1 Eylül 2009

'Damned United' ivedilikle izlenmeli


Brian Clough, Ada futbolunun en büyük mucizelerinden biri. İngilizler onun için hâlâ "İngiliz Milli Takımını'nın başına geçmemiş en büyük teknik direktör" diyor. İngiltere'de futbolun şu anki hale gelmesinin en büyük etkenlerinden biri.

David Peace'in aynı adlı romanından uyarlanan Damned United'da, bu efsane ismin Leeds United'daki 44 gününü anlatılmış, geri dönüşlerle kariyerinde bir gezinti yapılarak. Frost/Nixon'dan hatırlayacağımız Michael Sheen canlandırmış Brian Clough'u.

Bir futbol filmi olmasının dışında Clough'un kişiliği, tüm kariyerini birlikte geçirdiği Peter Taylor'la olan ilişkisi harika anlatılmış. Gerçekten de, çok ilginç bir karakter. Hava topuna dayalı Ada futbolunda "Tanrı, futbolun havadan oynanmasını isteseydi, çimleri toprakta değil havada yetiştirirdi" sözü bile, onun ne denli öngörülü ve o dönem için bir devrimci niteliğinde olduğunu gösteriyor.

Bu tip dönem filmleri izlemek, neler olup bittiğini görmek açısından da çok güzel oluyor. Örneğin; futbolcuların soyunma odalarında sigara ve çay içmeleri gibi.

Don Revie ile aralarındaki çekişme ve iki teknik direktörün kariyerlerini birbirlerini alt etmelerine adamaları geçerliliğini hâlâ yitirmemiş günümüz gerçeklerinden birini oluşturuyor.

Bir işçi çocuğu olan Clough'un, futbolda bile emeğin hakkını sonuna kadar savunan ve kendisinin bir Sosyalist olduğunu da belirtmeden geçemeyeceğim.

Filmde en çok Peter Taylor'ı canlandıran Timothy Spall'ı beğendim. İkinci adamları hep sevmişimdir zaten.

Bu arada Schumy'e teşekkürler. Mutlaka izleyin derim, hatta zaman geçirmeden izleyin.

2 yorum:

Schumy dedi ki...

Ne demek Abi.

Ciddi anlamda büyük bir insanmış Brian Clough...

akakiyeviç dedi ki...

Bizim eski antrenör.70'li yılların sonunda 2 yıl üst üste Şampiyonlar ligini aldığımız zaman başımızdaydı.
Senin Barça'n varsa benimde Forest'im var.
O zamanlardan kalma bir forma görmüştüm geçenlerde alacaktım.İlla banka hesabı istiyorlar.Bende 1 sene sonra banka hesabı açar o zaman alırım.Şimdi yaşımız yetmiyor:)
Neyse;
İyi güzel de ben bu filmi niye yeni gördüm.Bi de nereden bulabilirm?