oynuyor. Bu işten para kazanan bir adamın, böyle bir lüksü yok. Tabii ki, 24 saati futbolla geçmeyecek ancak Keita'nın da kim olduğunu bileceksin. Hiç bilmiyorsan, bu adam hakkında yarın yorum yapacaksın, az biraz araştır bari. Ayda 30 bin dolar para alacaksın, bunları bilmeyeceksin. Burası Türkiye haklısın.

Sonra Fox'ta bir abla vardı. "Keita numaradan kendini atmış olabilir mi?" dedi. Ağzımı bozmamak için yoğun gayret sarf edeceğim ama "Senin insanlığına tüküreyim" demekten de kendimi alamıyorum. Evet numaradan attı ama iyi beceremediği için dili soluk borusuna kaçtı.

Gerçekten yaptıkları iş konusunda kara cahil konumunda, birkaç kelimeyi ezbere alıp aynı sözcüklerle benzer cümleler kuran bir güruh söz konusu. 34 hafta boyunca olumlu ve olumsuz cümleleri var. Ona göre konuşuyor adamlar. Bilgi, araştırma gibi olgular hak getire. Sonra "Arda, Messi'nin ayağı olamaz" türünden, deli saçması şeyler söyleniyor. Biz de oturup izliyoruz. Hemen savunmamı yapayım "malzeme topluyorum" yoksa katlanılacak türden değil.

1 yorum:

akakiyeviç dedi ki...

Dün televizyona kafa attım FOXtaki futbol programı!!! yüzünden.

Sadece reyting kaygısı yüzünden,daha Türkçe'yi doğru düzgün kullanamayan ama güzel diye bi tane üstünzeka!!bir hanımı çıkarmışlar.Deli etti beni ya kadın.Yanında 2-3 şaklaban(şafak sezer,vatan...)

Bunlar yüzünden futboldan soğuyorum.