14 Ocak 2010

Fotoğraf hadisesine ilişkin birkaç kelam


Sevgili okuyan, takip eden arkadaşlara sesleniyorum. Bakın bir haftadan bu yana şu fotoğraflara herhangi bir şey koymuyorum özellikle. Bilenler biliyor, üstlerine "Lucarelli-Breitner.blogspot.com" yazıyordum. Şimdi yazmıyorum.

Dün bir Cevat Prekazi fotoğrafı koydum, sağda solda gördüm. Chao Grey hariç herkes "bilmem kimden aldım" diye yazmış. Aldığını söylediğiniz yerdeki Cevat Prekazi fotoğrafı ufak, ama bloglarınızdaki fotoğraf 500x522 ölçüde. Şansa bak ki, tam benim ölçülendirdiğim ölçü.

Yani bu kadar mı tesadüf olur ölçü ve isimlendirdiğim "Cevat" birebir örtüşüyor. Hayır, verme adresimi, verme linkimi. Bunu istemiyorum, derdim bu değil. Ama şuradan aldım demek de bu kadar zor olmamalı.

Sen böyle yaparsan, ne farkın kalır haber çalan Hürriyet, Milliyet, Habertürk'ten. Değil mi güzel kardeşim. Ne farkın kalır, ondan bundan fotoğraf çalan portallardan.

İlla ki, üstüne bir şey mi koyalım? İlla (ç)alınmaması için önlem mi alalım? Yahu çok değil, bir teşekkür.

Hayır, her şeyi geçtim, benden aldığın bas bas bağırıyor başka blog ismi yazıyorsun. Mal mısın arkadaşım sen? Bari ölçülendirmesi ile fotoğraf adını değiştir. Sığırlığın ortaya çıkmasın. Senin otladığın yerlere, samanları ben bıraktım. O yüzden cinlik yapmaya kalkmayın.

Tekrar ediyorum, gözden kaçırdığım olabilir ama sadece Chao'ya teşekkür ederim. Gayet ince ve naif bir biçimde kimden aldığını yazmış.

Daha önce de yazmıştım. Ben yine aynı stile devam edeceğim. Biri mail atıp "Bana şu fotoğrafı üstünde yazısız yollar mısın?" derse de, hiç üşenmem yollarım. Ama böyle kendi çapında cinlik yapanlara da, önlemimi alacağım.

7 yorum:

Selocan dedi ki...

Ayıp ben de kıl olmuyor değilim hani. Formalarımın resimleri her yerde. En son olay, "Galatasaray'ın unutulmaz formaları" diye bir resim galerisi açmış Fotomaç, 4'te 3'ü benim koleksiyondan. Onlar bile yürütmüş yani. Bir link koymak çok mu zor anlamıyorum ki.

koala dedi ki...

@ Selocan24; ya bunu Fotomaç filan yapar anlarım. Onlar zaten mal. Ama her tarafta caka satacaksın, "Bloglar gazetelerin önlerinde, bilmem ne" diye sonra benzer hareketleri yapacaksın. Teşekkür etmeyi bilmeyen bir topluma sahibiz.

Adsız dedi ki...

Çok zor değil nereden aldığını belirtmek. İnsanlar ya üşeniyor, ya da karizmalarının çizileceğinden (!) korkuyor kaynak belirtirlerse. Kullandığım fotoğraflar eğer buradan aldığım fotoğraf gibi nadir bulunuyorsa, yani ajanslardan alınmadıysa, kaynak belirtiyorum. Burada "cevat" olarak adlandırılmış fotoğrafı başka bir yerde görmedim. Açıkçası yorum yazıp izin isteyecektim ama ona üşendim vallahi. Kaynak gösterince sorun çıkmaz diye düşündüm, çıkmamasına da sevindim.

Saygılarımla...

koala dedi ki...

@ Chao; sorun filan çıkmaz deli misin? Diyorum, isteyene istediği fotoğrafı veririm yeter ki bir teşekkür etsin. sitesine gerek yok.bir mail atsın o yeter.

Unknown dedi ki...

koala, şimdi ne desem bilemedim ki?
mesela yazı yazdım ve foto arıyorum. hemen google-görsel olayı yapıyorum. şayet aynı fotoğraf birden çok yerde varsa kaynak göstermeden ben de araklıyorum. genelde de gazetelerin sayfalarından alıyorum; ama linkiyle yükleme yapıyorum. her neyse, bir ara teker teker her fotonun adresini yazayım dedim içim dışıma çıktım. salladım gitti. sonuçta blog üstünden kimse para kazanmıyor yani ticari amaç gütmüyor. ama senin kullandığın foto arşivden ya da kendi çekiminse ayıp olmuş demektir.

koala dedi ki...

@ futbol muhalifi; postun gittiği yer belli. o kendisini biliyor. benim kızdığım, koyan eleman, bir başkasından aldığını yazmış, oysa benden almış fotoğrafı.

Jordi Metal dedi ki...

Valla ben kendi sitemdeki bilgileri kaynaksız yazacak olan blogger'ların benzer üşengeçliğe düşeceklerine inandığımdan daha önce onlarla helalleştim :)

Yalnız ibne basın hariç :D


http://hakanbaysal.blogspot.com/2009/12/son-10-ylda-transfer-piyasasnn-kar-eden.html