6 Ağustos 2009

Bundesliga'da 'bizimkiler' ve 'bizden' olanlar

Avrupa futboluyla entegrasyonda Türkiye ve Almanya arasında geçmişten bu yana sıkı bir bağ vardır.

Almanya'daki Türklerin sayıca fazlalığı ve artık iyiden iyiye bu ülkenin evsahipleri arasında yer alan Türkler, Bundesliga çok sayıda Türk vatandaşı ya da Türk asıllı Alman -ya da başka Avrupa ülkeleri- vatandaşının yer almasını sağlıyor.

2009-2010 sezonunda Bundesliga'da mücadele edecek 18 takımın, neredeyse hepsinde 'tanıdık' oyuncular mevcut. Her geçen sene kalitesi biraz daha artan Bundesliga'da forma giyen Tük -ya da Türk asıllı- oyuncular ve takımları bu ligi izlememiz için bize ekstra bir seçenek sunuyor.

KİM, HANGİ TAKIMDA FORMA GİYİYOR?

FC Köln - Taner Yalçın: 18 yaşındaki genç orta saha oyuncusu Köln U-19 takımının yıldızlarındandı. Bu yıl A takımı kadrosunda forma mücadelesi yapacak Taner, Galatasaray'ın takip listesinde bulunuyor. Şimdi Fenerbahçe teknik direktörlüğünü yapan Christoph Daum, geçtiğimiz sezon ortasında sarı-kırmızılı takımdan gelen teklifi reddetmişti.

Werder Bremen - Mesut Özil: Futbolla ilgilenen kimsenin Mesut'tan bihaber olduğu düşünülemez. 21 yaşındaki oyuncu Türkiye ve Almanya milli takımı arasındaki tercihi sırasında bazı çevreler tarafından eleştirilmişti. World Soccer'ın futbola yön verecek 50 yetenek arasında gösterildiği Mesut, oynadığı futbolla da bunu kanıtladı.

Wolsburg - Mahir Sağlık: Türk asıllı Alman oyuncu Mahir, Wolsburg'da Grafite, Dzeko ve Obefami Martins gibi oyuncuların arasında sıylırıp çıkması çok güç görünüyor. 26 yaşındaki Mahir geçtiğimiz sezon Karlsruher'ye kiralık verilmişti ancak orada da sadece 7 maçta forma şansı bulabildi. Bu yıl da, aynı akıbeti görür gibiyiz.

VfB Stuttgart - Serdar Taşçı: Stuttgart altyapısında yetişen Serdar Taşçı, kırmızı-beyazlıların önemli oyuncularından biri konumunda. Alman Milli Takımı'nda da forma giyen Serdar'ın forması bu yıl da garanti.

VfB Stuttgart - Yıldıray Baştürk: Bundesliga'nın en kıdemli oyuncularından biri olan Yıldıray, yaşadığı sakatlıklardan ötürü, gözden düşmüş durumda. Teknik direktör Babel, kendisini çok fazla düşünmüyor. Her sezon adı İstanbul takımları ile anılan Yıldıray, Eskişehirspor'a transferi sık sık konuşuldu.

SC Freiburg - Ömer Toprak: 20 yaşındaki genç oyuncu, Alman vatandaşı. Almanya'da U-19 forması da giyen Ömer, 2005 yılından bu yana Freiburg formasını giyiyor. Bu sezon forma giymesi yüksek ihtimal.

Hamburg - Tolgay Arslan: Borussia Dortmund altyapısında yetişen 19 yaşındaki oyuncu, orta sahada görev alıyor. Hamburg'un gelecek planları arasında yer alan Tolgay'ın bu sezon forma giymesi zor olsa da, bu ismin bir kenara not edilmesi gerek.

FC Schalke - Emin Yalın: FC Nürnberg'te yetişen 20 yaşındaki orta saha oyuncusu, Türkiye'de U-21 milli takımında da forma giyiyor. Bundesliga'nın yetenek vaadeden oyuncuları arasında gösterilen Emin, kadroda yer almak için büyük bir savaş vermek zorunda.

FC Schalke - Halil Altıntop: İkizi Hamit'le birlikte Bundesliga'da forma giyen Halil, Schalke'nin Kuranyi ve Farfan'la birlikte en güvendiği golcülerden. Türkiye Milli Takım forması da giyen Halil'den beklentiler bu yıl oldukça fazla. Umuyoruz, bu beklentileri gerek Milli Takım'da gerekse de Schalke'de gerçekleştirir.

Eintracht Frankfurt - Selim Teber: Hoffenheim'ın kaptanlığını da yapan Selim'i bu sezondan itibaren Eintracht Frankfurt formasıyla izleyeceğiz. Bundesliga ve Alman futbolunun kıdemli ismi Selim'in, Frankfurt'ta ilk 11'de oynaması bekleniyor.

Eintracht Frankfurt - Ümit Korkmaz: Türk asıllı Avusturyalı futbolcu Ümit Korkmaz, Rapid Wien'den Alman ekibine 2.5 milyon Euro karşılığında transfer oldu. Golcü oyuncu, Skibbe'nin forvet rotasyonunda sık sık yer alacaktır.

Eintracht Frankfurt - Cenk Tosun: 1991 doğumlu Cenk Tosun Frankfurt altyapısında yetişti. Almanya U-18 takımının formasını da ıslatan genç oyuncu, hava hakimiyeti ile tanınıyor. Ümit Korkmaz'e nazaran forma şansı daha az.

Borussia Dortmund - Nuri Şahin: Sarı-siyahlıların altyapısından yetişen Nuri'den beklentiler bu sezon oldukça fazla. Bundesliga'da ilk 11'de maça başlayan en genç oyuncu unvanına sahip Nuri, takımını bir basamak daha yukarı taşımak için bu sezon çokça çalışmalı. Kişisel kanım, Bundesliga'da bu yıl Nuri adını sık sık duyacağımız yönünde.

Borussia Dortmund - Yasin Öztekin: 1996 yılından bu yana Dortmund'un altyapısında bulunan Yasin'in ilk 11'i zorlayacağı görüşü hakim. Orta saha oyuncusu olan Yasin, defans ve forvette de oynama yetisine sahip. Genç oyunculara ilgisiyle tanınan teknik direktör Jürgen Klopp, O'na forma verirse kimse şaşırmasın.

Bayer Leverkusen - Eren Derdiyok: Bu sezon ilk 11'de seyredebileceğimiz oyunculardan biri de Eren. 1988 doğumlu İsviçre vatandaşı olan oyuncu; Gekas, Stefan Kießling, Helmes'le ciddi bir forma yarışı içinde olacaktır. İsviçre Milli Takımı forması giyen Eren Derdiyok, 7 maçta 1 gol buldu.

Bayer Leverkusen - Burak Kaplan: Leverkusen altyapısından yetişen ve orta saha her iki kanadında da oynayabilen Burak, sezon başında Galatasaray'ın da katıldığı Zeyton Cup'ta dikkat çekti.

TSG 1899 Hoffenheim - Ramazan Özcan: Türk asıllı kaleci Ramazan, Avusturya Milli Takımı'nda da forma giyiyor. Hoffenheim'da Hildebrand'la rekabet halindeki Ramazan Özcan bu sezon da Alman kalecinin arkasında bekleyecek.

FC Nürnberg - İlkay Gündoğan: Almanya Genç Milli Takımı'nda da forma giyen İlkay, orta sahada görev alıyor. Bochum'dan transfer olan genç oyuncunun bu sezon Nürnberg formasını giymesi bekleniyor.

FC Nürnberg - Güngör Kaya: U-19 Milli Takımı'nda forma giyen golcü oyuncu; Boakye, Bunjaku, Charisteas ve Vidosic'le birlikte forvet hattında forma giymek için sırada bekliyor.

Bayern Münih - Hamit Altıntop: O, tartışmasız Bundesliga'nın en kaliteli oyuncuları arasında. Bayern Münih'in 11'inde formasını garanti olan Hamit için bu sezon sonunda Türkiye ve Avrupa'da büyük bir 'kavga' başlayabilir. Çünkü bonservisi boşa düşüyor. Tabii, Bayern Münih'le sezon ortasında mukavele yenilemezse.

2 yorum:

akakiyeviç dedi ki...

Bu sene ben de Nuri'den bir şeyler bekliyorum.Mesut da bir sezon sonra Rıbery'nin boşluğunu doldurmaya gider.Ümit Korkmaz'ı keşke kaçırmasaydık,gerçekten çok iyi oyuncu.
Unutmadan;Hoffenheim'deki Selim Teber'i de yazarsan liste tamamlanmış olur.
Güzel bir araştırma olmuş tebrik ederim..

koala dedi ki...

Haklısın unutmuşum ama bu yıl Frankfurt'a transfer oldu. Teşekkürler hatırlatma için...