26 Ağustos 2009

Spor tarihinin unutulmaz protestoları

Yeni Zelanda Aucland Kadınlar Klasik Tenis Turnuvası'nda İsrailli oyuncu Shahar Peer, final maçı öncesinde Gazze'de yaşanan insanlık dramı için protesto edildi.



1980 yılında Moskova'da düzenlenen Olimpiyat Oyunları, Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgal ettiği gerekçesiyle, ABD tarafından protesto edildi. Protesto kararını dönemin ABD Başkanı Jimmy Carter açıkladı.



Spor tarihinin belki de en unutulmaz anlarından biri 1968'de Meksiko City'de düzenlenen Olimpiyat Oyunları'nda yaşandı.

200 metrede ABD adına altın madalya alan Tommie Smith ve bronz madalya alan John Carlos, ülkelerinde yaşanan ırk ayrımcılığını madalya töreni sırasında protesto ettiler.



1999 yılında İngiltere FA Cup mücadelesinde Sheffield United ve Arsenal'i karşı karşıya getiren müsabaka da ilginç bir olaya sahne oldu.

Sheffield'ın Highbury'ye konuk olduğu maçın 75. dakikasında Sheffield kalecisi Alan Kelly sakatlığından ötürü topu dışarı attı. Kelly'nin tedavisi yapılırken, Ray Parlour topu vakit kaybetmeden oyuna soktu ve Kanu'nun pasında Overmars takımını 2-1 öne geçirdi.

Arsene Wenger, oyuncularının fair-play ruhuna aykırı davrandığını kabul ederek, maçın yeniden oynanmasını teklif etti. FIFA'ya kadar gidilen yolda alınan sonuç maçın tekrarı oldu.



Barcelona'dan Real Madrid'e transfer olan Luis Fio, Nou Camp'taki mücadelede Barçalı taraftarlarca sahaya domuz başı atılarak protesto edilmesi de, unutulmaz lar arasına girdi.



Galatasaray'ın 2005-2006 sezonunda inanılmaz bir şampiyonluk aldığı sezonda, futbolcular aylardır paralarını almadıklarını gerekçe göstererek, idmanı boykot ettiler. Bütün dünya basınında yer bulan bu boykot da, hiçbir zaman unutulmayacak.

2 yorum:

akakiyeviç dedi ki...

Geçen yıl Türk Telekom bir İsrail(adını unuttum) takımıyla eşleştiğinde de protesto olmuş,maç oynanmamıştı.

Haa bi de geçen yılın başlarında La Liga da futbolcular paralarını alamadıkları için maçtaki ilk atakta oturma eylemi yapmışlardı.(bu takımın da adını unuttum.)
Karşısındaki rakipler de Fair Play olsun diye topu dışarı atmışlardı.

koala dedi ki...

Evet Arif unutmuşum bak Telekom maçını tamamen. Bilgilendirme için teşekkürler :)