11 Ocak 2010

Sirk terbiyesizleri!!!


Fotoğraf Çin'den. Bir sirk terbiyesizi (tashih yapmadım) bu arkadaş. Küçükken hemen hepimiz çok severdik muhtemelen sirk gösterilerinde bu güzelim hayvancıkların hoplayıp, zıplamalarını; doğaları dışında hareketler yapmalarını v.s. v.s.

Haliyle insan sonra sonra fark ediyor aslında olup biteni. Türkiye'de öyle yerleşik bir sirk kültürü yoktur. Ama son yıllarda yurtdışından çok sayıda sirk gelmeye başladı. Bu sirklerin ortak özelliklerinin başında da, özellikle hayvan sirki olması.

Ne yazık ki, bu hayvanların hepsi büyük işkencelerden geçerek, öğreniyorlar (!) bu doğaları dışındaki hareketleri. Ufacık kafeslerde aç bırakılarak (ödül verme diyorlar bunun adına) sonsuz bir biçimde itaat etmeyi öğreniyorlar. Tıpkı bu fotoğraftaki Kaplanlar gibi.

Olabildiğince uzak durmak gerekiyor bu tip sirklerden, gitmemek ve bu insanlara para kazandırmamak lazım. Yoksa her kuruşumuz, bu güzelim canlılara eziyet olarak geri dönüyor.

1 yorum:

Schumy dedi ki...

Yanlış bilmiyorsam şartlı refleks oluşturuyorlar hayvanlarda. Eskiden ayı oynatırlardı, onlar da işkence yapıyormuş hayvanlara sonradan öğrendim. Yazık...