11 Eylül 2009

Galatasaray-Beşiktaş nostaljisi



Milli Takım macerası sona erdi, sıra Galatasaray-Beşiktaş derbisi ne geldi. Spor blogcuları (blogger nedir kardeşim) maça ilişkin görüşlerini tek tek yazmaya başlamış. Düşündüm taşındım, "Sen arşiv tara, gençlere nostalji olsun" dedim. Maça ilişkin öngörüm yok sadece Galatasaray'ın kazanmasını istiyorum o kadar.



Galatasaray ve Beşiktaş arasında 27 yıl önce oynanmış Devlet Başkanlığı Kupası (Şimdinin Süper Kupa'sı bir zamanların Cumhurbaşkanlığı kupası. Sadece 1981 ve 1982 yıllarında bu isimle oynandı. Darbeyle yaşıt yani. İlkini Ankaragücü, diğerini ise Galatasaray aldı) maçlarına ilişkin karelere kadar gittim.



Hiç hatırlamıyorum maçı, genelde 1980 yılından itibaren izlediğim tüm maçlara ilişkin birtakım şeyler anımsarım ama bunu tamamen altbelleğe itmişim, çıkartamadım da bir şeyler.



Necdet, Samet, Rasim Kara, Fatih Terim, Eser, Raşit Çetiner, Kadir ve Ulvi'nin tıfıllık zamanlarını görünce bir iç çektim. Beşiktaş-Galatasaray maçlarına ilişkin aklımda ilk beliren şey hep, Ziya Doğan'ın, bizim kaleci Sarı Haydar'a kornerden attığı gol olur nedense.



Nasıl bir yer etmişse görüntü hiç unutamıyorum. Zaten Sarı Haydar benim gördüğüm Galatasaray tarihine gelmiş-geçmiş en kötü kalecidir, o da ayrı bir konu.
Çok konuşmayayım, fotoğrafların tadını çıkartın. Her yerde göremeyeceğiniz türden kareler. Belki tek tük görmüşsünüzdür ama bu kadarını bir arada görmeniz zor.



Yarın da, güzel maç olsun, gollü maç olsun; izleyenler hop oturup hop kalksın bize yeter. Ha bir de Galatasaray kazanırsa değmeyin keyfime..

Özel not: Eğer isteyen varsa, bu maça ilişkin Beşiktaş 11'nin klasik 'ayaktakiler-oturanlar fotoğrafı var. Haber edin, mailinize yollarım. Bu da benden kıyak olsun Beşiktaşlı dostlara)



Özel not1: Bloğu takip edenler bilir, adetim değildir böyle logomsu şeyler koymak ama sağda solda blogdan alınmış birkaç fotoğraf gördüm insan bir yazar altına, şuradan alınmıştır diye. Bu işin namusu budur.

Özel not2: Fenerbahçeliler üzülmesin, 10. haftada benzer fotoğraflar koyacağım Galatasaray-Fenerbahçe maçına ilişkin.

16 yorum:

Unknown dedi ki...

Yil 1980 ya, formalarda banker reklamlari var. Bako, Meban...

koala dedi ki...

İlk dikkatimi çeken şey o olmuştu zaten. Meban ve Bako. İnsan garip oluyor; nereden nereye geldik hakikaten.

akakiyeviç dedi ki...

Hacım süpersin.İki haberde,fotolarda çok güzel ;)
Yakında Türkiye'nin bir numaralı blog yazarı olacaksın :)

tenten dedi ki...

muhtesem bir nostalji olmus.. ve evet nereden nereye... yorgun da olsa milli futbolcular Galatasaray kazanir diyorum ve bunu istiyorum acikcasi...

koala dedi ki...

@ tenten; çok teşekkür ederim sözlerin için. Umarım Galatasaray kazanır

Yesh dedi ki...

inşallah galatasaray gazanır :)

koala dedi ki...

@ yeşim; beklentimiz bu doğrultuda zaten. umalım, umalım olsun.

akakiyeviç dedi ki...

Bu maçı şu an TRT 3 veriyor.Oradan seyredebilirsiniz :)

koala dedi ki...

@ Arif; TRT 3'ten hızlıyım desene..

akakiyeviç dedi ki...

Belki de TRT 3 senin blogdan esinlenmiştir,bu maçı koyalım diye :)

Yesh dedi ki...

umuyoruz olsun artık :)

gayin-sin.net dedi ki...

Selam.

Bu maçı 2-0 Galatasaray kazanmıştı.

O sezon (1981-1982) Beşiktaş 16 yıl ardından ilk kez şampiyon oluyordu. Galatasaray da kupayı almıştı. Ama ligde Beşiktaş'ı destekliyordu Galatasaraylılar. Kupa'da da Beşiktaşlılar Galatasaray'ı. Bu sayede maçlarda hem sarı-kırmızı, hem de siyah-beyaz bayraklar dalganırdı.

(O zaman sopalı bayraklar modaydı ve kavga gürültü olmadan herkes sallardı bayraklarını. Mesela 1982'de Galatasaray Kapalısı'nda hilafsız her dört kişiden üçünde bayrak vardı ve 90 dakika boyunca susulmazdı.)

Ne ki Devlet Başkanlığı Kupası'nda (Kenan Evren Kupası yani) bu iki kardeş takım karşı karşıya geldi ve Galatasaray yanılmıyorsam Seydiç ve Hosiç'in golleriyle 2-0 kazandı. Maçı Galatasaray Lisesi'nin karşısındaki camekân denilen bir kahvede izlemiştim TV'den.

Şimdi de fotoların lejandları. Alttan üçüncü foto Hosiç'in attığı golü gösteriyor.

Alttan beşinci fotoda da Beşiktaş'ın stoperi Samet'le bizim Seydiç görülüyor.

Bizim kaptan Fatih Terim'le, Beşiktaş kaptanı Rasim Kara alttan dördüncü fotoda görülüyorlar.

Alttan ikinci foto da teknik direktörleri gösteriyor. Galatasaray'ınki Özkan Sümer, Beşiktaş'ınki Dorde Miliç.

Güzel günlerdi.

Ivır zıvır tarihçiniz Melih Şabanoğlu

koala dedi ki...

Melih Abi lütfen ıvır zıvır tarihçi ne demek. Utanarak söylüyorum ki, Seydiç'i tamamen unutmuşum tip olarak. Yoksa futbolcu olarak unutmam asla.

Yanılıyor muyum bilmiyorum Avusturya Wien'e 4-2 yenildiğimiz maçta gollerden birini atmıştı.

Çok ilginç bir şey söyleyeyim, Beşiktaşlıların tamamını hatırlıyorum ama. Muhtemeldir ki; babamın beni Beşiktaşlı yapmak için her maçına götürdüğü içindir. Küçüklüğümde Galatasaray'dan çok Beşiktaş maçı izledim hem de açık ara farkla.

gayin-sin.net dedi ki...

Selam.

Seydiç o maçta yanılmıyorsam 2 gol atmıştı, daha doğrusu gollerimizi o atmıştı. Yeni Açık'ta sıkış sıkış izlemiştim o maçı.

Rövanşta Viyana'da 1-0 yenmiştik Mustafa'nın golüyle ama yetmemişti işte. Eser Özaltındere müthiş oynamıştı o maçta.

Sevgiler.

Melih Şabanoğlu

koala dedi ki...

Bilgi için teşekkürler Melih Abi. Bak sabah sabah yine sevindim çocuk gibi. Seni görmek çok güzel, özlemişim.

Adsız dedi ki...

Bu fotoğrafları ilk kez görüyorum.1973 doğumlu olmama rağmen bu maçı hatırlayamıyorum.1980-1986 yılları arası takımlarımız maç ve poster fotoğraflarını biriktirmeye çalışıyorum.Ve size de bu güzel fotoğrafları paylaştığınız için çok teşekkür ederim.Bende bir Beşiktaşlı olarak o günleri hüzünle anıyorum.Bugünün futbolundan hiç zevk almıyorum yabancısız şampiyon olan Beşiktaş'ı çoook özlüyorum.1982 sezonu şampiyonluğu sonrasında kazanılanlardan daha değerli olmuştur hep, benim için...Paylaşımların için çok teşekkür ederim.ozer27@yahoo.com hesabıma bahsettiğin Beşiktaş posterini gönderirsen çok sevinirim.Teşekkürler.