14 Temmuz 2011

Önce ve sadece insan ölüyor


13 asker, 7 PKK'li, 20 insan öldü dün. İstediğin ismi ver, şehit de, terörist de, gerilla de, vatan haini de, asker de, faşist de v.s. v.s. Benim için her şeyden önce insanlar. Gencecik, ömrünün baharında insanlar.

Aynı duyguları paylaşıyoruz, dağda elinde silah tutuştulan da, kışlada nöbet tutan asker de, bir kıza sevdalanıyor, anası hastalandığında gözyaşı döküyor, yavrusunun elini sıkı sıkı tuttuğunda içinde fırtınalar kopuyor.

30 yıldır bu ülke kan ağlıyor, insanlar çocuklarını, kardeşlerini, eşlerini kaybediyor. Hangi intikam ve ölüm çığlığı, hangi silah çözümleyebildi akan kanın durmasını? Bu kadar gencin ölmesini "Gebersinler, köklerini kazıyacağız" diyerek, durdurabildiniz mi?

Söylenen birkaç intikam cümlesi ne bu 13 genci geriye getirebilecek, ne de bu savaşın son bulmasını sağlayacak.

Kimilerini vatan, kimilerini özgürlük diye kirli bir savaşın figüranı yapıyorlar.

Bugün "Bu Kürtlerin kökünü kazıyacaksın" diye salya akıtanlar, ya Diyarbakır'da doğmuş olsaydı, ya Batmanlı olsaydı?

Hangimiz doğarken seçiyoruz hangi vatana, ulusa, kimliğe ait olabileceğimizi? Ama insan olmayı seçmek, onun gereklerini yerine getirebilmek, ülkelerin milyarlarca dolar harcağı savaşlara karşı durabilmek bir seçimdir.

Bu seçimi yaptığımız gün, akan kan duracaktır. Ama istemiyor gibiyiz, bize pompalanan, beyin hücrelerimize kadar işletilmeye çalışılan ırkçı fikirlerle büyütüldük çünkü.

İktidar seçim meydanlarında "Milli savaş uçağımızı üretmeye başlayacağız" müjdesini (!) veriyor. Milyarlarca dolar harcayarak, savaş ekonomisi yaratarak, kendi gençlerinin ölmelerine neden olmayı gurur vesilesi yapıyor. Bazıları bununla övünüyor "Kendi silahımızı yapıyoruz" diye.

Bu ülke çok evladını yitirdi, çok gencini bu boktan savaşa kurban verdi. 'Yeter artık' demek; bunu derken, insanların kimliklerine bakmadan, içimizdeki nefreti yok ederek ve birbirimize elimizi uzatarak yapabilmek barışı hakim kılacaktır.

Daha birkaç ay önce seçim meydanlarında "Bu ülkede Kürt sorunu yoktur" dendi. Bu sorunun olduğunu görmek için kaç insan daha ölmeli? bin, 10 bin, 100 bin, 1 milyon, 5 milyon...

Daha bugün Habur'dan 14 kişi teslim oldu. Yaşları, 20, 23, 18, 22, 17, 21. Bu çocukların hangisine düşman gözüyle bakabilirim ki? 17-18 yaşında bazı koşullar yüzünden dağa çıkmış kardeşiniz yaşındaki bu gençleri düşman sayarak, sorunu çözümleyebilecek miyiz?

Şiddeti istiyoruz, koşar adımlarla ilerliyoruz, akan her damla kan içimizde garip bir zevk yaratıyor sanki.

Bir arkadaş, senin bu konudaki fikirlerini merak ediyorum demişti. Benim için ölenler Türk ya da Kürt değil. İnsanlar ölüyor, birlikte aynı havayı soluduğum kardeşlerim ölüyor. Asker, terörist, gerilla adına her ne koyarsan koy.

Kürt ve Türk gençlerini karşı karşıya getiriyorlar. Şiddetin ve savaşın yanında yer alarak, savaşlar bitirilmiyor.

Birilerinin çocukları imtiyazlarla örülüyken, bu halkın çocukları askerde, dağ başlarında ölüyor. Bunu görememek için aptal olmak gerekir.

Bunca yıldır onbinlerce insan ölürken hâlâ 'savaş' diye bağırmak, savaşın yanında saf tutmak, intikamla bilenmek, onbinlerin sayısını yüzbinlere, milyonlara taşımaktan başka bir işe yaramayacaktır.

Nâzım'ın dediği gibi "Savaş; korku ve sefaletten başka bir şey veremez. Yakar, yıkar, öldürür ve yok eder." Akan kanı, akıtılacak yeni kanlarla temizleyemeyiz.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

mecliste... akp bdp toplantıları!müzakereler..müza kereler......halkın iradesi.. toplumsal barış... mesajlar mesajlar... kriz! aşılamıyormuş!!

derken, sahne de yine pkk...ve 80 bin oyun, karşılığı.. kayıp olan gençlerimiz, birbirini dağda-kırsalda arama-taramada!

'al gülüm ver gülüm' bu oyunu oyna oyna doyamadınız sizler ya vatandaş doydu...
bi kussa, içine akıttığı kederi.. safrasıyla, boğsa sizi yeridir...

ve lâkin, yıllar yılı...onu da kendinize benzettiniz! halen düşünüyor, ortalığı kim temizleyecek:/

ne pazarlıkmış arkadaş!

biriniz de, çıkıp eğrisi-doğrusu!? anlatabilse; şu dünyada, paylaşamadığı- halen- nedir adem oğlunun!? seçmenini adam gibi!!!kâle alsa - yüreklice aydınlatabilse ya...durum bu.. budur.

elini verdiği sisteme 21.yy da boynunu vurdurmaktadır insan!asil vekil hikaye..dünyamızı batırdık..hepimiz bataklığımızda.. kim kimin üstüne basar da biraz daha fazla nefes alır onun derdinde hizmetindeyiz...

diyemezsiniz :( köreltin cahil bırakın vatan millet aşkına deyin bağımsızlık hikayeleri okuyun meclis kontenjanından geçinmenin bir yolunu bulun ama mutlaka uyutun :(

anlatın! kurbanlara..anasına babasına kardaşına...

alınmak istenen ne?kimin işine gelir de bitmez bu krizler.. ya da boyu aşacağı aşikar olup içinde boğulmamak için farklı yollar aradığınız/size sıkıntı yaratan gerçekler! sözler ? vaad ne!!!

pehhh!

karanlıkta pandomim :/

halkların, kaynayan aşı... yarınını yitiren! canından edilen çocukları, kimin derdi! ben se ne söyleniyorum ki daha :(

nihayet...nüfus kay dı!!! değil mi...silin gitsin!!! dünya size kalacak!!!

Mah-Şer

salva dedi ki...

birileri eline silahı alırken amacı adam öldürmek değil, şu 15 ay bir an önce bitsin diye bakar ...

birileri de eline silahı bu 15 aylıkları,özgürlük ve demokrasi uğruna öldürmek için alır.

Bana anlatmayın lütfen daha dün köyünde çapa yapan,şehirde bulaşık yıkayan bu gariban, 1-2 ay sonra bu kahpe düzende bir kurşunla gidiyor.

Kusura bakmayın ama elinde silah dağda gezen kimseyi savunamam, çünkü o silahla sen insan öldürüyorsun, garibanları öldürüyorsun, bak öldürmek diyorum.

İn o dağdan sonuna kadar hakların için senin yanında olayım, ama elinde o silahı tuttuğun sürece kusura bakma ama sende en az jitem kadar,faşistler kadar suçlusun arkadaşım ...

Hemen Diyarbakır cezaevi diyenler olacak, senin götüne soktukları o copu, ankara da benim de dayıma soktular kardeşim, elektrikle taşşakalarını patlattılar.

hiçbir neden hiçbir olgu bana insan öldürmeyi haklı kılamaz .

Adsız dedi ki...

teröristler gebersin ulan

vatanı bölmek için dağa çıkan eşkiya ile vatanın bölünmezliği,halkının güvenliği için ölen askerle bir tutamam

Adsız dedi ki...

adsız@
teröristler gebersin ulan

vatanı bölmek için dağa çıkan eşkiya ile vatanın bölünmezliği,halkının güvenliği için ölen askerle bir tutamam




burada, terörü savunan mı var 'gebersin ulan' diyen arkadaş!

dağa çıkan ile gravatlı bölücüleri gerçek eşkiyaları ve güvenlik! nedir neleri kapsar sorgula sonra gel bir daha anlat derdi!

Adsız dedi ki...

butun hayatim bu ic savasta gecti: cocukken olum haberleri (asker-terorist farketmez) beni cok etkilerdi, agladigim zamanlar dahi olmustur. sonra galiba kanitsadim: birisi gelip tanidigim birini oldurmedikce hic bir etkisi olmayacak ve galiba bu savas hic bitmeyecek.