12 Şubat 2011

Aptallığın anlamı yok

Kış güneşi mi yoksa baharın ilk güneşi mi? demiştim Eskişehir maçı sonrasında, kış güneşi olduğunu görmüş olduk.

Kupa maçından sonra da benzer bir yorumda bulunmuştum; iki takımı yan yana getirdiğinizde, Gaziantepspor'un daha kaliteli ve efektif bir kadroya sahip olduğu taraftar gözlüğü dışından bakıldığında apaçık belliydi.

Galatasaray'ın bir atımlık barutu var. Bunu attı attı, atamadığı zaman bugünkü tabloyu izliyoruz. Gören, bilen herkes farkında Galatasaray'ın çok temel sorunları var saha içinde.

Öncelikle kaliteli oyuncu sayısı, yok denecek kadar az. Sahadaki sarı-kırmızılı formayı taşıyan adamlara baktığınızda, hanginiz "Tamam işte Culio maçı kazandırır", "Hah, Sabri şimdi maçı kopartacak" diyebilir. Diyen varsa da zekâsından şüphe ederim.

Ortalıklarda umut tacirleri dolanıyor. "Biraz sabredersek her şey iyi olacak" türünden deli saçması bile olmayacak cümleler sarf ediliyor.

Bu futbol denen oyunu hepimiz izliyoruz. Senin izlediğinle, benim izlediğim arasında nasıl bir fark var ki, böylesi cümleler kurabiliyorsun. Aynı Sabri, aynı Hakan Balta, aynı Servet, aynı Zapata, aynı Stancu'yu izliyoruz hepimiz.

Servet'in zamanlama hatasını, Hakan Balta'nın "Lan biri bindiriyor, koşsam mı koşmasam mı?" aptallığı ile Zapata'nın yeteneksizliği eklenince maça 1-0 yenik başladık.

O dakikadan sonra kimse umut taşıyor muydu acaba? Çünkü 21 hafta geçmesine karşın, Galatasaray daha geriye düştüğü hiçbir maçı çevirememiş. Elde böyle bir veri var. Bu veriyi, sahadaki adamlarla birleştirince, "Beraberlik iyi sonuç" diye düşündüm.

Bu takım sene başından oluşturulamadı. Bunu görmek için öyle ahım şahım futbol bilgisine, koca koca cümlelere ihtiyaç yok. Bu hatalara devre arasında da birkaç tane eklenince koca bir senin hebası kaçınılmaz hale geldi.

Şu belli oldu ki, Galatasaray'ın aslında kabak gibi görünen yüzünün, anlayamayan beyinler için daha belirginleşmesi için sefilleri oynaması gerekir.

Aslında sefilleri oynuyoruz. Bursa tribünleri "Beş beş" diye bağrırıyor, her deplasmanda "Cim Bom kümeye" sesleri yükseliyor, öne geçip iki pas yapan "Oleyyy" çekiyor. Merak ediyorum, Galatasaray rezil durumunu görmek için daha ne olması gerekiyor?

Ulan 21. hafta geride kalmış averaj eksi 2 lan eksi 2. Daha hâlâ neyin umudunu aşılamaya çalışıyorsunuz? Aptal mısınız, yoksa besliyorlar mı sizi?

Benim bugüne dek izlediğim daha kötü bir Galatasaray yoktu. Held'li Galatasaray bile bu kadar aciz değildi.

Şu akşam iki teknik direktörün sahaya nasıl çıktığına bakın. Kafası çalışan herkes Galatasaray defansının arasına atılacak toplarla gole gidileceğini bilir. Einstein olmaya ya da futbolu yeniden biçimlendirmeye gerek yok.

Servet tank gibi, Cana ağır, Hakan Balta'ya ağır desem kaplumbağalara ayıp olur. Eeee kim kaldı savunmada? Serkan Kurtuluş. O garibimin de yeteneği yok. Defansın üstünü çiz gitsin daha baştan. Bu adamların iyi görünebileceği takımlar Buca'dır, Konya'dır, Kasımpaşa'dır.

Zapata kusura bakmasın ama ancak Romanya'da yılın kalecisi seçilir. Eyvallah, Ufuk kötü, Aykut kötü ama Zapata onlar kadar kötü. Yediği gol, evlere şenlik. Dostlar alışverişte görsün hesabı kalecimiz var.

Galatasaray başarılı olmak istiyorsa, gittiği her deplasmanda taşak oğlanı muamelesi görmek istemiyorsa şimdiden adam gibi yapılanmalı. Yoksa temelleri bu takımla oluşturmaya kalkarlarsa, büyük Türk düşünürü Ümit Davala'nın dediği gibi "Bu takımdan cacık olmaz."

Yekta'nın kalibresi ancak Kasımpaşa ayarındadır, biraz daha iteklersen Gençlerbirliği olur. O kadar, fazlasını kimse beklemesin. Zapata Galatasaray'ın kalecisi olamaz, Hakan Balta bir sezondan bu yana jübile futbolcusu kıvamında, Cana candır ama stoper olmaz. Serkan Kurtuluş ancak rotasyonda doğru düzgün bir sağ bekin yedeği olur, o da çok zorlarsan. Neill'dan orta saha olmaz, olduğu halinde bir ileri iki geri kağnı gibi bir takım izlemeye alışın. 80 numaralı adam senede üç maç ya oynar ya oynamaz.

Takımın yarısını saydım dikkat ederseniz. Ki, Servet'i koymadım o listeye ama liste başıdır gönüllerde yeri.

Kimse kimseyi kandırmasın boş yere. Galatasaray'ın bu futbolcu yapısı, bu yönetimsel salaklıkları, bu teknik direktör zaafları olduğu sürece yeri 10.luk ile 14.lük arası olur.

Yukarıdan aşağıya sayayım isterseniz yabancıları; Ambarat, Miller, Altidore, Karim Ziani, Marcelo Zalayeta, Ismael Sosa, Ivelin Popov, Wagner, Roman Bednár, Stanislav Sestak, Marek Sapara, Ariza Makukula, Mile Jedinak, Ermin Zec.

Sen kimi aldın ara transferde, 3 milyon 750 bin Euro'ya Yekta Kurtuluş'u. Kusura bakmayın ama Galatasaray'da yönetim filan yok, bildiğin çadır tiyatrosu gibi.

Galatasaray'ın kurtuluş reçetesi öncelikle Adnan Polat yönetiminin defedilmesinden geçer, tabii Adnan Sezgin'den de.

Benim kurtuluş reçetemi söyleyeyim mi?

Bu takıma adam gibi kaleci lazım.
Bu takıma adam gibi sağ bek lazım.
Bu takıma adam gibi stoper lazım.
Bu takıma adam gibi üç orta saha oyuncusu lazım.
Bu takıma adam gibi golcü lazım.

"7 futbolcu lazım" diyorum dikkatini çekerim. Bir takımın yüzde 65'ine denk geliyor. Bunu görmek neden bu kadar zor anlam veremiyorum.

Koskoca takımda Kewell'dan başka kaliteli oyuncu yok. Sakatlığını atlatttığında Baros'u da ekle. Üçüncü oyuncuyu sayamıyorum bile.

Galatasaray'ın bulunduğu durumu yadırgamayın. budur hak ettiği yer. Gaziantepspor maçında tek bir gol pozisyonun yoksa, oturup ağlamayacaksın. Bunun nedenlerini belirleyeceksin.

Biraz Hıncalvari olacak kusura bakmayın ama Galatasaray'ın umut bağladığı adamlardan biri Aziz Yıldırım'ın bağışladığı 80 numaraysa, oturup herkesin ağlaması lazım; nereden nereye geldik diye.

Ciddi bir enkaz var ortada, kimse kaldırmaya yanaşmıyor. Her gelene "Sen sağını solunu düzelt yeter" deniyor. Oysa bu enkazın tamamen temizlenip, binanın yeniden inşası gerekir.

Kendinizi kandırmayı da bırakın, komik durumlara düşmeyin. Aptallığın anlamı yok.

17 yorum:

Burak Eren dedi ki...

Eskişehirspor maçının ilk bölümünde gelen müthiş baskı Galatasaray'a golleri getirdi ve bir süre rahat devam ettirdi. Ama o maçın bile sıkıntıya girebildiğini gördük.

Aynı baskı bu maçın başında da yine vardı, hücumda müthiş presler falan. Ama o presin de bir ömrü varmış demek, ilk bölümü atlatan her rakip bizi rahatlıkla yenebiliyor.

Mücadele istikrarsızlığı bir bakıma.

Adsız dedi ki...

üstad valla ne desek boş 2012 mayısa kadar gitmeyecekleri için bunlar, Ben önce Bu sezonun bitmesini bekliyorum, Önümüzdeki yıl için ise yine bunların başımızda olduğunu bile bile umut fakirin ekmeği hesabıyla umutla beklemek olacak, gönül verdiğimiz renkleri bunlar istila etmiş bir kere, çekeceğiz artık.

Sadece Polattan sadece bir kere şu onurlu davranışı bekliyorum Hagiyi kovacak bu belli haketti etmedi o ayrı, Ama başarısızık Halinde Sezginide kapının önüne koyacağım demişti dediğini yapsın Başarısız ama adammış diyeceğim ama yapmazki böyle yalanlarıda çok çünkü.

Adsız dedi ki...

7 oyuncu+Neill gidecekse yerine 1 stoper daha alınması lazım.Bu alınacak oyuncular da takımın abilerinin kabul edeceği kişiler olmalı.

Meira'yı,Lincoln'ü getiriyorsun beğenmiyorlar.Baros'u getiriyorsun beğenmiyorlar.Elano'yu,Dos Santos'u getiriyorsun pas atmıyorlar. Aralarından bir Nonda'yı beğendiler.

Bu takımdan Meira'nın gitme sebebi, Adnan Polat'ın dediğine göre takıma uyum sağlayamamasıymış.

7+1 tane oyuncu alınmalı,bunlar da Ayhan,Sabri,Arda biraderlerin beğeneceği kişiler olmalı.

semih dedi ki...

abi işin acısı beypazarı maçında bulunduğum eski açık tribün kazım'ı bağrına bastı, tribün kendinden geçti o 3. golden sonra. maçtan sonra tribünlere çağrılan kişiye gösterilen sevgi gösterisini eski açığın köşesinden izleyince bir an messi falan olduğunu düşündüm. denize düşen yılana sarılır durumu işte.

adnan polat denilen yüzkarası adam hala tepkileri anlayamıyor, camiayı tanıyamıyormuş. Bak sen!

taraftarın içinde dolaşan o polyannaları da anlayamıyorum. "hagi istediği futbolu oynatmaya başladı", "iyi oynuyoruz", "takım ümit veriyor" vs vs. ulan ne takımı, ne futbolu?

2003-04 sezonu da dahil olmak üzere bu kadar rezil bir Galatasaray izlememiştik hiç.

mart ayında camianın ileri gelenlerinin adnan polatı bombardına tutması ve olağanüstü genel kurula gidilmesinden başka bir çare yok. galatasaray eriyor.

Adsız dedi ki...

Direkt aduket atıp başlamışsın yazıya. Tamam kötüyüz, tamam bizden bi cacık olmaz, iqsu düşük taraftar toplulukları cimbom kümeye diye bağırıyorlar ki bununda bir numaralı sebebi kötü gidişten önce basının önünde ezilmemize sebep olan yönetimdir. Tamam da yekta kapasitesiz, culio falan o filan deme. Yahu wagner kim? sapara kim? jedinak falan kim ? O kadar da küçültmeyelim takımı. Culio dediğin adam o abartılan wagnerden 2 gömlek üstündür. Net ifade ederim bunu. Zapata dışında dediklerine tamamen katılmıyorum.

Beğenmediğin yektayı o paraya almamızın tek sebebi gereksiz şişirilen piyasadır. Sercan bursaspora göre olmuş 10 m daha ne demek gerekiyor bilemiyorum.

Evet kötüyüz, berbatız hatta, - 2 averaj falan komedi biliyorum, umutta yok bu takımda biliyorum. Ama sövmekten, rage olmakta bişey sağlamaz ki.

Adsız dedi ki...

Bence en büyük transfer Misimovic'in hiç kadro dışı bırakılmaması olurdu. Adam eskiden Almanya'nın en iyi oyun kurucularından biriydi.Tek başına onun varlığı bile takımın seviyesini birkaç gömlek üste taşımaya yeterdi.
Hagi savaşçı futbolcu istiyormuş ya.Şimdi uğraşsın dursun Yekta'yla, Mustafa Sarp'la gol atacam,asist yapacam diye.

koala dedi ki...

@ Adsız; wagner kim diyorsun ama kaç tane bitirici pas verdi. Galatasaray'ın dün orta sahasındaki Neill-culio-sabri'den bir tane pas geldi mi? jedinak kim diyorsun, sen orta sahanda yarım sezon barış-ayhan-sarp'la oynadın, emin ol iki gömlek üstündür jedinak bu adamlardan.

piyasa şişirilmişse almayacaksın yekta'yı ya da yekta'yı kendin çıkartmaya çabalayacaksın. ki, yekta çıkartmaya gerek yok, elemanın hiçbir özelliği yok. ayrıca sezon sonu serbest kalacak bir adama o paranın neden verildiğini herkes biliyor.

haklısın sövmekten yarar gelmiyor, oturup yazayım ben de "bu takımda ışığı gördüm" diye, herkes mutlu olsun.

Galatasaray'ın bulunduğu durumdan kurtulması için önce kabullenmemiz gerekir ortadaki durumun. ama biz ne yazık ki halen konduramıyoruz kendimize.

neyse daha 13 hafta var, emin ol sezon sonuna doğru fikirlerin değişecek.

koala dedi ki...

@ Burak Eren; Eskişehir maçında da 3-2'ye geldikten sonra berbat bir panik yaşandı. Baros'un golü o anlamda kurtarıcıdır yoksa o maçın da gitmesi içten bile değildi.

Ozan dedi ki...

bu takımın iskeleti ne olursa olsun baros kewell ve neill üstüne kurulmalıdır ardayı severim hataları var kenara atılmasını istemem ama artık avrupaya gitmeli bu arada hagiye gelelim tekrar neden kızayım adamın yetersiz olduğu belliydi 40 küsür yaşında daha önünde uzun yıllar var onun yetersiz olduğunu bile bile getirip taraftara yem eden yavşak yönetimin aq sana en güzel başarılı yaratmış efsaneni bana göre futbol tanrını tarihinin en kötü teknik direktörü yaptırdın ya daha ne diyeyim birde yavşak bir kitle var hagi yenince haginin katkısı hagi yenilince hala rijkaardın enkazı diyenler var bunlarda belli adnan polat istifa seslerini ıslıklarla bastıranlar

yeni yönetim gelse de bize cruyff tadında bir teknik danışman lazım biliyorum yok ama yaratmamız lazım kalli belki olurdu ama sağolsun bülent kaptan kovdu şimdi fatih terim diyicem kızacaksınız ama ondan başkada isim gelmiyor aklıma ya ismi olan biri gelecek yada o ismi biz kendimiz yaratacağız ya azıcık barcayı ajaxı rol model alalım ya yalanlarla değil ama sahiden

Adsız dedi ki...

bloglara bakıyorumda Galatasarayın kötü gidisinden ya kimse fark etmemis yada herkes olagan kabul ediyor ama dün benim gözümde cok rezil bir durum yasandı kötü oynamayı kaybetmeyi kaullenebilirim yada su kötü günlerde rakip taraftarların GSla dalga gecmesini sineye cekebilirim ama 76 numaranın kaptanlık pazu bandını koluna takmasını hele ki o sahada neill cana gibi takım kaptanları dururken ona o bandın verilmesini kabul edemem. yok rakip taraftar dalga geciyormus yok oley cekiyorlarmıs geciniz galatasaray yönetimi galatsarayla dalga gecmekte ona hakaret etmekte ötesi var mı ?
76 numaraya da ona o bandı verene de ....

bss dedi ki...

ben haginin oynatmak istediği futbolu tahmin edebiliyorum,orta saha da sayısal eşitlik veya üstünlük,ardından top rakipteyken dar alanda hücum press.kapılan toplarlada kanat organizasyonları...

şimdi böyle bir şablon var haginin kafasında.haginin bunu oynatması için orta sahaya culio nun yanına yine culio gibi pres yapabilcek ayağı top yapabilcek bir ortasaha oyuncusu lazım,takım geriye düştükleri maçta hücum yapmak için biryerlerini yırtıyorlar.halbuki bu sistemde hücumu topu yorarak defans ı ise kendini yorarak yapman lazım.

bu yüzden 2. yarı ne top kapabildik nede 3 pas yapabildik.topu alan deli dana gibi bişeyler yapmaya çalışıyor.ortada bir kaotik futbol ve doğal olarak sıkılan galatasaray taraftarı.

şimdi kadroya bakalım

1-) orta sahada,yekta nın ayağı top yapıyor ama hücum pres de etkisiz.
sabri oynadı son 2 maç yerine ama ondada sadece pres var(takım pres yapmadığı zaman bir tek kendisi yapınca da ortasahada boşluklar oluyor) yektanın evrim süreci beklenebilir,nasılsa bu sezonu kaybettik.bence yekta geliştirebilir kendini defansif anlamda.hemde türk statüsünde,ama ben ilkay gündoğan,taner yalçın ikilisinden birini tercih ederdim.sizinde bildiğiniz gibi günü kurtarma adına yapılan başka bir transferdir yekta kurtuluş.

2-) takıma,stoper lazım hızlı ve pas kabiliyeti yüksek.böylece takım defansı daha ileriye çıkıp hücum press de ve hücum yaparken oyunu rakip yarı sahaya yığmak için.servetin yerine neill ın yanına,bu saatten sonra servet üst düzey modern futbol oynamasına IMKAN YOK!

Gelelim Cana ya,hagi burada elinde pas kabiliyeti yüksek ortasaha oyuncusu olmadığından cana gibi bir süpürücüyü(b.schweinsteiger kadar top kapma istastistiği olan bir oyuncu)
stoper olarak kullanıyor,kendisinin yerinede ayağı daha fazla top yapan tek pas dan ziyade daha çok topu ileriye atabilen neill i kullanıyor.(hagi burada kesin hatalı kendisi,cana için stoper oynuyor diyorlar doğru,ama cana gibi bir süpürücüyü ofans yaparken stoperlerin arasına soktuğun zaman hele bide o stoperlerden bi tanesi hızlıysa o topu kaptırmaz o ikili,çünkü harika bir oyun okuma becerisi var cananın)

3-) bu takıma bek lazım ileriye korkamadan çıkacak,çıktığında dönebilecek.orta sahada yabancı kontenjanı kullanılmadığı zaman inusa kesinlikle oynamalı,oynadıkça daha da fitleşecektir kendisi...

4-) bu takıma ne olursa olsun ne kadar isterse trabzon verilsin bir tane kaleci,adı belli,TURK OLMALI!kalesinde defans oyuncularına güven vermeli.takımını ileriye iten bir kuvvet olmalı.

5-) kazımın ipi ile kuyuya inileceğini sanmıyorum.1 maç oynar 3 maç yokları oynar.kesinlikle pino oraya adapte edilmeli olmuyorsa satılıp yerine defansın arkasına sarkabilen bir kanat oyuncusu lazım.

takımın eksiklerinin bunlar olduğunu düşünüyorum.ve haginin istediğini oynatması için kesinlikle transfer şart,bu adamlar bu yaşdan sonra futbol tarzlarını değiştiremezler.bu takıma topu yorucak,hücum press daha önce hayatlarında yapmış olan oyuncular lazım.

bu arada haginin oynatmak istediği futbol bence gayet güzel,ama oynatmak için kendisinin de dediği gibi sabır lazım,transfer lazım.

saygılarımla.

Adsız dedi ki...

Culio hakkındaki görüşler ne peki usta?

koala dedi ki...

@ Adsız; culio iyi bir oyuncu ama iyi bir takım içinde çok daha fazla kendini gösterir.
Galatasaray'ın kadrosunda büyük değişiklikler olması gerek. o zaman Culio da fark edilir.
ne yazık ki 'özel' birkaç oyuncuya ihtiyacımız var.
haaa tabii tüm bunların dışında Galatasaray'ın daha başka öncelikleri var, transfer dışında. oraları halletmeden iyi takım da kursan olmaz.

semih dedi ki...

bir de hala anlamlandıramadığım şey taraftardaki bu kabullenmişlik hali. "bu sezon bitsin önümüzdeki sezona bakarız" görüşü hakim herkeste. çıldırtıyor bu beni işte. adnan polattan kimse memnun değil ama stadda tek muhalif ses de yok maşallah. manisa maçında kıçımızı yırtmıştık milleti istifa diye bağırttırmak için ama herkes aval aval bakıyordu. aynı ruh hali aslantepede de hakim sanırım.

bu yönetimin acilen gitmesi gerek. ibra mı edilmezler, olağanüstü genel kurulla mı defolurlar bilmiyorum ama acilen kurtulmamız lazım.

taraftardaki bu kabullenmişlik eğer camia ileri gelenleri de harekete geçemzse sonumuzu getirecek.

Adsız dedi ki...

Kendisinden 1 kuruş fazla alınca,takım arkadaşına küsen açıkça ırkçılık yapan;hoca tehtid eden,hocaya ömür biçen,yabancı futbolcularla oturup yemek bile yemeyen kıçı kalkık kaptan(cık)lar...futbolu;ilişkisinin ne olduğunu bi türlü çözemediğimiz,yıllardır futbolun içinde olduğu halde,bir tane klüpte,tek bir başarası olmayan,şikeci yöneticiyi,futbolun başına getiren başkan...taraftara ,klubün değerlerine sahip çıkamayan bi başkan.....şu anda küme düşme hattında değilsek,adı Galatasaray olduğu için,yoksa bu oyunla,kadroyla anca ordaki takımlarla kapışabiliriz.....Gaziantepspor'un sol beki bizim takımın tamamından daha teknik...

cihan dedi ki...

sag bek abi sag bek. su takimda adam gibi bir sag bek gorebilecek miyiz acaba?

Ogulcan dedi ki...

şuan galatasaray'ı kurtaracak tek isim tsubasadır,anlıyorsun dimi koala