14 Mayıs 2013

"Masum değiliz, hiçbirimiz"


Dün gencecik bir insan öldürüldü, henüz 20 yaşında, hayatının baharında bir genç. Sebep ne peki; üstündeki formanın farklılığı. Burak Yıldırım'ın üstünden nice edebiyatlar yapılacak, herkes lanet okuyacak yapılana, 13 Mayıs, 14 Mayıs, 15 Mayıs, 16 Mayıs, 17 Mayıs.... 18 Mayıs'ta Burak Yıldırım'ın ismini kimse anmayacak. 12 Mayıs 2014'te mezarı başında 15-20 kişi toplanacak, hepsi o kadar işte. O yüzden şimdi arkasından yakılan ağıtların hiçbirini samimi bulmuyorum.

Uzun bir süreden bu yana, futboldan tiksiniyorum. Yöneticisinden taraftarına, medyasından futbolcusuna kadar hepsinden nefret ediyorum hem de. Renklere düşman gözüyle bakılıyor. Herkes Fenerbahçeli, Beşiktaşlı ya da Galatasaraylı olsa bile sorun devam edecek gibi. Çünkü içimizdeki farklı seslere de tahammül edemiyoruz. "Onu nasıl eleştirirsin, bunu nasıl söylersin, o adam takımı taşıdı, şampiyonluklar onun sayesinde" vs. vs. bitmiyor hiç. Lan, benim fikrim bu, beğenmezsin olur biter. Senin gibi düşünmek zorunda mıyım veya sen benim gibi mi düşünmek zorundasın. Niye her farklı sesi bastırmaya kalkıyoruz bu ülkede anlam verebilmiş değilim.

Hiçbir nedenin böylesine bir cinayeti haklı çıkartabilmesi mümkün değil ama maalesef bu ülkede her cinayetin haklı (!) nedeni vardır. Gencecik adamın biri mezara giriyor, diğer gencecik adam hapse. Ne uğruna peki? Aptal bir oyun yüzünden, bir hiç yüzünden, eğlenmemiz gereken bir aktivite yüzünden. Sadece iki saniye mantık sınırlarında düşünse, o bıçağı kalbine saplamaz muhtemelen. Bütün hayatının çürüyeceğini bile bile insanın böyle bir şey yapabilmesi cidden akıl sınırlarıma ters düşüyor.

Buradan sonra yazacaklarıma fazlaca tepki gelse de, fikrimi söylemekten şaşmayacağım. Böylesi konular bıçak sırtıdır çünkü ve ne yazsan, birilerine ters gelecektir söyleyeceklerin. "Çiçekler, böcekler, lanet olsun" gibi şeyler yazmadığım için de, gelecek tepkilere şimdiden hazırlıklıyım.

Olayın ilk duyduğum anda, kuzenimle konuşuyordum, ona söylediğim şey "Ne psikopatlar içinde yaşıyoruz?"du. Sonra Beyaz TV'de, maktulün arkadaşının ifadesini izledim. "2 kişiydiler. Şşşt dedi, kalbinden bıçağı soktu". Hakikaten mantıksız geldi, bir insanın, karşısındaki insana, başka renk forma taşıyor diye, hiçbir şey söylemeden "şşşşt" deyip, kalbine bıçak sokması, çok garip. Ne bileyim, filmlerde olur bu tip şeyler. Normal hayatta böylesine psikopat, böylesi soğukkanlıca cinayet işleyebilecek insanların olabileceğine ihtimal vermiyorum.

Eğer durum bu minvalde yaşanmışsa, Yusuf Ortak, filmlere ilham kaynağı olabilecek nitelikte manyağın biri ama diyorum ya, bana bir yerinden mantıksız geliyor bu olay. Ama tekrar ediyorum, olay nasıl yaşanmışsa yaşanmış olsun, cinayet hiçbir nedeni geçerli kılmaz.

Burak Yıldırım'a bakıyorum GFB denen grubun üyesi. Türkiye'nin genel tavrıdır kör ölür badem gözlü olur. Tıpkı bu çocukta da benzer bir durum var. Belki melek gibi bir gençti ama böyle saçma sapan gruplara dahil olup holiganizmi yücelten insanların sağlıklı bireyler olduğunu düşünmüyorum. Twitter'da yazılanlara baktım, yahu herkes Burak'ın doğumundan bıçaklandığı o ana kadar yanındaymış gibi. "Cennette bir fazlayız, mekanın cennet olsun..." gidiyor da gidiyor bu liste. Kimse kusura bakmasın ama logosunda kılıç olan bir gruba üye olan kimseye böyle peşin peşin melek sıfatını takamam. Kaldı ki, kim melek bu dünyada. Hepimizin tonla defosu var.

Twitter ve facebook'un peydah olmasıyla, bu takım rekabetinin iyice boku çıktı. İnsanlar, tanımadığı insanları peşin peşin yargılıyor ya da tam tersini yapıyor. Salt futbol meselesinde değil, hemen hemen her konuda garip bir nefret ağı var bu iki sosyal mecrada. Bir şey söylüyorsun, kitlesel lince uğruyorsun, bir olay meydana geliyor herkes kin kusuyor. İş futbol mevzusu olunca, haliyle söyleyecek sözü olan daha çok kişi var. Çünkü bu ülkede futboldan anlamayan yok.

Burak Yıldırım cinayeti, Mühendis Oktay cinayeti ile harmanlanarak Galatasaray'ın katilliğinden dem vurulmaya başlandı. Kin kusmak için bahaneler üretmekte üstümüze yok. Şu muhabbeti sevmiyorum ama ölen Uğur Fakılı için kimi katillikle suçlayacağız peki?

İki cinayeti bir kulüple bağdaştırmak nasıl bir ahlaksızlık ürünüdür, hangi hastalıklı beyinlerden çıkar, anlaşılır gibi değil. Biri linç tuşuna bastığı anda, herkes aynı dilden konuşmaya başlıyor. Üç-beş takipçi alabilmek uğruna böylesine ahlaksızlaşabiliyor muyuz biz? Lan hakikaten bu kadar mı iğrenç insanlardan oluştu bu güzelim coğrafya.

Tekrar altını çizeyim ve öyle sonlandırayım. Cinayeti haklı çıkartabilecek bir neden yok. Hangi şartlar altında oluşursa oluşsun genç bir insanın bedeni toprağa girmiştir. Hele hele bunun takım rekabeti adı altında yapılması, cahillikten başka bir şey olamaz.

GÖRÜNTÜLER SONRASI

Dün bu yazıyı yayınlamamamın nedeni, bugüne yarına MOBESE görüntülerinin düşeceğini beklemekti. Biraz önce görüntüleri izledim. 'Ölünün arkasından konuşulmaz' derler ama birkaç kelime etmek farz oldu. Burak Yıldırım'ın bir melek olduğuna inanmamıştım, görüntüleri izlediğim zaman, düşüncemin doğru olduğuna kanaat getirdim.

İçlerinde Burak Yıldırım'ın da olduğu sayıları 7-8 kişi olan bir grup, Yusuf Ortak'a önce arkadan bir laf ediyor, sonra üzerine gidiyor. Yusuf Ortak da, bıçağı çıkartıp sallıyor. Haaa, bir insan niye bıçak taşır, önce onu sorgulamak lazım. Kazık kadar adam oldum, ömrü hayatımda bıçak taşımadım. Taşıyanın da, özgüvensiz, korkak adam olduğunu düşünürüm. Buraya kadar eyvallah ama birader, tek bir kişiye toplu halde saldırmak neyin nesidir? İki günden bu yana "delikanlı, melek" sıfatları havalarda uçuşuyordu kimse kusura bakmasın ortada ne delikanlılık var ne de meleklik mevcut. Üstünde "Futbol adam bıçaklamaktır" atkısıyla ortalarda dolanıp, üzerinde farklı forma olduğu için 7-8 kişi, lince koşar gibi birinin üstüne çullanmayı, ne vicdanım ne de aklım 'delikanlı' olarak nitelendiremez.

Altı üstü bir futbol maçı yahu.
Bu kadar zor mu sarı-kırmızı formalı bir adamı sindirebilmek?
Bu kadar zor mu siyah-beyaz formalı bir adama tahammül etmek?
Bu kadar zor mu sarı-lacivert formalı insanların da var olduğunu kabullenmek?

Herkesin aynı takımda olduğu bir ülkede yaşamak mı güzel olan. Eğleneceksin, güleceksin, üzüleceksin, belki ağlayacaksın üzüntüden ya da mutluluktan. Ama birkaç saat sonra unutup, hayatına devam edeceksin. Neyin yerine koyuyoruz bu takımları anlayabilmiş değilim.

Maç bitmiş, kazanmışsın 2-1. Ertesi gün birkaç Galatasaraylı arkadaşını kızdırırsın, Fenerbahçeli arkadaşlarınla konuşurken "Yine koyduk" dersin, olur biter. Git evine işte, yolda adam çevirmek neyin nesi.

Sürekli söylüyorum ya, taraftar gruplarının hiçbirinden zerre hazzetmiyorum diye. Şu olayda bir kez daha ortaya çıkmıştır. Garip bir biçimde holiganizmi kutsallaştıran, bunun bir bok olduğunu savunan, adam dövmekle, birilerini kovalamakla övünen tipler oluşmaya başladı etrafta. Çarşı'nın, Ultraslan'ın, GFB'nin çok sikinde değil mi şu olaylar. Herifler atkısını satıyor para kazanıyor, montunu satıyor para cukkalıyor. Bu holiganizm kutsallaştırırken, 3-5 kişi musluğun başında, işin kaymağını yiyor. Etrafındaki asalaklar da, bedava bilete kabadayı kesiliyor, sözümona takım sevgisini bahane ederek.

Birileri Kadıköy'de şampiyonluk kutlaması yaptırmadıkları için övünür, diğerleri Beşiktaş'ta yaptırmadıkları için, ötekiler Eskişehir'de, Karşıyaka'da, Ankara'da... Koca bir sezon geçiyor ve senin övündüğün şey buysa, o cinayetin ortaklarından biri de sensin demektir. Bu hastalıklı fikirlerle holiganizmin ne şahane, ne güzel bir şey olduğu aşılanıyor insanlara. Bunun adına "delikanlı taraftar" diye de sıfat ekliyorlar.

Kendilerine 'delikanlı' sıfatı takanların, Burak Yıldırım'ın 'arkadaş' diye gördüklerini videoda izlerseniz, aslında katilin de, maktulün de, ne söylenen kadar suçlu, ne de söylenen kadar melek olduğunu görürsünüz. Hatunu sevmem ama çok doğru sözler "Masum değiliz, hiçbirimiz."
Biraz sert olabilir ama su testisi su yolunda kırılır. Her ikisi için de öyle olmuştur. Keşke biri bıçak taşımasaydı, diğeri de yanından geçip giden adama sataşmasaydı. Bugün ne biri toprak altında, ne de diğeri parmaklıklar arkasında olacaktı.

Olan iki aileye olmuştur. Bu yazı dahil her şey laf-ü güzaftır.

7 yorum:

Unknown dedi ki...

Tek kelime ile çok doğru ve tam yerinde bir analiz..

Adsız dedi ki...

üzülme abi şimdi derbi 2-2!

hakkus1422 dedi ki...

"Kazık kadar adam oldum, ömrü hayatımda bıçak taşımadım."

"Birileri Kadıköy'de şampiyonluk kutlaması yaptırmadıkları için övünür, diğerleri Beşiktaş'ta yaptırmadıkları için, ötekiler Eskişehir'de, Karşıyaka'da, Ankara'da..."

öncelikle ellerine sağlık abi, bu alıntları yaparak başlamak istiyorum..

bende 24 yaşındayım, üniversite için istanbul'dan trabzon'a geldim, ve geçen hafta sivas maçı sonrası 4 arkadaş, ikisi sivil, bir arkadaşımda gömlek altında forma ve bende de gömlek altında formaya ek olarak boynumda sarı kırmızı kaşkol vardı, kaldığımız aparttan maç bitmeden 15 dk önce çıktık, ktü kampüsten geçerek, öğrencilerin takıldığı cafelerin olduğu bir caddeye gittik, kampüsün içinde 25-30 kişilik bir grup tezahüratlarla bizi taciz etmeye başladı "burası trabzon akıllı olun, kupamızı verin istanbul'a gidin" biz pek ihtimal vermedik böyle bir kahpelikte bulunacaklarına ama tam kampüsten çıkıp o caddeye varmak üzereydik ki üzerimize gelip çıkar onu, önünü kapat der demez hücum etmeye başladılar, bende hem atkıyı hem formayı vermemekte direnince en sonunda arkası olmayan bir formam oldu, kafada bir iki şiş, boyunda bir kaç sıyrık, tam usain bolt ile yarışacak şekilde koşarak kaçtığım sırada bir polis aracına yaklaştım ve dedim ki işte o, bu o. ç. bana saldırdı, polisin cevabı çok netti asayiş ekibine niye söylemediniz, arkadaş trafikçiymiş de.. (babam cinayet masasından emeklidir) sonra geldi asayiş ekibi, birlikte aramaya koyulduk, bir tane şüpheli var ama emin değilim nasıl seçeyim o kadar adam arasından, zaten 25-30 kişi saldırınca çevredeki halkta galeyana gelip "bunlar saldırıyorsa vardır bir sebebi" diyerekten vurun kahpeye dercesine 35-40 oldular, görmüyorduk kim olduklarını, neyse o şüphelinin dediği şey ben değilim bana haksızlık ediyorsunuz, dedim benim hakkım nolacak lan tahrik mi ettik sizi, onun cevabı aslında durumu özetliyor: burada sadece bu forma giyilir diğerleri tahrik eder..

sonuç olarak bu olaydaki katil zanlısı, benim sadece yanında bıçak taşıyan biraz daha psikopat halim, tam yaşadıklarımın üstünden bir hafta geçmişken bu olayı öğrenince yazık oldu çocuğa demiştim, aynen senin gibi düşünüp fotoğrafları, eşgali boynundaki atkısı masum olduğuna inandırmasa da yazık oldu diyebilmiştim ama şimdi kendimi o bıçağı saplayan adamın yerine koydum da üzülmedim be abi üzülmedim, yatacak yerleri yok böyle adamların..

şimdi napalım bu pazar m.köy, taksim vs tek başına gezen trabzonspor taraftarlarını sıkıştırıp burada bu formayı giyemezsin mi diyelim?

selaminko dedi ki...

Garip bir biçimde holiganizmi kutsallaştıran, bunun bir bok olduğunu savunan, adam dövmekle, birilerini kovalamakla övünen tipler oluşmaya başladı etrafta. Çarşı'nın, Ultraslan'ın, GFB'nin çok sikinde değil mi şu olaylar. Herifler atkısını satıyor para kazanıyor, montunu satıyor para cukkalıyor. Bu holiganizm kutsallaştırırken, 3-5 kişi musluğun başında, işin kaymağını yiyor. Etrafındaki asalaklar da, bedava bilete kabadayı kesiliyor, sözümona takım sevgisini bahane ederek.

Birileri Kadıköy'de şampiyonluk kutlaması yaptırmadıkları için övünür, diğerleri Beşiktaş'ta yaptırmadıkları için, ötekiler Eskişehir'de, Karşıyaka'da, Ankara'da... Koca bir sezon geçiyor ve senin övündüğün şey buysa, o cinayetin ortaklarından biri de sensin demektir. Bu hastalıklı fikirlerle holiganizmin ne şahane, ne güzel bir şey olduğu aşılanıyor insanlara. Bunun adına "delikanlı taraftar" diye de sıfat ekliyorlar.

Kendilerine 'delikanlı' sıfatı takanların, Burak Yıldırım'ın 'arkadaş' diye gördüklerini videoda izlerseniz, aslında katilin de, maktulün de, ne söylenen kadar suçlu, ne de söylenen kadar melek olduğunu görürsünüz. Hatunu sevmem ama çok doğru sözler "Masum değiliz, hiçbirimiz."
eline koluna sağlık arkadaş. tam da yazmak isteyipte toparlayamadığım sözcükleri yazmışsın. dışarıda beş para etmez adamlar, saygınlığın s'sine sahip olmayan adamlar yok ocaktı, yok tribündü, yok bilmem ne idi ile saygınlık kazanmaya çalışıyor ve delikanlıları peşinden sürüklüyor. ağzına sıçacaksın bunları tek tek kıstırıp bak neler oluyor. bizler sessiz kaldığımızdan oluyor bu saçmalıkların hepsi. ulan biz çocukken mahallede maç esnasında kavga ederken oradan bir büyüğümüz geçiyorsa gelir birer tane patlatırdı tokadı adam gibi terbiyeli oynayın derdi. şimdi kavga eden adamları kutsallaştırıyoruz.

koala dedi ki...

@ lorik başgan; elbette bunu söylemeyeceğiz, trabzonsporlu da formasını giyip dolaşacak. yapılması gereken şey; bizden, kendimizden farklı insanlar olduğu, farklı şeyleri sevdiği, farklı şeyler düşündüğünü kabullenebilmek. üzülüp, üzülmemek tamamen kişisel inisiyatifin. bunu söylediğin için de, niye üzülmedin demem. zaten söylediğim şey bu temelde. birileri de üzülmeyebilir, bunu da kabullenmeliyiz. doğru ya da yanlış demiyorum ama kabullenmeliyiz.

@ selaminko; bunu anlayabilecek kapasitede değiliz henüz. çünkü bir yerlere ait olma hissi ve ait olduğun yere sonsuz bağlılık gibi saçma sapan duygular içinde bu insanlar. bu insanların içinde pırlanta gibi adamlar yok mudur? elbette vardır ama işte bir türlü akıl gücü devreye giremiyor. bunların hiçbirisinin teke tek olduğunda delikanlı kesileceğini sanmıyorum.

ozdmroz dedi ki...

hay ağzına sağlık çok da iyi özetlemişsin abi.

"gs'li biri hşşt dedi arkadan bıçağı sapladı" lafını duyduğumda etmediğim küfür lanet kalmamıştı.

ama görüntülerden sonra Burak eceline koşmuş ne yazık ki.

ne diyelim olan oldu biri mezara diğeri hapse. şimdi bundan sonra futbol'un yöneticileri oturup analarının amlarına kına yaksınlar. yazıklar olsun. nefret ediyorum artık futboldan.

koala dedi ki...

@ ozdmroz; aynı nefreti taşıyoruz.