6 Aralık 2010

Bu ülkede tek bir Comandante var


Alex de Souza

1995–1997 Coritiba 124 maç-32 gol
1997–2001 Palmeiras 141 maç-78 gol
2000 Flamengo 4 maç-0 gol
2001 Cruzeiro 1 maç-0 gol
2001–2002 Parma 6 maç-1 gol
2002–2004 Cruzeiro 121 maç-64 gol
2004– Fenerbahçe 186 maç-105 gol

Gheorghe Hagi

1982–1983 Farul Constanţa 18 maç-7 gol
1983–1987 Sportul Studenţesc 107 maç-58 gol
1987–1990 Steaua Bucureşti 97 maç-76 gol
1990–1992 Real Madrid 64 maç-15 gol
1992–1994 Brescia 61 maç-14 gol
1994–1996 Barcelona 35 maç-7 gol
1996–2001 Galatasaray 132 maç-59 gol

Rakamlar üstünden tartışma yaratılmaya çalışılıyor. Bunun için kıçını yırtan arkadaşların çabası, Alex'in Hagi'den daha büyük olduğu gerçeğini yutturmaya çalışanlar. Alex gerçekten de Türkiye'ye gelmiş en yetenekli ve verimli birkaç yabancı futbolcudan birisidir.

Türkiye istatistikleri pek çok isme göre parmak ısırtan cinstendir. Fenerbahçe'ye kazandırdıkları, verdikleri 'Fenerbahçe tarihine' geçmesini sağlamıştır ve Türkiye liglerine ismi altın harflerle yazdırmıştır. Ama hepsi o kadar işte. Alex'in büyüklüğü, yıldızlığı sadece bu ülke sınırları içinde geçerlidir.

Türkiye sınırları dışına çıktığın anda Alex de Souza'yı kimse bilmez, kimse tanımaz. Eh, çok çok Fenerbahçe'yi çok yakından takip eden futbolseverlerle Brezilya'da tanırlar ve bilirler.

Comandante olmak kolay değil, o sıfat Hagi'ye verileli 10 yıldan fazla bir süre oluyor. Bir sıfat vermek istiyorsan da, farklı bir şey ver, zekânı göster.

İki adamın yan yan getirilmesi bile abesle iştigaldir ama çok karşılaştırmak istiyorsan, bak bakalım kim nerelerde oynamış? 1990 ve '94 Dünya Kupaları'nda kim, herkesi kendisine hayran bırakmış? Öyle çok kasmanın anlamı yok yani.

Alex ancak ve ancak Türkiye'de efsane olabilir. Sınırlar dışına çıkıldığı an, o efsanelik bitiverir. Hagi dünya futbolunun gelmiş geçmiş en büyük oyuncularından biridir. Zaten o yüzden hem Barcelona hem de Real Madrid'de forma giymiştir.

Çirkefe bağlamak istemiyorum ama önce Real Madrid ve Barcelona ismini yan yana yazın sonra Cruzeiro ve Palmeiras'ı yan yana yazın. Son ikiye yazdığımı birbiriyle çarpın, ilk ikiye yazdığımı da birbirinden çıkartın. Son iki ile ilk iki arasında 4 haneli bir rakam çıkması olasıdır.

Herkes kendi efsanesini yaratırken, başkasının efsanesini lügattan silmeye kalkmasın. Parma'da 6 maç oynayan bir adamla 3 yabancılı dönemde Real Madrid ve Barcelona forması giyen iki adamı karşılaştırmaya kalkmak bile başlı başına gerizekâlılıktır.

Bu ülkeye tek Comandante geldi, bir daha gelmez. Elma ile armutu karşılaştırmanın anlamı yok.

13 yorum:

Manuel Calavera dedi ki...

Comandante, Hagi osun, Alex olsun, isterse deli ibo olsun... orospu cocuklarinin, gencleri coplamalari, 1 mayisda hastaneye biber gazi atmalari, tekel iscilerini kis gunu havuza surup uzerlerine su sikmalari devam ettikce, ne fark eder

koala dedi ki...

@ Manuel Calavera; haliyle fark etmez ama hep siyaset yazamıyorum. Bir süre sonra aynı şeyleri yazdığımı düşünmeye başlıyorum. O yüzden arada farklı şeyler yazıyorum. Yoksa takip ediyorsan, söylemek istediklerimi gayet iyi biliyorsun.

Manuel Calavera dedi ki...

Takip ediyorum, gunde 150 defa ugruyorum ve de cok onemsiyorum.

stalker dedi ki...

ikisi de muhteşem oyuncular. karşılaştırma yapmak taraftarlığın ruhunda var ama bokunu çıkarmamak lazım. hagi'yi özel kılan özellikler farklıdır, kariyeri bambaşkadır; alex'i özel kılan nitelikler farklıdır... illa birini diğerine üstün kılmak gerekiyorsa, az bir farkla hagi derim.

lakap mevzusu için ise, tek comandante var, boşuna tartışmayın diyorum :) http://video.yahoo.com/watch/3169261/8982142

ultraslanhaber dedi ki...

"İstatistik mini eteğe benzer bir çok şeyi gösterir ama asıl görmek gereken şeyi göstermez..."

İstatistiklere bakarsak evet Alex daha çok gol attı. Ama kazandırdığı şey ne? Sadece Lig Kupası. Bi Türkiye kupasi bile kazandıramadı takımını sırtlayıp.
Hagi'nin Galatasaray'a neler kazandırdığını zaten hepimiz biliyoruz.

A. Eren Logoglu dedi ki...

Bu istatistiklerle -özellikle gol pası- oynanıyor bilinçli olarak, unutmayalım.

Örnek veriyorum, Alex'in attığı bir korner, duran top ya da rakip oyunculara çarpıp girse bile Alex'e asist yazılıyor salı günü panorama yayınlayan gasteciler tarafından. Pek inandırıcı değil bu yüzden, bu sayı azdır genel toplam içinde ancak manipülasyon işte, Alex'in sayıların dayanılmaz büyüklüğüyle empoze edilme çabası.

Ayrıca Hagi döneminde gol pası istatistiği tutulmuyordu. Bazı yerlerde okuyorum, Hagi'ye dair asist sayıları yazıyorlar Alex'le karşılaştırmak için, bu da çok sağlıklı değil.

Alex'in gol sayısının yüksek olmasında ikinci forvet gibi oynamasının ciddi katkısı vardır, Hagi'yle karşılaştırırken bu noktayı atlamamak gerekir. Hagi, Hakan ve Arif'in arkasında, serbest ve ceza sahasına daha uzak oynadı, attığı gollerin ceza sahası dışı / içi oranı Alex'den kat be kat fazladır bu sebeple.

10 numara giymeleri, duran top kullanmaları, sol ayaklı olmaları gibi benzerlikler yanıltıcı olmasın, aynı bölgenin oyuncusu gibi görevlendirilmediler çünkü Alex'in olduğu dönemde futbol evrim geçirdi ve klasik 10 numara ya kanatlara atıldı -Ronaldinho- ya da ikinci forvet gibi santrfor arkası oynadı.

İstatistikleri doğru mercek altında değerlendirdikten sonra Hagi ve Alex'in dünya ve ülke futbolundaki yerine bakmak gerekir, nasıl bir etki bıraktıklarını incelemek istiyorsak. Burada da Hagi çok ağır basar, ülkeye ilk Avrupa kupalarını getiren takımın lideri olması, geçmiş kariyerinde oynadığı takımlar, kazandığı başarılar itibariyle.

TribunselSevda dedi ki...

Abi çok gereksiz bir tartışma bu bence. Seninde buna alet olmanı istemezdim. Alex bizim Comandante'miz dedik herkes üstüne alındı. Hagi sizin Comandante'niz olsun bizi ilgilendirmez. Ayrıca Alex dünya yıldızı söylemini hiç duymadım Fenerbahçe'lilerden. Eğer 10 yıl önce Hagi'ye verildiyse 20 yıl önce de biz Oğuz'a imparator diyorduk. Şimdi Fatih Terim'e de aynı şeyi söylersek bu böyle uzar gider. Sidik yarışına döner.

Diceğim odur ki Hagi sizin komutanınız olsun. Ki Romence'de komutan demek Comandante demek değildir !?! Alex'te bizim kumandanımızdır. Bundan da sırf tartışma ortamı yaratmak için olay çıkarmak yanlış olur.

koala dedi ki...

@ aLican; ya gereksiz gereksiz olmasına da, yapılan işin alt metninde bambaşka şeyler var, onu da ben kabullenmem. amann boşver :)

TribunselSevda dedi ki...

Abi benim bildiğime göre altmetin falan yoktu hiç yani:) Spor salonunda saatlerce uğraşılıp yapılan bi pankarttı :) Böle mevzular çıkartılacağı bilinse hiç yapılmazdı :) Neyse dediğin gibi boşver :)

maRco dedi ki...

dediğin gibi koala hem armut hem gerizekalı

Ozan dedi ki...

alex saygı duyulucak bir oyuncu ona lafım yok ama brezilya liglerininde ne kadar boktan olduğunu unutmamak lazım azıcık heyecan libertadores kupasında oluyor o kadar bir ara takip ederdim ama artık lig tv vermiyor

şu güzel söz herşeyi açıklar geçen twitterda da gördüm

ebbe skovdahl

"istatistik mini eteğe benzer; çok şey gösterir ama asıl görünmesi gerekeni göstermez.”

önemli olan fazla gol atmak yada fenerbahçede efsane olmak değil yeğen tüm dünya tarafından saygı duyulmak cahillik yapmasınlar açıp baksınlar kim hagi hakkında neler demiş benim taraftar damarımı kabartmayın ulan tek commandante giga hagidir

ozdmroz dedi ki...

Şöyle ki ilk yapılan şeyler her zaman taklit edilmeye halihazırdır. Herkes biliyor Hagi'nin ne denli konuşulduğunu hala konuşuluyor. ben bu Commandante olayında da fenerliler bir kıskançlığı olarak görüyorum.

bss dedi ki...

aslında bir galatasaraylı olarak,fenerbahçelilerin bu pankartı beni mutlu etti ve birkez daha galatasarayımın fenerbahçeden daha büyük bi tarihi olduğunu anladım,herkezin kendi komutanı olsun tabiki ama bence burada asıl konuşulması gereken medya büyüğü fenerbahçenin aslında komandante kıyaslamasında dahi ezeli rakibinin 5 6 gömlek aşşağısında bulunmasıdır.
beckham ın dediği gibi para tarihi satın alamaz...