29 Nisan 2012

Loran Vayloyan bir an önce dönersin umarım


Her insan hata yapar. Bizi biz yapan olgulardan biri de, yaptığımız hatalardır. Şöyle bir düşününce, hayatta ne kadar çok hata yaptığımı bir kalemde görebiliyorum, en büyüğünden, en küçüğüne kadar. Oturup 2 dakika düşünsen, sen de ne kadar hata yapmışsındır, hemen fark edeceksin.

Bunları, niye yazdım değil mi? Hadiseye geçmeden önce, geçtiğimiz hafta Fenerbahçe maçı öncesinde Galatasaraylı taraftarların toplandığı yerden bir olay anlatayım, gözlerimle şahit olduğum bir olay.

Saat 14.00 gibi birkaç arkadaşımla buluştum. Sokakta çeşit çeşit insan var. Herkes Fenerbahçe maçı üstüne muhabbette. Meşaleler yakıldı, sis bombaları atıldı v.s. derken, bir tartışma yaşandı. İşin ilginci, daha sokağa girdiğim ilk anda fark ettiğim ve her tarafından itlik akan bir herif, olayın öznesi durumunda. Sırtında Ultraslan'a ait bir eşortman üstü var, zaten önyargılıyım ama herifi herhangi biri sokakta görse, sadece suratındaki meymenetsizlikten içeri atarım, o derece itici bir tip. Bu eleman, birine "Tamam gel konuşalım" dedi. Üç adım, bilemedin beş adım sonra "Konuşalım" dediği çocuğa arkadan tokatı patlattı.

Her neyse, bu olayı kafanızın bir tarafında tutun işte.

Fenerbahçe'nin Galatasaray'ı 2-1 yendiği maçtan sonra, Mehmet Topuz ve Stoch'la birlikte sanırım en fazla konuşulan hadiselerden biri oldu, Loran Vayloyan meselesi. Loran, en sonunda bir açıklama yaparak, 'kendi isteğiyle' mesleğine bir süre ara vereceğini açıkladı.

Loran'ı çok yakından tanımıyorum, sigara yasağının getirilmediği dönemde, NTV'deki sigara odasında birkaç kez muhabbet etmişliğimiz vardır, hepsi o.

Başta dedim ya, 'insanlar hata yapar' diye, işte Loran da, mesleği gereği yapmaması gereken bir hata yapmıştır. Hata mıdır? Evet hatadır. Muhtemelen kendisi de, "Ulan keşke yapmasaydım" demiştir, bundan eminim.

Loran'ı, diğer muhabirlerden ayıran bir başka özellik de, isminden de anlaşılacağı üzere, kimliğidir. Herkes gayet iyi biliyor ki, Loran Vayloyan bir Ermeni bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır.

Olaydan sonra, sağda solda bolca dolaştım, yazılanlara göz gezdirdim. Galatasaray taraftarının hatırı sayılır bir kısmı, ağızlarından salya akıtarak, "Kovun bu Ermeni'yi" şeklinde, buram buram ırkçılık ve ayrımcılık kokan, ağızlarından salya akıtarak, Loran'ın işten kovulmasını istedi.

Bir bölümü de, kimliğinden bağımsız olarak, yaptığı şeyiiçine sindiremediğinden ötürü, görevine son verilmesini istedi.

Loran, başarılı bir muhabir, mesleğini gayet iyi icra eden bir adam. Haa, adam Fenerbahçeli'dir, sevmezsin o ayrı mesele. Ama bunca yıldır doğru düzgün işini yapan bir adamın, tek bir hata sonrasında boynuna ilmik geçirmek de, büyük insafsızlıktır.

Ultraslan denen grubun yaptığı açıklama, tek kelimeyle iğrençti. Hayır, her şeyi kenara bıraktım, bir taraftar grubunun "Lig TV'nin Fenerbahçe muhabiri Loran Vayloyan'ın Ali Sami Yen Spor Kompleksi TT Arena sınırları içerisinde ve Galatasaray adının olduğu her yerde muhabirlik mesleği sona ermiştir!" deme cüreti bile, Türkiye'deki futbol ortamının ne derece boktan noktada olduğunu apaçık gösteriyor.

Koskoca bir kulüp varken, onu çiğneyerek, bir basın çalışanını tehdit etmesi kabul edilebilir değildir. Kimsiniz arkadaş siz, kimsiniz? Bu ülkede, savcı yok mudur, bunu bir suç unsuru olarak nasıl kabul edemez anlaşılır gibi değil.

Ulan ülkede, hata yapan yapana, bırak hatayı senin iktidarının yediği bokun haddi hesabı yok, hiçbirine ses çıkartma, tepki verme, bir muhabiri herkesin gözü önünde linç ettir.

Yahu hepimiz milyon tane hata yapıyoruz bu hayatta, her gün yapıyoruz, yaptığımız her hata sonrası birileri bizi linç edecekse, kimse kalmaz bu boktan dünyada. Kaldı ki, insani bir durum, adam Fenerbahçeli, bütün gün o futbolcularla birlikte, olabilir arkadaş olabilir. Bu kadar tahammülsüzlük neden? Bak tekrar ediyorum, evet yaptığı yanlıştır fakat direkt adamı asmak, o çocuğun yaptığı hatanın zilyon katı büyük hatadır.

Benim vicdanımda, Loran Vayloyan'a yapılan kitlesel bir linçtir, kimse başka türlüsünü anlatamaz bana ve bu linç büyük oranda kimliğinden kaynaklanmaktadır. İsteyen, "Hiç ilgisi yok" demeye devam etsin, ikna olmam. Ömer Güvenç örneği orada bir yerlerde dururken, kimse de beni ikna edemez.

Tribünler, bu asalaklardan kurtulmalı. Bunların siyah-beyazı, sarı-laciverdi, bordo-mavisi v.s. v.s her türlüsünden kurtulunmadığı sürece, bugün şikeden muzdarip olanlar, yarın kendi takımları şike yaptığında, tıpkı eleştirdikleri adamlar gibi sokaklara çıkar, renkler değişir, kendileri sahiplenir.

Bir insanı, ilk hatasında, linç eden kim var, kim yoksa, hepsinin geçmişini sikeyim. Sanki bu götverenler peygamber de, hayatta hiç hata yapmadılar, önüne geleni asıp kesiyorlar.

Esrar çekip, sokaklarda insanları tokatlayacaksın, saatlerce karaborsa bilet satacaksın, sonra bir adam sevindi diye, tehdit edeceksin; bunun adına da tavır diyeceksin. Götünüzü filler siksin, pezevenkler...

Yaşadığımız sürece hata yapacağız, Loran da yapacak, ben de yapacağım, sen de yapacaksın. Yaptığımız her hata bizim biz yapıyor ve daha güçlü ayakta kalmamızı sağlıyor.

Kendi adıma açıkça itiraf ediyorum, Galatasaray Kulübü, Loran Vayloyan konusunda sınıfta kalmıştır. Bu asalak taraftar grubunun, yaptığı açıklamayı suratlarına vurması gerekirken, gizliden ya da açıktan destek vermiştir. Ama öyle bir ülkede yaşıyoruz ki, ülkenin başbakanı bile "Taraf olmayan bertaraf olur" diye birilerini tehdit ediyor, biz de bunu içimize sindiriyoruz.

Umarım Loran Vayloyan, mesleğine geri döner. Nerede dönerse dönsün ama dönsün. Çoluk çocuk sahibi bir adamı, tehditle işinden etmek, sadece Türkiye gibi faşist yönetimli ve faşizan ruhlara sahip ülkelerde olur.

10 yorum:

Barakuda dedi ki...

öncelikle, loran vayloyan'ın kovulması isteklerini, o'nun ermeni kimliğini dillerine dolayarak belirten kim varsa kafasını sikeyim..

bunu bir kenara ayıralım.. vaylonan'ın kovulmasını sadece yaptığı terbiyesizlik yüzünden isteyenlere kızmam kesinlikle mümkün değil.. bunu isteyen aklıselim kişilerin çoğunun tepkisi bir birikimdir çünkü.. bu olayı her şeyden bağımsız olarak değerlendiremeyiz.. çünkü fenerbahçe özellikle aziz yıldırım döneminden beri yöneticisiyle, sporcusuyla, arkasına aldığı hakemlerle, kurullarla, muhabiriyle bile çok iğrenç bir politika gütmüştür.. ve bu öğelerden her birisine galatasaray taraftarının tepki koyması hakkıdır..

ancak.. galatasaray yönetiminin ve ultraslan'ın onursuzluk derecesine varan basiretsizliğini düşünürsek bu tepki tek kelimeyle sahtekarlıktır.. ömer güvençler, rıdvan dilmenler, ercan saatçiler, türlü yönetici, spor yazarı, sporcu, hakemler vs hiçbirine zerre tepki göstermeyip ayarı veremeyen galatasaray yönetiminin ve bu "güdümlü" taraftar grubunun bu yavşaklığı olayın en acı yönüdür..

özet olarak, bazı terbiyesizlikler "terbiyesizliktir, hatadır" diye geçitirilemez bence.. çünkü bu davranışlar maalesef aynı zihniyetteki insanların sapıklaşmış ve pohpohlanmış ruh hallerinin tezahürüdür.. ne loran vayloyan'da, ne ömer güvenç'te, ne ercan saatçi'de, ne ömer koçsan'da, ne başkasında en ufak bir masumiyet işareti dahi göremiyorum ben.. keşke görseydim..

galatasaray camiası da üç kuruş para kazanan muhabirin bilmemnenin peşinde koşacağına ceplerinde milyon dolarlar taşıyan ve ahlak olgusunu katledenlerin peşinde koşsaydı keşke.. yazık..

Burhan Güven dedi ki...

abicim gördüğün birkaç olay için koca ultrAslan'a hakaret ediyorsun. ntv'nin spor ekibinin fb tv'den bir farkının olmadığını kim bilmiyor. Olaya objektif bakamıyorsun bi kere. Loran arkadaşın olmasa yine aynısını yazar mıydın merak ediyorum. herkes hata yapabilir doğrudur ama Loran hatayı gerçekten dalgınlıkla mı yapıyor? o hatayı tüm ntv spor adına yaptı. hata yapma lüksü zaten yok, olmamalı. çünkü onlar bunu hep yapıyor. ultrAslan ın tutumu bu olaya sinirlenen tüm Galatasaraylıların tutumudur bence. sen bu taraftar grubunun yaptığı diğer işleri örnek gösterip bu konuda onları haksız göstermeye çalışıyorsun. imkanım olsa Loran ı arenanın ve tesislerin çevresinde ben de gezdirmem. Ayrıca Loran a ermeni olmasından dolayı hakaret edenlerin seviyesine neden düşüyorsun. yoksa yazında doğrulanma ihtiyacı hissettiğinden küçük bir gazetecilik oyunu mu oynadın?

diyeceğim o ki seni çok severim abi ama bize tanıdığın biri olduğu için Loran ı savunduğun bir gerçek, tekrar düşün, iyi günler dilerim

Burhan Güven dedi ki...

Abicim merak ediyorum Loran arkadaşın veya tanıdığın olmasa yine aynı şeyleri yazar mıydın? hatadan söz ediyorsun da bu ntv spor un kaçıncı hatası. fb tv den farkları ne Allah aşkına. hata yapma lüksleri kaldı mı? ermeni olmasında dolayı hakaret edenleri, taraftar grubuna mensup bazı kişilerin yaptıklarını örnek gösterip Loran ı haklı çıkarmak oynadığn küçük bir gazetecilik oyunu, bunun farkındayım. ultrAslan bir değerdir ve Loran a koyduğu bu yasak, bu olaya sinirlenen, kızan tüm Galatasaraylıların sesidir, buna eminim. ayrıca unutma ki taraftar grupları endüstriyel futbolun en büyük engellerinden biridir.

Yani demem o ki abicim seni severim, ama Loran tanıdığın olduğundan böyle yazıyorsun, bunu bir düşün, iyi günler

koala dedi ki...

@ ***; Loran hiçbir biçimde arkadaşım değil. Karışmış biraz hadise, Loran, Lig TV çalışanı, ntvspor değil. Gerçi önemi yok, nerede olduğunun da, insanlar hata yapar, bu kadar katı olmanın anlamı yok. Ultraslan'ın listesi epey kabarık, bu olay itibariyle laf söylemiyorum, senelerdir söylediğim şeyler

Jordi Metal dedi ki...

Basın'ın objektif olması gerekir mi? Gerekir. Dolayısıyla yaptıı hareket din-dil-ırk- mezhep farketmeksizin kurumsal kimliği ile elbette örtüşmüyor. Şimdi adama dönüp be amına kodumun evladı muhabir misin amigo mu deseler yeridir. Ermeni'liğine laf edecek kişinin aklını sikeyim o ayrı. Bu arada dünyaya gözümü açtığımdaki ilk gerçek dostum dediğim kişi Ermeni'ydi.

Adsız dedi ki...

spor dünyasında bu gibi tahamülsüzlük içeren her olayın baş sorumluları azize ve onun yarattığı taraftar topluluğudur benim çocukluğumda da ufak tefek olurdu ama böylesine nefretler içermezdi dediğim gibi bunun baş müsebbibi azize ve onu şımarık başkasına saygısı sıfır olan taraftar topluluğudur spordan soğuduk remen bu azize ve onun yarattığı sarı lacivertli canavarlar yüzünden

birisi dedi ki...

bu olayı basit bir hata olarak görmek pek doğru değil. bence de pohpohlanmış fazlasıyla şımartılmış bir camianın ve onun taraftarı/temsilcisinin yapabileceği/yapageldiği şuursuzluktur. bir galatasaray muhabiri daha mı az sevmektedir takımını daha mı az içselleştirmiştir galatasaray'ı? elbette hayır ama böyle örnekler febe'den çıkar, yorumcusundan, protokolde küfür eden başkanına kadar. bir galatasaray muhabiri saraçoğlunda benzer bir ''boş anına gelmek'' ya da ''birden çoşup hataya düşmek '' durumuna düşemez diye düşünüyorum. ama ölçülü olmaya alışmamış, ölçülü olmaya gerek duymayan bir muhabir bu hataya düşer, basit bir hata değildir ayrıca bir her yeri kendi çöplüğü olarak görmenin kendini kral sanmanın sonucudur.

Ermeni olduğu için kısmına katılmıyorum.Altay'ı sevmem , hiç sevmezdim, stad açılışındaki yuhalama krizi sonrası yayınladığı bildiriyle maskesi zaten düşmüştür,yüzü maske tutmaz artık... ancak onlar onla uğraşmadı bunla uğraşmadı inandırıcı değil diye de doğru olarak gördüğüm şeyden es geçecek değilim. onların bu konuya neden yüklendiği benim bu konuyu algılayışımda hiç bir etkiye sahip değildir. olayları karşılaştırmamak gerekir.

olayı hadi şimdi bunu linç edelim boyutuna indirmek yanlış bir yaklaşım . kimse de haddini aşan birine hoşgörü göstermek zorunda değil. talihsiz bir olay her şekilde. çoluk çocuk sahibi adam kısmı hoşuma gitmedi ne yani çocuğu olmasa başka türlü mü davranmalı? herkes önce kendi durumunu takdir edip, yapması gerekeni tatbik etsin sonra empati beklesin. sen herşeyi yap, basın olarak sahip olduğun geçiş iznini, sana ayrılan basın tribününü kendi zevkine göre serbestçe kullan sonra anlayış bekle.

hepimiz hata yapıyoruz evet ama hata yapmadan da ceza çekiyoruz başkası hata yapınca da ceza çekiyoruz, (milletin şike şüphesi sebebiyle play off eziyetine katlanıyoruz,) yani hata şüpheli olsa da cezamız baki... bile göstere böyle bir davranışta bulunan cezasını çekmeli. diğer örnekler ortalıkta mükafatlarlarla takılırken çok daha azını yapanın bu duruma düşmesi adil değil ama bu bakış açısıyla gidersek önüne gelen goyduk eğleniyoz der. mukavemet göstermek lazım. dünyanın adaletsizliğin ya da futbol dünyasındaki adaletsizliğin müsebbipi galatasaray değil.

Adsız dedi ki...

Bir azınlık vatandaşı olarak ben burada sorun görmüyorum. Ermeni meselesini gündeme getirenlerin ben de diğer yorum yazanlar gibi aklını sikeyim ama burada sorun o değil. Tepki yerinde, dediğin tehdit nedir onu ise bilmiyorum. Ultraslan da gsnin en büyük resmi taraftar grubudur, tepkiyi veren tek kişi değildir, tüm gslileri rahatsız edenin yazıya dökümüdür. Burda gsnin tek yanlışı küçük bir muhabirle uğraşmış olmasıdır, keşke aynısını rıdvan dilmene de yapabilsek.

aksilaz dedi ki...

Loran'ı zerre sevmem ve eminim bu yaptığı ilk değildir. o yüzden meslek yaşantısı bitse dahi umrumda değil. Beni sinirlendiren Ultraslan denen ve kulüp üzerinden rant sağlayan oluşumun kendini bir bok zannetmesi.

Hüseyin KORKMAZ dedi ki...

Biryerde ücretli olarak çalışan bir kimse, hiçbir şekilde görev yaptığı kurumu zor durumda bırakamaz. Tuttuğu takım için sevinç gösterisi yapamaz. Görev başka, taraftarlık başka. Neyi savunuyorsunuzki? yok şu kimliği yok Ultraslan falan filan. Gerçek tek gerçek yukarıda yazdıklarımdır.