12 Ocak 2011

Komünistler düdüklesin topunuzu


Haftalardır "Hür Adam" tartışılıyor ülkede. "Atatürk'e posta koydu", "Çok acılar çekti", "Mustafa Suphi'den daha fazla eziyet çekti", "O olmasa Kurtuluş Savaşı dı olmazdı", "Muhafazakâr seyirci rekor kırdırdı". Sözün özü film vizyona girmeden başlatı tartışmalar, vizyona girdi bilinçli bir biçimde gündemde tutulmaya çabalanıyor.

Filmin yönetmeni Mehmet Tanrısever, bugün bir televizyonda kendisini "Bu filmi para için yapıyorsun" diyen, elemana önce "Koministlerle uğraşıyorum bir de sizinle mi uğraşacağım" demiş, ardından da mikrofon fırlatmış.

Beni ilgilendiren kısmı, bu yönetmen denen tipin zihniyet sorunu. Herif bir kere, kendisini eleştiren herkese "Komünist" yaftasını yapıştırmış. Tipik 1960'lı yıllar ve sonrasında pompalanan zihniyet, 'Her muhalif komünisttir. Komünistler tehlikelidir' durumu yani.

İşin bir de mikrofon fırlatma hadisesi var. Bu heriflerin hepsi 12 Eylül'de ezildiğininden dem vurup, özgürlük naraları atan tiplerden.

Yaptığı hareketle, kendi düşüncesi dışındaki her şeyi nasıl reddettiğini, kendi gibi düşünmeyen bir kişiye nasıl tepki gösterileceğini, kendi demokrasi anlayışı dahilinde göstermiş. Bunların demokrasinden anladığı yegâne şey; "Herkes benim gibi düşünmeli. Farklı düşünceler olmazsa çok demokratik bir toplum oluruz" yuvarlaması.

Bunlar gibi düşünürsen, bunların söylediği her şeyi olumlarsan, bunların yaşam tarzına saygı gösterirsen, demokrasiye sen de sahip olursun. Ama tam tersini yaparsan, adi, pis bir komünistten ibaretsin demektir.

12 Eylül'ün bütün kaymağını yiyip, o kaymak üstünden zengin olup, siyasi örgütlenmede hiçbir zorluk çekmeyen Mehmet Tanrısever ve onunla atbaşı koşturan zihniyet, gariptir ki, bir ütopyadan halen korkmakta ve onu bir korku unsuru gibi göstermekte. Komünistlikse iğrenç, sapık ve sapkın bir düşünceden başka bir şey değil.

Haa bir de filmin ismi Hür Adam ama yönetmeni ve senaristi "Tahammülsüz Adam", filmin ismi "Hür Adam" ama daha vizyona girmeden Fethullah Gülen bazı kısımlarının çıkartılmasını istemiş ve arkadaş filminin "Hür" kısmını daha yekten kırpmış.

Bunların komünistlere baktığı gözün, söyledikleri aslında aynaya baktıklarında yansıyan görüntüden ibaret. Her zamanın adamı olarak, fabrika sahibi ol, sinema şirketi kur, kendi deyimiyle gazete kur ama halen ezilmişlikten söz et. Pes yemin ediyorum. Bu kadar kaygan, yapışık, jöle kıvamında olunmaz. İnsan biraz dik durma becerisi gösterir.

Ya ayrıca biriniz insana benzeyin lan.

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Ya ayrıca biriniz insana benzeyin lan.

BU nasıl bir cümledir abi ya :)

rybalta dedi ki...

''otoriteyi eleştiren herkesi komünistlikle suçlamak, eski bir diktatörlük geleneğidir.'
Ernesto Che Guevara

fazla söze gerek yok..

Saunders82 dedi ki...

Olm Cübbelinin bombası patlamış haberimiz yok! Deniz Baykal'ın görüntüleri el altından siteden siteye yüklenirken bu arkadaşın videosundan güzide medyamız bizi haberdar etmediği gibi yüklenen siteden görüntüler silinmiş 3 gün önce. Tabii internet burası sen sildikçe başka bir yerden pörtlüyor. Abi gavur hatunlarla zinada bamyasıyla 1 numara...

http://www.vindir.org/-18-gercekten-cubbeli-nin-fuhus-goruntuleri-hq--273241.html

Saunders82 dedi ki...

Adnan Abimiz de yorumlamış inşallah :D

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:T00M5fVOHj4J:alkislarlayasiyorum.com/icerik/43012/adnan-hoca---cubbelinin-filmini-izledim-igrencti+vimeo.com+18536115&cd=2&hl=tr&ct=clnk&gl=tr

Şairler Parkı dedi ki...

Komünist ne demek diye sorsan bu dingile, yanıt olarak anarşik der. İkinci bir cümle kurabilirse ağzıma tükürsünler.

Ege

kaptan dedi ki...

eger bir gun koministler iktidar olursa zor ya .. dusunemiyorum bunlari :)))

koala dedi ki...

@ kaptan, emin ol hiçbirine bir şey yapılmaz. hoş ben demokrat değilim, elimde olsa neler yaparım neler.